Rood Zwart Baflo moeizaam naar winst in Blija

BLIJA – Het ging moeizaam, maar Rood Zwart Baflo heeft voor de negende keer op rij gewonnen. Beide goals kwamen van de voet van Mark van Zanten.

Nieuweling Jordy Striedelmeijer was voor het eerst bij de selectie, hij nam plaats op de bank. Trainer Potma had slechts 1 wissel binnen z’n team ten opzichte van vorige week tegen Ternaard: Mike Smit verving op de linksbackpositie de geblesseerde Robin Meinema.

Rood Zwart Baflo was gewaarschuwd voor de nummer 11 uit de competitie. De Friezen waren aan een opmars bezig, hadden van de laatste 7 wedstrijden slechts 1 verloren. Van onderschatting was dan ook geen sprake bij de Bafloërs, die goed aan de wedstrijd begonnen. Blija moest in de beginfase vaak aan de noodrem trekken. Dit ging gepaard met stevige overtredingen, zodat de Bafloërs niet of nauwelijks een normale aanval konden opzetten. Schiedsrechter Vogelzang floot wel voor de overtredingen, maar weigerde een kaart te trekken voor de soms wel ‘idiote aanslagen’. De koploper kon daardoor alleen maar gevaarlijk worden middels vrije ballen. Dit leverde in de 3e minuut al bijna een doelpunt op toen Duncan Torrenga aan de rechterkant een vrije bal mocht nemen. De bal leek bij de eerste paal binnen te gaan, maar het was de boomlange doelman Anne Haitsma die attent reageerde en de bal buiten de palen hield.

Blija-doelman Anne Haitsma brengt redding op de vrije bal van Duncan Torrenga

Blija moest zich in de beginfase beperken tot het wegwerken van de bal en deed dat soms wel erg overdreven; een meter vanaf de zijlijn even lekker de bal 40 meter verderop in de tuin van een aangrenzend perceel schieten.

In de 20ste minuut was het Arjen Potma die een vrije bal hoog voor de pot gooide. RZB-aanvoerder Patrick Rutgers ging het luchtduel aan met doelman Haitsma, die de bal weg stompte. De bal kwam buiten het strafschop gebied bij Torrenga, die met de borst controleerde en de bal vervolgens rakelings voorlangs schoot. De aanvaller zat totaal niet in de wedstrijd, want in goede doen was zo’n bal zeker tussen de palen gegaan. Verder was zijn ‘schaduw’ Gosse Broersma een lastig te nemen obstakel.

Maar gelukkig zijn er bij Rood Zwart Baflo meer spelers die kunnen scoren. Na precies een half uur spelen was het Mark van Zanten die uit een afgemeten vrije bal van Arjen Potma de 0-1 binnen kopte. Niet veel later leek de gelijkmaker in de maak toen Blija een mooie aanval op de mat legde. Ulbe Holwerda opende op Jarich Holwerda aan de rechterkant. De aanvoerder pakte een paar meter en schoot de bal vervolgens hard en laag voor het doel. Daar kwam Wesley Stielstra een teen te kort om de gelijkmaker te noteren.

In de 37ste minuut kreeg Rood Zwart Baflo een vrije bal na een overtreding op Jordi Potma. Duncan Torrenga schoot hard richting eerste paal, maar het was Blija-doelman Anne Haitsma die met de voet redding wist te brengen.

Rood Zwart leek met 0-1 de rust te halen, speelde in balbezit de bal rustig rond. Ook achterin en dit liep bijna fout af. Doelman Beukema werd onnodig met een terugspeelbal in de problemen gebracht. Bij het wegschieten op het hobbelige veld raakte de sluitpost de bal maar half, waardoor de jagende Ulbe Holwerda zomaar in balbezit kwam. Beukema kwam daarop oog in oog met Holwerda. De doelman bleef zeer rustig, wachtte af tot Holwerda uithaalde en keerde met een katachtige reactie de van dichtbij ingeschoten bal.

Na de thee was het Blija dat er een schepje bovenop gooide. De messcherpe tackles van de eerste minuten werden weer opgepakt. Ook nu liet scheidsrechter Vogelzang het bij vermaningen, waarop de thuisploeg de grens van de leidsman op ging zoeken. En dat mag. De spelers van Baflo hadden er zichtbaar moeite mee, maar wensten niet mee te gaan in het spijkerharde spel van de Friezen.

