Zondag verliest na hoopvol begin toch van koploper

GVAV Rapiditas 5 – RZB zo 2

Afgelopen weekend stond koploper GVAV op het programma voor de roodzwarten. Een lastige tegenstander die eigenlijk een maatje te groot is voor Bafloers getuige de 10-1 nederlaag eerder dit seizoen. Onder zomerse omstandigheden en met een waslijst aan afwezigen mocht men aantreden op het verfoeide kunstgras in Groningen. De wedstrijd begon iets later dan gepland aangezien coach Buma zijn spelerslijst wat te laat inleverde en de scheidsrechter hierdoor argwanend alle spelers bij langs wilde gaan. Het leverde behalve een verbaasde leidsman, over de maar liefst 9 afwezige spelers, geen verdere verrassingen op.

Coach Buma had een nieuw gewaagd plan opgesteld om de tegenstander af te stoppen en speelde in een ongebruikelijke 3-4-2-1 variant. GVAV zette vanaf het begin goed pressie en probeerde een vroege voorsprong te bewerkstelligen. Ondanks de vele kleine kansjes gaf de verdediging van de roodzwarten geen krimp en wist men vrij eenvoudig op de been te blijven. Na een klein kwartier luwde de storm wat en kon men prima meevoetballen met de koploper. Toch bleven grote kansen uit en kon men voorin nauwelijks een vuist maken.

Na een klein half uur spelen kreeg de thuisploeg de eerste grote kans van de wedstrijd en na een aanval mocht een speler alleen voor goalie van Solkema zijn geluk beproeven. De sluitpost redde bekwaam en zag via zijn voet de bal in het zijnet belanden. Niet veel later moest Solkema opnieuw aan de bak. Deze keer gaf hijzelf de kans weg want na een ogenschijnlijk zwak afstandsschot liet hij de bal van zijn borst stuiteren en moest hierna zijn ziel en zaligheid voor de bal gooien om een treffer te voorkomen.

De druk van de thuisploeg nam toe en ondanks de variant die coach Buma uit de hoge hoed had getoverd wisten de roodzwarten geen vat te krijgen op hun opponenten. Het leverde de nodige ergernis op in het veld en dit kwam uiteindelijk tot uitbarsting bij Ronald Bolhuis die het nodig vond om na een woordenwisseling zijn teamgenoot aan te vallen.

Met kunst een vliegwerk bleven de zondagvoetballers in de eerste helft overeind en kreeg men vlak voor het rustsignaal zowaar nog een grote kans om op voorsprong te komen. Na een hoekschop van de roodzwarten werd het leer door de verdediging van GVAV slecht verwerkt en kwam de bal zomaar voor de voeten van voorstopper Buma terecht. Na een razendsnelle draai zag Buma zijn schot langs de keeper richting het doel gaan maar kon het ronde projectiel nog net voor de lijn worden gekeerd door een verdediger.

In de rust werden er de nodige wisselingen doorgevoerd en werd geswitched naar een meer gangbaar 4-3-3 systeem om de tegenstander af te stoppen. Helaas ging dit vanaf de aftrap van de tweede helft faliekant mis, nota bene Buma zelf leidde de doodsteek in door de bal onnodig in te leveren. De opstomende midmid van GVAV bedacht zich geen moment en haalde vanaf twintig meter hard en doeltreffend uit door het leer strak in de rechterbovenhoek te knallen.

Alle tactische beslommeringen konden vanaf dat moment in de prullenbak want nu moest er een achterstand worden omgebogen. De koploper rook echter bloed en gooide met nog meer agressie in het spel naar voren al in de tiende minuut de deur in het slot. Na een prima combinatie wist men door te breken en alleen op het doel af te gaan. In een alles of niets poging probeerde Buma middels een sliding redding te brengen maar zag tot zijn schrik dat hij daarbij ook de tegenstander te pakken had. De toegekende penalty werd onverbiddelijk ingeschoten en zorgde voor een comfortabele voorsprong.

Ondanks een hevig tegenstribbelend roodzwart bleef de thuisploeg nu gemakkelijk overeind en waren de kansen verhouding duidelijk in het voordeel van de Groningers.

Zo nu en dan wisten de roodzwarten en speldenprik te produceren en na een kwartier spelen leek dit dan toch eens een keer wat meer op te leveren. Na een onderschepping stuurde Rob Tigchelaar medespeler Abel Buis weg in de diepte. Buis mocht alleen op de keeper afgaan maar zag zijn poging al vrij snel “onterecht” afgevlagd.

Hierna zakte het spel van de Bafloers zienderogend in, de vermoeidheid begon toe te slaan en dit resulteerde in herhaaldelijk balverlies. De tegenstander had nog wat puf over en forceerde uiteindelijk in het laatste kwartier de beslissing. Nadat de bal op het middenveld werd verspeeld kon men met een snelle counter alleen voor doelman van Solkema opduiken. De geplaatste schuiver was de sluitpost te machtig. Vlak daarna liet Tom Dijk zich de bal van de voeten snoepen en was het opnieuw raak.

Met de 4-0 voorsprong op zak en een moegespeelde tegenstander kon de thuisploeg en terechte koploper achterover leunend de negentig minuten uitspelen.

De komende tijd wacht een drukke periode voor de roodzwarten die nog een aantal duels door de week moeten inhalen.