Eerste nederlaag RZB 3 na spannende tweede helft

Zaterdag, de mooiste dag van de week! De ‘old stars’ van RZB waren vastberaden om de ongeslagen reeks van de laatste weken voort te zetten. Met maar liefst 12! eigen selectiespelers en wat hulp van andere elftallen moest de klus geklaard worden. Ondanks een regenachtige herfstdag, werd verwacht dat het publiek massaal zou uitlopen voor het oogstrelende voetbal van het derde elftal. Vooraf werden we zelfs geïnstrueerd om vooral niet met de auto naar het sportpark te komen, zo zou er voldoende parkeergelegenheid overblijven voor onze supporters.

Het was deze week wel even puzzelen om tot een goede opstelling te komen. Voorgaande weken hadden we nog de beschikking over een aantal rappe buitenspelers, die het ditmaal helaas lieten afweten. Diepgang is toch wel het ontbrekende puzzelstukje binnen de eigen gelederen. Desondanks koos Willem Beerda ervoor om aan te treden in een 1-4-3-3 formatie à la Ajax. Het tactische masterplan hierbij was dat de flankspelers naar binnen zouden trekken, waardoor de wingbacks de buitenspelers zouden overlappen. Voor de middenvelders zou hierdoor ruimte ontstaan in de half spaces, en daarvandaan zou RZB tussen de linies aan het voetballen moeten komen.  

Opstelling: 

Fokke Jan Bos 

John Brantsma, Henk Niewijk, René (of was het Chris?) de Jonge, Daan Hesseling 

Ewoud Dijkman, WJ Rispens, Willem Beerda

Joepie Veenstra, Steven Doornbos, Jesper Weening 

Na een intensieve warming-up stond men te popelen om aan de wedstrijd te beginnen. We hadden echter één probleempje; er was geen scheidsrechter. Welkom in de Kelderklasse! Uiteindelijk kwamen we met de mannen uit Zoutkamp tot een compromis en kreeg wisselspeler Theun van der Veen een fluitje in zijn mond gedrukt. Na het eerste fluitsignaal werd snel duidelijk dat Zeester met een hoge intensiteit aan de wedstrijd was begonnen. De 0-1 stond jammer genoeg al snel op het scorebord. Door balverlies op het middenveld en een razendsnelle omschakeling werd de rechterspits van Zeester in de diepte gestuurd. Hij legde de bal goed terug op een geheel vrijstaande doorgelopen middenvelder. Deze schoot de bal snoeihard in de winkelhaak, waardoor Fokke Jan kansloos achterbleef. 

Na een aantal minuten was de scheidsrechter ook eindelijk gearriveerd en kon Theun plaatsnemen tussen de overige wisselspelers. Intussen ontstond in het veld wat discussie over de te hanteren tactiek. Doordat Zeester met 2 spitsen speelde en hun verdedigers zich ook bemoeiden met het aanvalsspel, werd RZB overlopen op het middenveld. Het voetbal werd iets beter toen Martijn Buma de geblesseerde René de Jonge verving. Even later ging ook Joerie Veenstra naar de kant, waarna de ingevallen Chris Goelema het middenveld kwam ondersteunen. 

Ook RZB deelde af en toe een speldenprikje uit. Vooral via de opkomende Daan Hesseling, die met een aantal goede afstandsschoten het doel van Zeester onder vuur nam. Nog steeds speelde Zeester in een hogere versnelling en het was vaak de snelle rechterspits die voor het gevaar zorgde. De aanvaller was vandaag op de brommer en ging nu maar eens voor eigen succes. Na een goede actie schoot hij de bal knap in de bovenhoek en werd de voorsprong verdubbeld. Niet veel later kreeg RZB ook de 0-3 te verwerken via een corner. In het kluitje van spelers torende een Zoutkamper boven alles en iedereen uit en knikte de bal tegendraads in het doel van Fokke Jan.  

