Oude fouten nekken zondag in duel met Warffum

Warffum 4  –  RZB zo 2

Afgelopen zondag stond in schril contrast met de woensdagavondwedstrijd tegen Eenrum. Eigenlijk alles wat toen goed ging, was nu fout bij de roodzwarten. Zeker wanneer de spelers zich niet houden aan de onderlinge afspraken wordt het een moeilijke zaak om als team goed voor de dag te komen.

Dat het niet goed verliep voor de Bafloers lag ook zeker aan de tegenstander, want het onderaan de ranglijst bungelend Warffum wierp zich met veel inzet en bezieling in de strijd en was duidelijk niet van plan om zich naar de slachtbank te laten leiden. Toch waren het de Bafloers, die uitstekend aan de wedstrijd begonnen. Met veel elan zocht men elkaar met snelle combinaties op en na vijf minuten had men eigenlijk al voor moeten staan.

Een goed opgezette combinatie zorgde ervoor dat Pascal Reining over de linkervleugel kon doorbreken. Zijn strakke voorzet bij de tweede paal leek te worden ingetikt door de mee opgekomen Peter Luurtsema, maar de bal maakte op het laatste moment een vreemd stuitje en werd daardoor half gemist en verdween langs de verkeerde kant van de paal.

Warffum leek in de beginfase overlopen te worden, maar herstelde zich goed en kwam steeds beter in hun eigen spel. De Bafloers daarentegen, liepen zichzelf voorbij en grossierden in foute passjes en slecht combinatiespel. Het werd hierdoor een open wedstrijd met dreiging voor de allebei de doelen van de elftallen.

Door het zwakke spel van de roodzwarten werd de thuisploeg in het zadel geholpen en leverde hun werklust na iets meer dan een half uur spelen de verdiende treffer op. Nadat er opnieuw onnodig balverlies was geleden kwam het leer ergens rondom het zestienmetergebied van de Bafloers terecht. Hier wist een speler van Warffum op inzet, en wellicht een lichte overtreding, de bal te veroveren. Het schot dat volgde verdween onhoudbaar voor doelman van Solkema in de hoek.

Tot aan de rust zou er niet meer gescoord worden. In de pauze moest coach Buma opnieuw uitleggen hoe hij het spelletje zag, want het was duidelijk dat enkele spelers zich niet aan de afspraken hielden of niet wilden houden.

In de tweede helft probeerden de Bafloers het tij te keren, maar de spelers van Warffum waren gesterkt door de voorsprong en gooiden er een gezonde portie werklust tegenaan. Hierdoor bleef de wedstrijd op en neer golven, waarbij de thuisploeg duidelijk scherper was in het spel.

Dat er een doelpunt zou vallen leek slechts een kwestie van tijd, de vraag was echter aan welke kant dit zou gebeuren. Het dubbeltje viel in eerste instantie de kant van de Warffumers op, ook hierbij weer heftig geholpen door de tegenstander. Na een voorzet liep Jesper Weening achter op de hakken van zijn tegenstander, die daardoor binnen de beruchte lijnen ten val kwam. Het leverde een onnodige , maar terechte strafschop op. De bal werd hard en laag binnen geschoten.

Met de 2-0 op zak moesten de Bafloers nu vechtend tegen zichzelf, de tegenstander en de scheidsrechter de achterstand proberen goed te maken. Daar waar de Warffumers het geluk nu een beetje op de hand hadden ontbrak het bij de roodzwarten hieraan. Na een uitstekend voorzet vanaf de linkerflank schoot Ronald Bolhuis het leer in een keer op het doel maar wist de doelman met enig geluk de bal via de benen te keren.

Het was het startsein voor een offensief van de Bafloers, die niet lang daarna beloond werden door de aansluitingstreffer.

Na een dieptepass was Nico Pouwels de tegenstander te snel af en mocht richting het doel vertrekken. De bal leek een prooi te worden voor de keeper, maar Pouwels wist op de een of andere manier toch het leer te veroveren. Hij kwam hierbij in een schier onmogelijk hoek terecht, maar wist alsnog zijn voet om de bal te krullen en het leer in het doel te krijgen.

De treffer zorgde ervoor dat de zondagvoetballers er opnieuw in gingen geloven en met de moed der wanhoop werd opnieuw de aanval opgezocht. Warffum wankelde in deze fase maar werd geholpen door een foute beslissing van de scheidsrechter. Nadat de bal met de hand onder controle was gebracht liet de man in het zwart toch doorspelen. Hierna volgde er een overtreding. De geelhemden mochten een vrije trap nemen, die via veel schijven voor de voeten van Wim Kuin viel. De uithaal vanaf het zestienmetergebied verdween door een melee van spelers in het doel en betekende opnieuw een comfortabele twee doelpunten voorsprong voor de thuisploeg.

Ondanks de achterstand bleven de roodzwarten wel knokken. Het spel werd langzamerhand wat beter en vooral Tom Dijk kreeg nu meer en meer de ruimte om zich in de strijd te gooien. Nadat de man van de lange adem al een aantal keren de achterlijn had weten te halen werd zijn zoveelste poging eindelijk eens beloond.

In eerste instantie leek zijn voorzet een simpele prooi voor de keeper te worden maar de sluitpost dook pardoes over de bal heen en zag het leer in de voeten van de vrijstaande Bolhuis belanden. De rechtsvoor kon hierna eenvoudig de bal tegen het netje drukken.

Met nog een klein kwartiertje te gaan behoorde een verbetring van het resultaat nog zeker tot de mogelijkheden. De roodhemden vervielen echter in oude, slechte gewoontes en gingen meer en meer verhaal halen bij man in het zwart. Elke overtreding van de moegestreden thuisploeg werd nu onder de loep gelegd en dit betekende opnieuw een praatsessie met de leidsman. De man in het zwart vond het op den duur welletjes en besloot Ronald Bolhuis met een terechte gele kaart naar de kant te sturen.

Met en man minder op het veld waren de Bafloers nu nog steeds de betere ploeg, maar het spel werd steeds onrustiger. In plaats van te blijven voetballen ging men over op lange halen voetbal en het was hierdoor voor Warffum gemakkelijk om te verdedigen. Na negentig minuten stond nog steeds de 3-2 op het scorebord en moesten de Bafloers hun pijnlijke nederlaag accepteren.