Ook zondag begint met een valse start

Usquert 2 – RZB zo 2

 

De eerste echte competitiewedstrijd, we zijn weer los! We staan nog niet in het veld of worden alweer geconfronteerd met een aloud fenomeen, het team waar we tegen moeten voetballen blijkt een mix van het eerste en het tweede elftal van Usquert te zijn. Toch maar weer het beste ervan maken al is het natuurlijk competitievervalsing tot en met.

We beginnen goed, het tikka takka voetbal op het veld brengt de tegenstander tot wanhoop. Waar komen toch al die vrijstaande spelers vandaan? Toch blijven grote kansen uit, de Bafloers zijn voornamelijk bezig om de spitsen en het middenveld van de tegenstander te slopen. Ondanks het duidelijk betere spel scoort de tegenstander vanuit het niets.

Na een afgeslagen aanval komt de bal op dertig meter voor de voeten van de laatste man van Usquert, die met een afstandsschot keeper van Solkema probeert te verschalken. Normaliter een peulenschilletje voor de betrouwbare sluitpost ware het niet dat Nico Pouwels de bal tegen zich aangeschoten krijgt waardoor het speeltuig een rare curve maakt en pardoes in de rechterbovenhoek ploft.

Deze tegenslag zorgt voor wanorde in de gelederen van de roodzwarten. De ene helft wil nu op jacht naar de gelijkmaker terwijl de anderen de opdracht van de coach willen handhaven en proberen op balbezit te spelen. RZB is duidelijk de macht op het veld even kwijt en dat wordt hard afgestraft. Na onnodig balverlies op het middenveld weet een eerste elftalspeler van Usquert de bal op te pikken en soleert richting het doel. Zijn schot kan nog worden gepareerd door keeper van Solkema maar de afgeketste bal valt precies voor de voeten van een Usquerder en dus staat het al na een kwartier 2-0 voor de thuisploeg.

Even wankelen de manschappen van Buma, maar men verwerkt de achterstand goed en begint langzamerhand het voetbalspel weer op te pikken. Vooral Nico Pouwels komt steeds beter in de wedstrijd en heerst meer en meer op het middenveld. Met zijn loopvermogen is hij een constante plaag voor de defensie van de thuisploeg. Na een klein half uur volgt zijn beloning als hij na een goedlopende aanval rondom het zestienmetergebied wordt vrijgespeeld. Zijn schuiver is hard en precies en ploft vlak langs de paal in de verre hoek binnen.

Opluchting alom want de verdiende aansluitingstreffer biedt perspectief op meer. Vanaf de aftrap volgt de domper al snel. Door onoplettendheid laat men zomaar een speler van Usquert Nauwelijks gehinderd de achterlijn halen. Zijn voorzet schiet langs het doel en vindt het gewillige been van de mee opgekomen spits, die van dichtbij het werk kan afmaken. Een onvergefelijke fout en daardoor is de afstand van twee doelpunten opnieuw hersteld en moeten de roodzwarten opnieuw aan de bak.

Het is in de laatste fase voor rust eenrichtingsverkeer en de Bafloers plukken nu toch de vruchten van hun gecontroleerde spel van het eerste kwartier.

De druk op het doel van Usquert neemt langzaam toe en dat vertaalt zich in een aantal hoekschoppen. Na een van de corners komt de half afgeslagen bal voor de voeten van Pouwels, die vanaf de zestien meter de bal hard en hoog in het doel ziet ploffen.

Met nog tien minuten te gaan wordt het tempo nogmaals door de roodzwarten opgeschroefd en het levert nu meer en meer kansen op de gelijkmaker op. Eerst schiet Jeroen Wiersma een vrije trap op de paal en even later beland een schot van Buma pardoes op de dwarsligger. Vlak voor het rustsignaal volgt toch de verdiende gelijkmaker.

Nadat spits Jeroen Wiersma voor de zoveelste keer zijn directe tegenstander het bos in weet te sturen weet hij met een afgemeten bal de opstormende Nico Pouwels te bereiken. De bal is een millimeter te scherp waardoor Pouwels de uit zijn doel stormende doelman op zijn weg vindt. Uit de daarop volgende kluts komt het leer opnieuw voor zijn voeten maar het doel is nu afgeschermd door verschillende spelers. De oplossing is simpel en eenvoudig en dus speelt de middenvelder het speeltuig keurig af bij Lars Dijkstra, die bij de tweede paal is opgedoken. Nadat Dijkstra de bal koeltjes aanneemt lijkt het erop dat ook deze kans verkeken is maar toch weet de rechts midden de knikker in het doel te werken.

Met de gelijkmaker op zak kunnen de mannen hun welverdiende thee opzoeken. Het heeft wel veel kracht gekost om terug te komen maar tijdens het kwartiertje pauze kan men zich weer opladen voor de tweede helft.

Het tweede bedrijf is nog maar nauwelijks begonnen of men kijkt alweer tegen een achterstand aan. De roodzwarten beginnen nogal afwachtend en krijgen meteen de rekening gepresenteerd. Een mislukt schot wordt door Stephan van Sloten half tegengehouden en komt voor de voeten van een der voorwaartsen. Deze weet met de buitenkansje wel raad en knalt de bal strak in de korte hoek. Opnieuw moeten de Bafloers in de achtervolging, maar het geloof is nu weg. Ook het spel is nu slordiger en men krijgt geen controle over het spel. De Usquerders kunnen achterover leunend op hun voorsprong de tegenstander laten komen en zelf via de counter herhaaldelijk voor gevaar zorgen. Gedurende de wedstrijd loopt men verdiend uit naar een 6-3 voorsprong.

In de laatste minuten mag de man of the match nog een keer toeslaan. Na een van de weinig goed opgezette aanvallen waarbij eindelijk eens snel en nauwkeurig werd gespeeld weet Pouwels opnieuw door de linies van Usquert heen te breken. Oog in oog met de sluitpost weet hij het speeltuig beheerst in de verre hoek binnen te schieten en brengt de eindstand 6-4 op het scorebord.

Al met al een zwaar teleurstellend begin van de competitie voor de roodzwarten. Er moet nog veel gebeuren wil men in het vervolg nog wat punten bijeen weten te sprokkelen. Komende zondag mag men aantreden de nummer twee op de ranglijst. GVAV Rapiditas heeft zijn eerste wedstrijd middels een klinkende 7-1 overwinning op Eenrum glans weten te geven.