Ook zondag deelt in RZB malaise

Een nieuw begin van het seizoen wil je het liefst zo goed mogelijk beginnen. Zeker wanneer de weersomstandigheden je ook nog toelachen is dit de wens van elke trainer. De wedstrijd in en tegen GRC Groningen was dus meteen een goede graadmeter van het nog prille seizoen. De Groningers deden het vorige seizoen lang mee met de koplopers in hun competitie dus de roodzwarten konden meteen volle bak gaan.

In vroegere jaren was er ooit een eerste kunstgrasveld in Warffum en werd er al gauw gesproken over competitievervalsing. De thuisclub van toen leek als een van de weinigen overweg te kunnen met de sterk veranderde speelomgeving. Het speelveld in Groningen was eigenlijk niet anders. De Bafloërs hadden de grootste moeite om elkaar zuiver in te spelen. De ene keer was de bal te zacht en de andere keer was het leder te hard. De thuisploeg ging veel beter met de omstandigheden om en wisten elkaar beter te vinden. Het was simpelweg aan inzet en werklust te wijten dat de roodzwarten op de been bleven in deze beginfase.

Kansen waren schaars aan beide zijden. Af en toe was er een schotje, maar dit kon eenvoudig worden opgeraapt door beide goalies. GRC had duidelijk het initiatief, maar dat kwam vooral omdat de roodzwarten keer op keer de bal onnodig verspeelden door het zwakke inspelen. Pas na een klein half uur kregen de Bafloërs wat meer vat op de wedstrijd. De bal ging nu beter rond en men kwam nu ook aan aanvallen toe. De beste mogelijkheid kwam na een prachtige crosspass van Abel Buijs, die zijn collega spits Pieter Buma alleen op het doel afstuurde. Buma had echter de grootste moeite om de bal mee te krijgen en wist daarom deze prachtige kans niet af te werken.

Buijs zelf zorgde nog voor de gevaarlijkste actie richting het vijandelijke doel door een voorzet van aanwinst Mitch Brink op het doel te koppen. De sluitpost wist met een snoekduik redding te brengen. Tot aan het rustsignaal zou er niet gescoord worden en konden beide ploegen met een brilstand de kleedkamer opzoeken.

Aangezien beide ploegen aan elkaar gewaagd waren was het wel duidelijk dat de ploeg die als eerste wist te scoren waarschijnlijk spekkoper in dit duel zou worden. De roodzwarten kwamen daarom snel en fel uit de startblokken en wisten gelijk een hoekschop uit het vuur te slepen. De corner leverde echter niets op. Ook in de tweede helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd en viel er rondom de doelen weinig te beleven. Na een klein kwartiertje mochten de Groningers vanaf de punt van het zestienmetergebied een vrije trap nemen. De scherp genomen vrije trap leek een eenvoudige prooi voor doelman Pascal van Solkema te worden, maar het leer glipte door de handschoenen van de sluitpost heen en belandde in het doel.

Nu moesten de roodzwarten een tandje hoger schakelen, maar aangezien men de eerste helft al veel energie had verspild door het vele balverlies viel dit niet mee. Er was wel optisch wat meer druk naar voren, maar echte kansen bleven uit. Niet veel later kreeg men opnieuw een grote domper te verwerken. Opnieuw was een dood spelmoment de spelbreker. Een vrije trap vanaf de rand van het zestienmetergebied werd hard om de muur heen in de hoek geschoten en betekende de comfortabele 2-0 voorsprong voor de thuisploeg.

Hierna wankelden de Bafloërs en kreeg de thuisploeg enkele grote kansen op meer. Tot twee keer toe schoot de spits de bal in kansrijke positie hard maar ongecontroleerd in het zijnet. Hij reageerde daarna zijn frustraties af op enkele roodzwarten en kon na een woordenwisseling tien minuten nadenken over zijn spel.

De roodzwarten herstelden zich hierna van de dreun en trokken meer en meer het initiatief naar zich toe. Men kreeg weer grip op het spel en dat vertaalde zich in enkele kleine kansen. Met nog een klein kwartier te spelen had men een strafschop moeten krijgen. Na een diepe bal was Abel Buijs eerder bij de bal dan de sluitpost en wist laatstgenoemde niets beter te doen dan tegen de spits aan te lopen. De goed leidende scheidsrechter wilde echter van geen penalty weten en wuifde het geheel weg.

De laatste grote kans voor de roodzwarten kwam na een voorzet van Nico Pouwels. De bal kwam bij de tweede paal voor de voeten van Ronald Bolhuis, maar de rechtsvoor schoot het leer voor het doel langs. In de allerlaatste minuten strooiden de Groningers nog wat zout in de wonden. In eerste instantie leek de bal aan de zijkant uit het velde te caramboleren, maar het speeltuig werd met een harde trap naar voren gejaagd. Hierna wist de spits van GRC de bal op te pikken en een hoge voorzet voor het doel af te leveren. Hier werd het leer in een keer op de slof in het doel geschoten a la van Basten en konden de Bafloërs alleen maar applaudisseren voor zo’n pracht van een goal.

Helaas geen flitsende start voor de roodzwarten. Komende weekend staat de derby met Kloosterburen op het programma en mag men in eigen huis laten zien dat men gegroeid is ten opzichte van het vorige jaar.