Rood Zwart Baflo boekt 12de zege op rij

GERKESKLOOSTER – Rood Zwart Baflo heeft met een zwaarbevochten winst op GSVV een goede stap richting het kampioenschap gezet. Duncan Torrenga was de gevierde man, hij maakte in de 66ste minuut de 0-1, wat later de winnende treffer bleek.

Het was meteen duidelijk dat de Bafloërs flink aan de bak moesten. De thuisploeg zat er kort op en klapte er vol in. Met name Duncan Torrenga had het zwaar te verduren in de beginfase; vijf balcontacten, 4 keer onderuit geschopt, waarvan de laatste een belachelijke vieze tackle van achteren op de enkels was. Scheidsrechter Roel Dijkstra uit Veenwouden zag het, floot, maar trok tot ieders (inclusief het thuispubliek) verbazing geen kaart. Nou kan ik me er wat bij voorstellen, aangezien de dader, Lammert Jan Brandsma, 1 meter breed en 2 meter lang is. Niet veel later zou Brandsma nog een ‘donkerrode overtreding’ maken, maar ook nu kwam de ‘Reus út Gerkeskleaster’ er zonder kaart vanaf.

Arjen Potma spreekt de lief uitziende Lammert Jan Brandsma aan op z’n geschop

Torrenga lachte en gaf de ‘stoute knuffelbeer’ een schouderklopje, vrienden voor het leven. De 38-jarige Brandsma waardeerde dit schijnbaar, want hij hield zich vervolgens in ten opzichte van de Bafloër.

Naast het harde, soms te harde spel was er weinig te beleven. In de 6de minuut kopte Oeds Pieter Kuipers uit een hoekschop van Brandsma naast, het was meteen de enige en laatste echte serieuze doelkans van de eerste helft. Daarna kwam GSVV nog wel een paar keer via spelhervattingen in de buurt van RZB-doelman Beukema, maar echt gevaarlijk werd de thuisploeg niet echt. De verdediging van Rood Zwart Baflo wist met veel passie stand te houden.

Mischa Meinema in fel duel met Gerrit Jagersma (6) en Lammert Jan Brandsma

De tweede helft daarentegen was er een van spanning, ontlading en meer kansen.

Na de thee was het Rood Zwart Baflo dat aanzienlijk meer liet zien dan in de eerste 45 minuten. Al na twee minuten kopte Dennis Tromp uit een hoekschop van Duncan Torrenga tegen een verdediger op de doellijn aan, waarna de rebound van Mark van Zanten werd geblokt. Vijf minuten later mocht Tromp alleen op het vijandelijk doel af gaan, had de RZB-spits de hoek voor het uitzoeken, maar schoot hij de bal tegen doelman Johannes van der Meer op. Rood Zwart Baflo domineerde nu en kreeg niet veel later de volgende kans. Het was Stefan Kruizenga die een afgemeten voorzet gaf, de kopbal van Mark van Zanten was uitstekend, de redding van doelman Van der Meer fantastisch.

Niet veel later was het Patrick Rutgers die uit een hoekschop van Torrenga rakelings voorlangs kopte, waarna de bal via Mark van Zanten over de achterlijn ging.

Het was vervolgens GSVV, strijdend voor plaats 4 op de ranglijst, dat weer aanzette en Rood Zwart terugdrong op eigen helft. Kansen leverde dat niet op voor de thuisploeg. De verdediging van de Bafloërs gaf weinig ruimte weg. In de 66ste minuut onderschepte Mike Smit een gevaarlijke Friese aanval en via Arjen en Jordy Potma werd Duncan Torrenga aan de rechterkant, ter hoogte van de middenlijn, ingespeeld. De aanname was goed en met een perfecte wreeftrap verschalkte hij de voor zijn doel staande GSVV-sluitpost Van der Meer, 0-1.

Duncan Torrenga zet druk op GSVV-verdediger André Laanstra

Kort hierna moest de prima spelende Mischa Meinema met een hamstringblessure naar de kant. Zijn vervanger Joram Sportel nog niet op z’n plek of Gerrit  Jagersma schoot namens de thuisploeg maar net voorlangs. Kort hierna wisselde trainer Potma nog twee keer kort achter elkaar. Hij bracht twee verse spitsen in: Reinout Geuze, terug van een langdurige blessure, en Jordi Striedelmeijer voor Dennis Tromp en Mark van Zanten. Logische wissels. Hiermee was er nog meer snelheid voorin om te counteren.

Zo reageerde Jordy Potma in de 81ste minuut goed op een dieptebal. Met een uiterste inspanning kon hij de bal langs de uitkomende Van der Meer tikken, maar kwam hij in een moeilijke hoek. In plaats van direct te scoren wachtte hij op aansluiting, die niet kwam. Potma probeerde toen alsnog zelf te scoren, alleen wist een GSVV-verdediger de bal met het lichaam te keren. Een minuut later was het Rood Zwart dat de volgende kans kreeg. Mark van Zanten werd voor het doel door de lucht aangespeeld, leek met het hoofd te scoren, maar maakte daarbij een domme overtreding en werd terecht afgefloten.

Vlakt voor tijd leek het dan toch nog mis te gaan voor de Bafloërs. Aan de overkant van het veld zette GSVV nog eenmaal aan en pompte de bal de 16 in. Daar viel de bal zomaar voor de voeten van GSVV-invaller Lourens Minnema, die de bal vlak voor de doellijn binnenschoot. Was hij eraf gebleven dan had ie geteld, nu werd de goal na overleg tussen scheidsrechter Dijkstra en RZB-grensrechter Klaas Danhof afgekeurd. Aangezien de doelpuntmaker niet protesteerde leek de beslissing juist.

In de voorlaatste minuut was het Duncan Torrenga die met een crosspass invaller Jordi Striedelmeijer één op één zette. ‘Striedel’ kapte z’n directe tegenstander simpel uit, alleen verdween zijn schot rakelings over de dwarsligger.

Het was de laatste doelkans van de wedstrijd, zodat de Bafloërs voor de twaalfde keer op rij wonnen. “Het ging niet makkelijk, maar dit zijn de lekkerste”, aldus RZB-aanvoerder Patrick Rutgers, die met zijn verdediging de laatste vijf wedstrijden en voor de 11de keer dit seizoen de nul hield.

Drie punten en een vleesprijs in de verloting. Voor supporters Alfred en Roel was het een topdag

Bron: Winsum-nieuwsFoto’s