RZB-captain Patrick Rutgers is hier van achteren neergehaald door Jeroen van der Holst (9)

De beste kansen waren na rust voor Rood Zwart Baflo. Eerst kopte Mark van Zanten uit een hoekschop van Melvin Folkerts in het zijnet en niet veel later kapte Duncan Torrenga een schietkans, maar wilde hij afleggen op Jordi Potma. Blija-verdediger Johannes Woudsma doorzag het hakballetje, waardoor van de goede kans niets overbleef.

Ondanks dat Blija meer balbezit had, werden de Friezen niet echt gevaarlijk. Een voorzet hard voorlangs, was het enige wapenfeit van de thuisploeg. De verdediging van de Bafloërs, de minst gepasseerde van 5C, stond als een huis, met als uitblinker de zeer sterk spelende Mike Smit. De linksback speelde een uitstekende partij en bediende de aanvallers aan de linkerkant met goede passes. Zo ook halverwege de tweede helft, toen hij Jordi Potma goed inspeelde en die bij  Rindert Meijer wilde wegdraaien. Een domme charge op de benen van Potma koste de Blija-middenvelder de gele kaart. De vlam sloeg al een beetje in de pan, ook langs de lijn bij de Blija-supporters, die wel van een stevig potje voetbal houden. Maar ook zij vonden dit ‘rood’ waard.

Potma krabbelde overeind en stond niet veel later aan de basis van een goede aanval van zijn ploeg. Hij speelde op het juiste moment de diepgaande Duncan Torrenga in, die vanaf de rechterkant voorgaf op Mark van Zanten. Diens inzet verdween net naast. De hard werkende Potma zelf kwam in de 73ste minuut een teen te kort om een voorzet van Torrenga tegen de touwen te werken.

Jordi Potma geeft voor

Gestaakt

Zolang de 0-2 uitbleef geloofde men bij Blija nog in een goed resultaat. De mouwen werden bij de geel-zwarten nog even opgestroopt en het was met nog een kwartier op klok dat Johannes Woudsma met een idiote actie Arjen Potma voor de dug outs onderuit schoffelde. Het leidde tot een opstootje tussen spelers, wissels van beide partijen. Trainers en begeleiders wisten hun teams weer rustig te krijgen. Scheidsrechter Vogelzang was al onderweg naar de kleedkamer, hij wilde ermee stoppen. De leidsman werd bij het verlaten van het veld overgehaald door de begeleiding van beide teams. Nadat beide trainers een ‘hartig’ woordje met hun teams hadden gesproken vervolgde de leidsman de wedstrijd. Woudsma had ‘slechts’ geel gezien, maar Blija-trainer Gerlof Sloterdijk vond dit te mild en haalde direct de jonge verdediger naar de kant. Een slimme beslissing, aangezien Woudsma helemaal door het dolle was. Buiten de lijnen kreeg de watertas nog een doodschop van de hevig trillende Blija-speler.

Mazzel

In de 82ste minuut kwam dan eindelijk de verlossende 0-2. Mark van Zanten werd aan de rechterkant ingespeeld, rukte op en besloot met een voorzet op Jordi Potma. Op het moment van spelen stoot de bal op en ging de niet al te harde bal op doelman Haitsma af, die de bal voor het oprapen had. Een polletje zorgde er echter voor dat de bal opsprong en over de arm van de doelman in het doel ging. Knullig, zeker als de bal ook niet eens de net beroerd.

Een lucky, het geluk van de koploper, maar daar maalde Rood Zwart niet om.

Een minuut later leek Blija dan toch nog te gaan scoren. Het was Jarich Holwerda die van een metertje of 25 het doel van Wim Beukema onder vuur nam. Beukema had moeite om de bal onder controle te krijgen, waarna Wesley Stielstra de rebound voor het intikken had, maar moest toezien hoe de goalie van Rood Zwart Baflo zijn inzet zag keren.

RZB-doelman Wim Beukema zet de voorwaartsen aan het werk

Zo bleef het bij een zwaar bevochten 0-2 in een wedstrijd waar scheidsrechter Vogelzang de kaarten te lang op zak hield en de sinds één week meetrainende Jordy Striedelmeijer nog niet hoefde worden ingezet.

Dinsdag spelen de Bafloërs uit bij VVSV ’09, zaterdag staat Ezinge op het programma, de ploeg die de seizoenopening in Baflo met 2-1 won.

Bron: Winsum-nieuws