In de rust werden er wat wisselingen doorgevoerd en men ging weer met frisse moed de wei in. De schoonzoon van Anne Bolhuis was één van de wissels die het tij moest gaan keren. Kevin Timmer kreeg al vroeg in de tweede helft de kans om een heldenstatus te veroveren. Vanaf de linkerkant kwam er een harde teruggetrokken voorzet, waarbij de voorhoedespeler de bal voor het intikken had. Helaas schoot de hardwerkende spits de bal over het doel, wat leidde tot een hard gelach op de reservebank. Door de regenval zaten de vriendin en schoonfamilie van Kevin ook in de dug-out. Op deze manier maakten ze direct kennis met het fenomeen voetbalhumor, wat ze overigens wel leken te waarderen. 

Zeester schakelde duidelijk een tandje terug in de tweede helft, waardoor RZB steeds vaker richting het vijandelijke doel kon opstomen. Ondanks het over(ge)wicht leidde dit niet meteen tot hele grote kansen. RZB kreeg door een sportieve actie van de grensrechter van Zeester de kans om terug te komen in de wedstrijd. Er werd door hem hands geconstateerd in het 16 metergebied van de Zoutkampers. De verder prima fluitende scheidsrechter zag deze handsbal over het hoofd, net als iedereen op het veld. Tot ieders grote verbazing stak de grens van de uitspelende ploeg zijn vlag in de lucht en ging de scheidsrechter verhaal halen. Na een kort beraad wees de scheids resoluut naar het strafschopgebied. Waar normaal steevast aanvoerder Ewoud Dijkman achter de bal gaat staan, besloot Theun ditmaal de bal aan Henk Niewijk te geven. Zou Theun dit bedoelen met voetbalgogme? De laatste man liet zich deze kans in ieder geval niet ontnemen en legde de bal op de stip. Na een zelfverzekerde aanloop schoot de centrale verdediger de bal feilloos in de hoek.  

Met nog een half uur te spelen kwam het geloof terug bij de roodzwarten. Er werd steeds beter gevoetbald en Zeester kwam een lange periode niet meer onder de druk vandaan. Het eenrichtingsverkeer resulteerde in een tweede penalty voor de Bafloërs. Er werd wederom hands gemaakt en Henk vond voor de tweede keer zijn weg naar de penaltystip. Ook deze bal van 11 meter werd kiezelhard door het midden binnen geschoten. De uitspelende ploeg zag de bui al hangen en besloot een aantal wissels door te voeren, waardoor het spel weer in evenwicht zou komen. Fokke Jan kon zich gedurende de tweede helft ook onderscheiden met een aantal katachtige reddingen. Net als aan de kant van de thuisploeg, wist de spits van Zeester ook geen raad met een bal op 5 meter van de doellijn. Hierdoor bleef de spanning in de wedstrijd en ging de thuisploeg op jacht naar de gelijkmaker. Heel even dacht Niewijk dat hij een onvervalste hattrick op de schoen had. Echter was het niet de bal, maar maaide de penalty-specialist rakelings langs het hoofd van de sluitpost van Zeester.  

Er kwam nog één laatste kans op de gelijkmaker. Via de linkerkant werd de bal in het strafschopgebied van Zeester geslingerd. Chris Goelema – die volledig vrij stond bij de tweede paal – dacht dat hij de bal voor het intikken had. Maar het was Kevin die zich alsnog onsterfelijk dacht te maken en sprong vol overgave richting het ronde projectiel. Helaas raakte hij de bal net niet vol op zijn kruin en zag Goelema de bal tot zijn ongenoegen voor hem langs stuiteren. RZB 3 ging de laatste minuten vol in de aanval, maar kreeg uiteindelijk de deksel op de neus. Een vlijmscherpe counter zorgde voor de 2-4 en daarmee was de wedstrijd beslist. Al met al een terechte overwinning voor vv Zeester 3. De mannen van RZB 3 zijn zaterdag vrij en kunnen zich volgende week revancheren in de uitwedstrijd tegen Eenrum 2.  

Man of the match: Henk Niewijk.

Verslaggever volgende wedstrijd: Henk Niewijk.