RZB zondag hersteld zich knap tegen Kloosterburen

Kloosterburen 3 – Rood Zwart Baflo 2

 

Ook deze zondag waren de weersomstandigheden en het veld niet echt uitnodigend te noemen. Vorige week was het storm en regen, deze keer was het in ieder geval droog met een straffe wind. De eerste ontmoeting tussen beide ploegen leverde de roodzwarten de grootste nederlaag van het huidige seizoen op. Een zeer gretig en uiterst effectief spelend Kloosterburen liet toen zien dat men weinig kansen nodig had om tot scoren te komen.

De roodzwarten begonnen daarom voorzichtig tegen de thuisploeg. Mede door de wind werd men al snel naar achteren gedwongen en was het voornamelijk verdedigen geblazen. Kloosterburen voetbalde inspiratieloos en liep zich veelal stuk op de verdediging van de Bafloers. Daar waar er dan wel voor gevaar kon worden gezorgd stond doelman Egbert van der Veen ook deze zondag weer zijn mannetje.

De zondagvoetballers hadden de grootste moeite om naar voren te komen, maar door consequent te blijven voetballen kwam men verdedigend nauwelijks in de problemen. Eigenlijk had alleen Peter Luurtsema een lastige middag, want zijn beweeglijke tegenstander bleef sleuren en zuigen en leverde hem handen vol werk op. Na een kleine twintig minuten spelen kreeg de thuisploeg toch wat meer grip op het spel. Het leverde een aantal hoekschoppen en wat kleine kansjes op.

Ook de roodzwarten kregen nu wat meer ruimte en waren vooral in de omschakeling gevaarlijk. Helaas werd men twee keer buitenspel gevlagd, al was niet iedereen het hier mee eens. De sfeer op het veld werd nu wat grimmiger en vooral de scheidsrechter moest het nu ontgelden. Martijn Buma had het in deze fase moeilijk en liep op het randje. Gelukkig wist hij zich te herpakken.

In het laatste kwartier voor rust barstte het vuurwerk los. Eerst wist de thuisploeg te scoren. Na een prima aanval kwam de rechtsmidden van Kloosterburen via een steekbal oog in oog met keeper van der Veen te staan. Zijn prachtige stift verdween onhoudbaar in de verre hoek. Vlak hierna had Kloosterburen opnieuw moeten scoren toen er van dichtbij kon worden ingekopt. Gelukkig voor de Bafloers vloog het projectiel recht op de vuisten van doelman van der Veen en kon hij middels een reflex zijn doel schoon houden.

Na deze prima fase voor de thuisploeg namen de roodzwarten meer en meer het initiatief over. Vooral Mitch Brink bleek voor de mannen uit Kloosterburen een constant gevaar. De gelijkmaker kwam dan ook niet verrassend van zijn kant. Na een afgeslagen aanval pikten de Bafloers het leer opnieuw op en via een snelle combinatie tussen Mitch Brink, Nico Pouwels en Martijn Buma mocht laatstgenoemde alleen op het doel aflopen. Met een gerichte schuiver in de verre hoek was de keeper kansloos en stond de 1-1 op het scorebord.

Ook hierna bleven de Bafloers de betere partij en moest Kloosterburen zeer beducht zijn voor de uitvallen van de roodzwarten. Vlak voor het rustsignaal mochten de mannen van coach Buma opnieuw de handjes in de lucht steken. De hardwerkende Nico Pouwels werd in het strafschopgebied tussen drie man aangespeeld en wist zich op de een of andere manier langs zijn opponenten heen te wurmen, om zijn actie daarna eenvoudig af te ronden door een schuiver in de verre hoek.

Met de gunstige 1-2 op het scorebord werd de thee opgezocht. Na de pauze hadden de roodzwarten het voordeel van de wind in der rug, dus zag het er gunstig uit. Er was al een kwartier gespeeld in de twee helft toen de wedstrijd eigenlijk beslist leek. Na een bal in de diepte wist Mitch Brink zich langs de verdediging te wurmen. In een ultieme poging werd zijn inzet half geblokt door de laatste man van Kloosterburen, maar in plaats van redding te brengen verdween het leer onhoudbaar met een prachtige boog over de uitkomende doelman heen in de verlaten goal.

Met de 1-3 op zak lieten de roodzwarten het initiatief aan de thuisploeg en speelde men het leer zoveel mogelijk rond. Kloosterburen ging nu op jacht naar de aansluitingstreffer en probeerde zoveel mogelijk druk te zetten. Er leek in deze fase geen vuiltje aan de lucht totdat laatste man, Martin Wieringa, onderuit ging op het gladde speelveld. Na zijn ongelukkig balverlies lag de verdediging van de Bafloers voor een moment open en kon de thuisploeg gelijk profiteren. Het leer werd keurig door de linies van de roodzwarten heen gespeeld en leverde een verdiende treffer op.

Het gaf de Kloosterbuursters nieuwe energie en men zette in de slotfase alles op alles om alsnog een punt uit deze wedstrijd te halen. Voor de roodzwarten was het nu roeien en wegwerken. Heel af en toe wist men er nu nog goed uit te komen, dit kwam veelal omdat men te snel naar voren wilde om de beslissing te forceren. De 2-3 stand kwam echter nauwelijks in gevaar omdat Kloosterburen vooral aanvallend onmachtig bleek om zich kansen te creëren. Meestal werd de bal inspiratieloos voor de pot geramd in de hoop dat er iemand per ongeluk tegenaan zou lopen. Na vijf minuten blessuretijd vond ook de scheidsrechter dat er een einde van de kwelling moest komen en blies de partij naar een verleden. Met dit prima resultaat op zak kunnen de Bafloers uitkijken naar de derby in en tegen koploper Winsum.