Rood zwart zondag laat nummer twee zweten

RZB zo 2. – Groninger Boys 3

Soms verlies je maar win je op andere gebieden. Tegen het op de tweede plaats voetballende Groninger Boys moest afgelopen zondag diep gaan om de overwinning uit Baflo mee te nemen. De roodzwarten speelden een geweldige partij en verkochten hun huid zo duur mogelijk.
Vanaf het eerste fluitsignaal speelde de thuisploeg prima mee. De bal werd keurig rondgespeeld en ondanks het feit dat de Groningers probeerden de druk op de achterhoede op te voeren waren de Bafloers nauwelijks onder de indruk. Echte kansen waren er nauwelijks maar dat was te wijten aan goed verdedigend werk bij beide teams.
In de tiende minuut viel de eerste grote kans van de wedstrijd te noteren. Na goed storend werk van de voorhoede kwam Abel Buis een teennagel te kort om de keeper van de gasten te verschalken en eindigde zijn inzet in het zijnet. Hierna gaf de nummer twee op de ranglijst wat gas bij en moesten de roodzwarten terug. Keeper van Solkema moest nu enkele keren ingrijpen maar had het tot dan toe onder controle.
Na de twintigste minuut verloor de thuisploeg langzamerhand de controle over de wedstrijd. Men ging nu tegen de afspraken in meer en meer met de lange bal werken. Ondanks het feit dat dit wel leidde tot enkele bijna kansen bleven de Groningers op de been en namen de wedstrijd over.
Na een klein half uur sloeg men hard toe want eigenlijk was het pas het eerste echte schot op het doel van de wedstrijd maar de bal lag er wel meteen in. Over de linkerflank werd de bal voorgezet en in het zestienmeter gebied ingebracht. De ongelukkig spelende Jan Brontsema leek de bal te onderscheppen maar gleed op het spekgladde veld uit waardoor de bal op de zestienmeterlijn bij een tegenstander terecht kwam. Zijn bekeken of moet ik zeggen half mislukt schot gleed in de uiterste hoek onhoudbaar voor keeper van Solkema binnen.
De thuisploeg was nu duidelijk even de kluts kwijt en liet dit merken door veel balverlies. Na een onderschepping was het meteen weer raak voor de Groningers. De slimme spits wist in het strafschopgebied twee roodzwarten simpel uit te kappen en schoot hard en strak de bal tegen de touwen.
Pas na de 0-2 bezinden de manschappen van Buma zich in hun spl en ging men weer combineren. Het leverde nu direct enkele kansen op. Uit een voorzet werd de bal half ingekopt door Dennis Meijer. Zijn kopbal viel echter bij de tweede paal pardoes voor de voeten van de zeer actieve Nico Pouwels die zonder aarzeling het leer op de slof nam en hard binnen schoot.
De aansluitingstreffer gaf de burger hernieuwde moed en op slag van rust leek men zelfs de gelijkmaker te maken. Maar de grote kans werd om zeep geholpen.

Na de pauze waren beide ploegen opnieuw aan elkaar gewaagd er ontstond nu wel meer en meer ruimte en de kansen stapelden zich aan beide zijden op. Het waren opnieuw de gasten die de eerste klap uitdelden.
Nadat de roodzwarten iets te gehaast de aanval opzochten werd men achterin verrast door een subtiele bal door het centrum van de verdediging en stond het opeens 1-3.
Met nog tien minuten te spelen werden de laatste reseves aangesproken en golfde het spel op en neer. De beide keepers moesten nu herhaaldelijk reddend optreden en deden hun taak met verve. Toch was het haast onmogelijk om doelpunten te voorkomen want beide ploegen leverden nu een open strijd.
In de slotminuten van het duel ging het slag om slag. Eerst scoorden de Bafloers de aansluitingstreffer. Een diepe bal op Dennis Meijer werd half onderschept maar kon toch door de razendsnelle linksvoor worden meegenomen richting het vijandelijke doel. Oog in oog met de sluitpost was zijn bekeken schuiver in de verre hoek de goalie te machtig. Met nog een kleine tien minuten te spelen waren nu weer alle opties open maar nog geen twee minuten later waren de oude verhoudingen weer hersteld.
Een aanval van de Groningers leek door laatste man Wieringa onregelmentair te worden afgestopt omdat hij de bal tegen de arm geschoten kreeg. Het leer stuiterde precies voor de voeten van een van de spitsen die goed het overzicht behield en zijn medespeler met een bekeken bal wist vrij te spelen zodat hij het ronde projectiel in een leeg doel mocht schieten.
Maar nog was de wedstrijd niet gespeeld want in de negentigste minuut was het verschil wederom tot een doelpunt teruggebracht. Na een razendsnelle aanval werd de gehele achterhoede van de tegenpartij uiteen gereten en mocht Nico Pouwels na een splijtende pass zomaar door het centrum oprukken. De rappe Pouwels leek even de bal te ver voor zich uit te spelen maar wist door een spectaculaire sliding het leer vlak voor de uitkomende goalie te controleren. De sluitpost verloor door deze actie zijn evenwicht en zag de zittende Pouwels langs hem heen glijdend de bal in de verlaten goal deponeren.
De resterende tijd was te kort om nog de gelijkmaker te maken en dus moesten de roodzwarten genoegen nemen met een verliespartij. Gezien het vertoonde spel mag men echter goede hoop koesteren op een gunstig verloop van de resterende partijen.