Rood Zwart Baflo 3 op kampioenskoers!

“Het derde pakt verrassend koppositie en is volledig in de race voor het kampioenschap!”

Na een moeizaam & teleurstellend afgelopen seizoen, en het definitief stoppen van 3 vaste waarden bij het 3e, namelijk Stefan Bijsterveld (nog altijd 3e op de ranglijst van clubtopscorer van RZB allertijden, met 63 goals), Henk de Valk (tot zijn 53ezeer verdienstelijk in het 1e elftal gespeeld van CSB/RZB) en Jan Geert Bolhuis (keeper van beroep en waarvan wij verwachten dat hij op termijn gewoon de handschoen weer oppakt), en ook nog het stoppen van 2e keeper Raphael vd Veen, was men afgelopen zomer niet bepaald positief gestemd. Het kan echter verkeren, zoals de kop (en bovenstaande foto) al doet vermoeden, maar daarover later meer.

Eerst terug naar de realiteit van destijds: stoppen van het elftal was geen optie, omdat er in principe meer dan genoeg spelers zijn voor 3 elftallen op de zaterdag. Ook is afgelopen seizoen wel gebleken dat er genoeg steun is/was vanuit het 2eelftal, het zondag elftal en/of de jeugd. Daarom werd dan ook besloten toch gewoon door te gaan. We zijn immers lang niet de enige vereniging waar dit soort problemen spelen. Ook kwam het afgelopen tijd eigenlijk zelden voor dat het 3e een wedstrijd moest afzeggen, dit kwam meestal bij de tegenstanders vandaan.

Naarmate het seizoen op gang kwam werd het enthousiasme toch langzaam een beetje groter. Theun vd Veen is aangesloten, Fokke Jan Bos is terug op het oude (warme) nest en ook Tjalling Bos hoopt binnenkort zijn rentree te maken op de Bafloer velden. Ook vanuit het 2e stroomden er 2 spelers door naar het 3e. Bovendien trekt men nog aan 2 spelers, om de gelederen nog extra te versterken.

Aangezien men bij het derde elftal slechte ervaringen heeft met het bekertoernooi, had men zich hiervoor niet ingeschreven. Uiteindelijk werd nog wel een oefentegenstander gezocht (en gevonden met Ezinge 2) voor een oefenwedstrijd 1 week voor de start van de competitie.

 

RZB 3 – Ezinge 2: (3-2)

“Het 3e met goed gevoel de competitie in”.

Het was even zoeken, maar uiteindelijk was Ezinge 2 bereid gevonden om een oefenwedstrijd te spelen tegen het derde. Ook qua spelers was het even zoeken, aangezien de meesten nog in vakantie modus waren. Toch waren er uiteindelijk 15 man beschikbaar.

Opstelling:

Fokke Jan Bos

John Brandsma, Joram Sportel, Pitcho Wieringa, Ruben Gungor

Willem Beerda, WJ Rispens, Jos Schaafsma

Bert ten Have, Steven Doornbos, Theun vd Veen

Wissels: Chris de Jonge, Niels Musschenga, Melvin Brandsma, Joepie Veenstra

Het was allemaal even wennen aan elkaar, maar al vrij snel bleek dat beide ploegen aardig aan elkaar gewaagd waren en het werd een leuke en nuttige wedstrijd voor beide partijen. Tot 2x toe kwam Ezinge op voorsprong, maar beide keren kwam het derde weer goed terug. Uiteindelijk diep in de 2e helft werd de winnende goal gemaakt door RZB en begon met dus met een goed gevoel aan de competitie. (Het is alweer een tijdje geleden, dus verder kan de verslaggever zich ook weinig meer herinneren van deze wedstrijd 😊 ).

 

RZB 3 – VVSV ’09 2 (3-3)

“Het 3e verliest in extremis alsnog 2 dure punten”.

