Eerste nederlaag Rood Zwart Baflo

Foto: HogelandNieuws

BAFLO – Het ongeslagen Rood Zwart Baflo liep zaterdag op eigen veld tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan. Uitgerekend tegen het puntloze Corenos ging het team van trainer Jan Potma onderuit.

Voor iedereen die de Bafloërs de eerste wedstrijden van het seizoen heeft gezien kwam dit niet als een verrassing. Het veldspel is ver beneden peil; geen fatsoenlijke opbouw, veelal lange ballen naar voren, hopen dat de voorwaartsen een doelpunt maken en zelf ‘de nul’ houden. Als dat lukt is het mooi, dan word je kampioen. De theorie klopt, maar in de praktijk heb je ook nog te maken met een tegenstander.

De bal hoog voor de pot bij Corenos, gevaar leverde het niet op

Aan het begin van de tweede helft verbaasde een RZB- supporter zich: “Ik snap niet dat dit Corenos puntloos onderaan staat.” De man naast hem antwoordt:”Je kunt het ook anders bekijken. Ik snap niet dat Rood Zwart Baflo ongeslagen is en zo hoog staat!”

Beiden hadden op basis van de eerste helft volkomen gelijk. De eerste 45 minuten van de thuisploeg waren zeer slecht. Op het middenveld kwam de thuisploeg – net als in de voorgaande wedstrijden – een mannetje te kort, waardoor de Roodeschoolsters veelvuldig in balbezit waren. Dit resulteerde in de 7de minuut al bijna in een doelpunt toen Anne Jan ter Harkel aan de linkerkant doorkwam en goed voorgaf op Germen Tamsma, maar diens inzet werd door doelman Cedric Tillema nog net voor de doellijn gepakt.

De gasten bleven de betere ploeg, maar mede door hard werken van de Bafloër verdediging, duurde het tot de 30ste minuut alvorens Corenos op voorsprong kwam. Het was Joran Knot die de bal in de ’16’ voor de voeten kreeg en via het been van RZB-goalie Tillema wist te scoren, 0-1. Een verdiende voorsprong, aangezien de thuisploeg er helemaal niets tegenover had gezet. De Bafloërs grossierden in foutieve passes. Pas in de 34ste minuut liet Rood Zwart Baflo  aanvallend iets noemenswaardigs zien. Na een hoekschop van Melvin Folkerts werd de bal slecht weggewerkt door Corenos, waarop de bal voor de voeten kwam van Chris ten Boer, zijn uithaal leek de snelle gelijkmaker te worden, maar een arm van een Roodeschoolster op de doellijn voorkwam dit. Scheidsrechter Kuipers uit Assen zag het voorval niet en liet dan ook doorspelen. Vervolgens werd Melvin Folkerts onderuit gehaald op randje ’16’. De Bafloërs claimden een strafschop, maar de leidsman legde de bal net buiten het strafschopgebied. Duncan Torrenga krulde de vrijebal vervolgens langs de muur, alleen redde de slim opgestelde Aalderd Duinkerken met het hoofd, zodat doelman Sven Knot niet in actie hoefde te komen.

In de 56ste minuut was het Mark van Zanten die op inzet langs z’n tegenstander ging. Jordy Potma en Reinout Geuze kwamen voor het doel, Van Zanten gaf prima voor, maar z’n medespelers bleven niet achter de bal, zodat een prima mogelijkheid op een doelpunt verloren ging.

Mark van Zanten (l) in duel

Zes minuten later kreeg Corenos de kans om de wedstrijd op slot te gooien, maar het was Christian Uil die vanuit een afgemeten vrije schop bal van Aalderd Duinkerken de bal op 2 meter van het doel via z’n bovenbeen naast zag gaan.

Mazzel voor de thuisploeg, dat hierdoor mocht blijven hopen op minimaal een punt. Vijf minuten later was het Jordy Potma die over rechts doorkwam, alleen was z’n voorzet net niet goed, waardoor Duncan Torrenga de bal achter hem weg moest halen en zijn inzet over zag gaan.

Met nog 20 minuten op de klok bracht trainer Jan Potma dan eindelijk Jordi Striedelmeijer binnen de lijnen, om de gelijkmaker te forceren. In de 79ste minuut leek dit al succes te hebben. ‘Striedel’ probeerde met een lob de ver voor zijn doel staande doelman Sven Knot te verschalken, maar de bal verdween echter net naast. De druk van Rood Zwart Baflo nam toe, maar echte kansen leverde dit niet op. De Roodeschoolsters hadden het – mede door de zeer goed coachende en slim spelende Aalderd Duinkerken – verdedigend niet moeilijk. Ook al omdat de aansluiting bij de Bafloërs te wensen over liet. Wanneer de bal richting de spitsen werd geschoten, bleven 5, 6 en soms zelfs 7 Bafloërs rond de middenlijn hangen, tegenover twee aanvallers van Corenos.

In de slotminuut en extra tijd – toen de verdedigers wél meegingen en de ballen de ’16’ in werden gepompt – werd de verder saaie wedstrijd nog even hectisch. Een laag indraaiende hoekschop van Duncan Torrenga werd door iedereen gemist en zelfs Chris ten Boer lukte het niet om de bal met de hand in het doel te werken.

Chris ten Boer lukt het niet om met de hand te scoren

Een minuut later was het Torrenga die na een individuele actie op doel schoot, maar de bal via het lichaam van Marco Dijk naast zag gaan.

Uit de daaropvolgende hoekschop wist Corenos de bal te veroveren en Sander Brouwer diep te sturen. De invaller leek vanaf de middenlijn alleen op doelman Tillema af te kunnen gaan, maar werd onrechtmatig tegen de vlakte gewerkt door William de Roo. Scheidsrechter Kuipers – die prima floot – had een kaart moeten trekken, maar spaarde de Bafloër.

Hierna volgden nog enkele hachelijke situaties voor het Corenos-doel, maar een doelpunt zou er niet meer vallen. Zo bleef het bij 0-1 op het COOP Verstraete Sportpark. Mooie eerste punten voor Corenos en een hele dure nederlaag voor Rood Zwart Baflo, dat met winst hele goede zaken bovenin had gedaan.

Vooraf opgevangen op het terras bij Rood Zwart Baflo: “Drie punten pakken en even doelsaldo opschroeven tegen Corenos. Biertje drinken, dan feestje bouwen op de Rot-Schwarz Giga Oktoberfest en vannacht dronken naar huis!” De volgende dag blijkt alles zo te zijn verlopen…………..bijna alles.

Bron: Winsum-nieuws