De 1e competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen werd gespeeld tegen het 2e elftal van Ulrum. Wederom was het weer puzzelen om tot een selectie te komen, maar met hulp van het 2e elftal, het zondag elftal en enkele jeugdspelers, was er toch weer een mooie selectie van 15 man.

Opstelling:

Daniel Dob

John Brandsma, Henk Niewijk, Pitcho Wieringa, Robert Alba

Martijn Buma, WJ Rispens, Chris Goelema

Bert ten Have, Steven Doornbos, Willem Beerda

Wissels: Jeroen Kersaan, Justin van Solkema, Melvin Brandsma, Pascal van Solkema

Al snel in deze wedstrijd bleek dat Ulrum een goed elftal heeft en het derde hier een zware dobber aan zou hebben. Het begin was weer aftasten, maar al snel sloeg de vlam in de pan. Een speler van Ulrum haalde na 10 minuten uit frustratie uit naar zijn directe tegenstander, en de scheidsrechter toonde vervolgens onberispelijk de rode kaart.

Het derde dus 80 minuten lang met een mannetje meer. Normaal gesproken werkt dit in het voordeel van een thuisploeg, echter is dit niet perse een voordeel voor RZB 3. Het spel moet nu zelf worden gemaakt, met een tegenstander die zich laat inzakken, en dat kan natuurlijk heel lastig zijn. Ook was de spits van Ulrum van een dermate goed niveau, dat de wedstijd alsnog aardig in balans was. Het kwam het 3e overigens niet slecht uit dat deze spits na de rust niet terugkeerde i.v.m. een verjaardagsfeestje. Ulrum kwam tot 2x op voorsprong, maar RZB kwam uiteindelijk vooral in de 2e helft beter in het spel, wat zorgde voor 2 goals van Steven Doornbos & een doelpunt van Justin van Solkema.

De eerste overwinning leek binnen, echter kwam Ulrum in de allerlaatste seconde van de wedstrijd alsnog langszij. Hoewel RZB een groot veldoverwicht had in de 2e helft, kreeg men in blessuretijd nog wel onnodig een vrije trap van de zijkant mee. De bal werd in geslingerd, paniekerig niet goed verwerkt, en via een scrimmage belandde de bal alsnog bij een speler van Ulrum en werd het alsnog 3-3. Totaal onnodig en ook een enorme domper. Anderzijds, als je 80 minuten lang met een mannetje meer speelt en dan alsnog niet meer doelpunten kunt maken, dan verdien je het misschien ook niet. Toch in ieder geval een redelijke start van de competitie, met genoeg spelers en toch gewoon nog ongeslagen.

 

Vv Westerkwartier 2 – RZB 3: (1-3)

“Teamwork, makes the dream work”.

De tweede wedstrijd van het nieuwe seizoen, betrof een uitwedstrijd bij vv Westerkwartier, een fusieclub van onder andere het oude Boerakker, waar ook de wedstrijd werd gespeeld. Wederom was het weer even puzzelen, maar ook deze keer was er een mooie selectie van 14 man.

Opstelling:

Fokke Jan Bos

John Brandsma, WJ Rispens, Henk Niewijk, Daan Hesseling

Willem Beerda, Theun vd Veen, Chris Goelema

Justin van Solkema, Steven Doornbos, Joepie Veenstra

Wissels: Martijn Buma, Matthijs Muller, Robert Alba

Met goede moed werd koers gezet richting Boerakker. Genoeg spelers, spelers ingevoerd op het wedstrijdformulier, genoeg auto’s, watertas mee, bidonkrat mee, ballen mee, alles in orde zou je zeggen. U raadt het al: kledingtas vergeten. Snel contact gezocht met de leider van de tegenstander en die stelde het 3e gerust door te vertellen dat we wel tenues (shirts omgekeerd) van de tegenstander konden gebruiken. Het bleken ook nog eens hele nieuwe tenues te zijn, met een hele prettige pasvorm. Eind goed al goed.

De volgende zin zal elke keer wel voorkomen, maar daar is hij weer: “het begin van de wedstrijd was weer aftasten”. Op veel posities weer een andere speler, maar toch werden de posities stuk voor stuk goed bezet. Wel was duidelijk dat dit een erg lastige wedstrijd kon worden. Met een goede en jonge tegenstander, met een paar prima spelers in de gelederen. RZB kwam er niet uit en het duurde ook niet lang of de keeper van het derde (Fokke Jan Bos) enkele keren in actie moest komen, op een kletsnatte boeren akker. Dit deed de doelman echter met verve. Met enkele katachtige reddingen hield hij op wonderbaarlijke wijze zijn doel schoon. Toch moest ook Fokke Jan een antwoord schuldig blijven, toen een middenvelder van vv Westerkwartier vrij op kon stomen en ongehinderd hard in de lange hoek kon uithalen: 1-0.

RZB bleef het lastig houden in de 1e helft, maar kwam er soms toch ook gevaarlijk uit, via de razendsnelle Justin van Solkema. Tot twee keer toe werd hij goed diep gestuurd, echter was hij voor de verandering deze beide keren niet zelfzuchtig genoeg. De 1-0 achterstand bleef dan ook staan tot de rust.

Na de rust kwam het derde meteen goed uit de startblokken, met vrijwel direct de gelijkmaker van de voet van invaller Matthijs Muller. Niet veel later sneed uitblinker Martijn Buma dwars door de verdediging van vv Westerkwartier en gaf na 4 man op rij gepasseerd te hebben, de bal op een presenteerblaadje van Chris Goelema: 1-2.

Een totaal onverwachte voorsprong, na een zeer moeizame 1e helft. Vv Westerkwartier bleef wel aandringen, maar door enkele fantastische reddingen van keeper Bos (maar ook een showduikje op zijn tijd) verloor de thuisploeg steeds meer het geloof in een goed resultaat. Helemaal toen Justin van Solkema uiteindelijk alsnog doeltreffende afrondde, was het verzet en het geloof gebroken bij de jonge thuisploeg. Zelfs een aansluitingstreffer kwam er niet meer van, door wederom een geweldige redding van de nieuwe keeper van het derde. Chris Goelema had uiteindelijk zelfs nog de 1-4 op de schoen, maar een prachtige stift over de keeper heen, werd alsnog op even sublieme wijze uit de kruising getikt, door dezelfde keeper. Niet veel later floot de scheidsrechter de wedstrijd af, en was geheel onverwacht, maar zeer zeker wel terecht alsnog de overwinning voor RZB 3. Tevens de 1e driepunter en na 2 competitiewedstrijd (en 1 oefenwedstrijd) nog altijd dus een ongeslagen status voor het 3eelftal. Weelde.

 

Pelikaan S 4 – RZB 3: (1-3)

“Het derde pakt, in navolging van het vlaggenschip, ook de koppositie!”

Puzzelen, ook een terugkerend woord. Hiervan was ook deze keer weer sprake. Mede door het bijzondere aanvangstijdstip van 10.30, enkele blessures en in het achterhoofd dat het 2e en jo19 dit weekend vrij zouden zijn, zorgde voor kopzorgen voor de leiding. Uiteindelijk stond er met hulp van deze teams alsnog een mooie selectie van 15 man. Dat alle 15 spelers ook daadwerkelijk aanwezig waren ondanks auto problemen, alcoholpercentage problemen en het wel/niet slagen van het spelregelbewijs, was overigens een wonder, maar het geschiedde.

Opstelling:

Anne Bolhuis

Ruben Gungor, Joram Sportel, Rene de Jonge, Daan Hesseling

John Brandsma, WJ Rispens, Robert Alba

Matthijs Muller, Jorean Groen, Jordi Bolhuis

Wissels: Marnik Bolhuis, Jildert Dotinga, Nathan vd Veen

Er werd begonnen met 1 minuut stilte, vanwege het overlijden van de voorzitter van Pelikaan S: Wim Bulten, ook niet onbekend in Baflo/met RZB. Verder speelde de thuisploeg met rouwbanden, en speelde RZB op verzoek van de tegenstander in reserve shirts, zodat men zelf gewoon, op deze droevige dag, in het thuistenue kon spelen.

Dit keer was het overigens niet “aftasten in het begin”, er werd goed gevoetbald, op een heel prettig bespeelbaar kunstgrasveld, waarop RZB prima uit de voeten kon. Net zoals vorige week, scoorde Matthijs Muller zo ongeveer meteen bij zijn 1e balcontact. De aanval werd prachtig opgezet door Jorean Groen, die de bal diep weg stak op de razendsnelle Jordi Bolhuis, die vervolgens de bal panklaar terug legde op de penaltystip, waar Matthijs direct de trekker over kon halen.

Ook de 0-2 viel binnen het kwartier. Wederom gaf spits Groen een Messiaanse steekpass op flankenflitser Jordi Bolhuis, die zijn directe tegenstander makkelijk uitkapte, heel rustig voor de goal bleef en keurig netjes via de binnenkant van de paal binnen schoot. Wederom een zeer knap doelpunt.

Tussendoor kwam Pelikaan S wel iets beter in de wedstrijd, maar bleef het derde levensgevaarlijk via de tandem Groen-Bollie jr. Na knullig balverlies achterin bij RZB, volgde echter toch een tegengoal. Vlak voor rust herstelde het 3e echter de marge van 2, na weer een prachtige voorassist/dieptepass/steekpass van Jorean Groen op Jordi Bolhuis, die vervolgens een hele mooie strakke voorzet kon afleveren, die op knappe wijze werd binnengetikt door Jildert Dotinga.

Na wat wisselingen in de pauze, werd de lijn van de uitstekende 1e helft niet doorgepakt in de 2e helft. Sterker nog, de 2e helft was van een zeer slecht niveau. Al moet gezegd dat Pelikaan S. wel beter in zijn spel kwam, mede door wat prima invallers. Echt grote kansen leverde het allemaal echter niet op, en als er al op doel werd geschoten, dan was het vaak niet binnen de palen. De enkele keer dat dit wel het geval was, stond aanvoerder Anne Bolhuis op kalme wijze een tegendoelpunt in de weg.

Gescoord werd er dan ook niet meer in de 2e helft, en tot opluchting van het 3e floot de scheidsrechter vrij vlot na de 90 minuten, de wedstrijd naar het verleden. Een hele goede 1e helft, een hele slechte 2e, maar ach, de punten zijn weer binnen en de overwinning een feit.

Na 3 competitiewedstrijden (en 1 oefenwedstrijd) is het 3e dus nog altijd ongeslagen dit seizoen. De oefenwedstrijd werd gewonnen, en in de competitie zijn inmiddels al 7 punten verzameld in 3 wedstrijden. Sterker nog, door dit resultaat bleek vroeg in de zaterdagmiddag dat het 3e zelfs de TROTSE KOPLOPER IS VAN DE COMPETITIE! Een ongekende weelde. Helemaal gezien het gevoel van afgelopen seizoen en afgelopen zomer. Gezien het vertoonde spel waren het ook zeker geen gestolen punten. Wie weet wat er allemaal nog meer in het vat zit dit seizoen……….

De zaterdagteams zijn sowieso alle 3 ontzettend goed uit de startblokken geschoten dit seizoen. Alle zaterdagteams zijn nog ongeslagen in de competitie, wat natuurlijk ontzettend knap en bijzonder is. Het 1e is koploper, het 3e is koploper en het 2e staat 2e. Het kan dan ook een ontzettend mooi en bijzonder seizoen worden als dit zo doorzet. We gaan het meemaken!

Het zondagelftal daarentegen heeft tot op heden helaas een ongelukkige en mindere start, maar gezien de aanwezige kwaliteiten zullen ook daar de punten niet lang uitblijven!

Verslaggever van de volgende wedstrijd: Willem Beerda.