VOOR EN ACHTER “DE NUL” BIJ ROOD ZWART BAFLO

Voor en achter “de nul” bij Rood Zwart Baflo

BAFLO – In de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen kwam Rood Zwart Baflo niet tot scoren. Het was lang geleden – 25 maart 2017, GSVV uit – dat de Bafloërs niet het net wisten te vinden. Maar ook WVV – de tegenstander van zaterdagmiddag – wist geen doelpunt te maken, zodat men eindigde zoals was begonnen, 0-0.  

Het begin leek goed voor de thuisploeg. Al in de eerste minuut viel een mooi indraaiende vrijetrap van Arjen Potma achter de verdediging, maar wist broer Jordy net niet de juiste richting mee te geven en verdween de bal net naast.

Jordy Potma (11) tikt de bal naast

Drie minuten later was het Duncan Torrenga die vanaf de linkerkant vanuit een vrijebal ineens op doel schoot. WVV-goalie Thomas van der Ploeg werkte de bal met de vuisten weg, precies in de voeten van Wouter van der Werf. De Bafloër verdediger controleerde op twintig meter van het doel en haalde uit, maar ook nu verdween de bal naast.

Hierna was het WVV dat de wedstrijd ging controleren en in de 9de minuut voor het eerst gevaarlijk werd. Fathi Salih ging over rechts langs Wouter van der Werf en speelde Mathijs Mollema in die vanaf de achterlijn hard laag voorgaf. Het was echter RZB-doelman Cedric Tillema die voorkwam dat Fabian Berghuis kon scoren. Een minuut later kreeg Mollema een dot van een kans, maar in vrije positie schoot hij vanaf een meter of 7 hard hoog over.

Rood Zwart Baflo kwam nauwelijks meer aan voetballen toe, bijna alle tweede ballen waren voor de gasten. En was die een keer wel voor de thuisploeg dan werd de bal weer ingeleverd of verdween het leer in de struiken langs het veld.

RZB-er Mark van Zanten (7) in duel met Fathi Salih (7)

WVV domineerde op het middenveld, waar Marco Kant, Fabian Berghuis en de sterk spelende Robert Fekken naar hartenlust de bal rond lieten gaan. De thuisploeg kon er slechts strijdlust tegenover zetten, maar was slordig en paniekerig. Melvin Folkerts, het verlengstuk naar de voorwaartsen, werd hoofdzakelijk gedwongen tot meeverdedigen, waardoor de spitsen niet of nauwelijks bereikt werden.

In de 23ste minuut kwam Rood Zwart Baflo goed weg toen Robert Fekken de bal uit een een vrije bal mooi achter de laatse linie van de Bafloërs legde. De loopactie in de bal van Mathijs Mollema was prima, de afwerking met het hoofd slecht. Van dichtbij kopte hij over.

De druk nam toe en na een half uur spelen kwam de thuisploeg weer goed weg toen verdediger Ron Prijt in een vol strafschopgebied zomaar vanaf 5 meter mocht uithalen. Nu verdween de bal tot grote opluchting van het Bafloër publiek ver naast.

In de 39ste minuut was het dan eindelijk weer Rood Zwart Baflo dat over de middenlijn kwam. Melvin Folkerts bereikte aan de rechterkant de achterlijn, waarna de hoge voorzet voorbij de tweede paal door Duncan Torrenga in het zijnet werd gekopt. Achteraf zei de spits “Ik had de bal beter kunnen aannemen. De hoek was klein.”

De laatste mogelijk voor rust was voor de Winschoters. Op twintig meter van het doel kreeg WVV een vrijtrap te nemen. Aanvoerder Robert Fekken krulde de bal om de muur, maar het Cedric Tillema die goed stond opgesteld en de inzet simpel onschadelijk maakte.

In de rust wisselde RZB-trainer Jan Potma, Robin Meinema verving William de Roo. Meinema ging naar de linksbackpositie, Wouter van de Werf kwam op de positie van De Roo op het middenveld.

Met de wissel veranderde het spel niet echt. WVV bleef heer en meester op het middenveld, overigens zonder echt gevaarlijk te worden. In een van de weinige counters was de eerste kans na rust voor Rood Zwart Baflo. Eindelijk werd – de verder onzichtbare – Duncan Torrenga goed ingespeeld op de linkerkant. Zijn voorzet werd door Jordy Potma ineens ingeschoten, alleen wist WVV-doelman Thomas van der Ploeg met de voet te redden. De daaruit voortvloeiende hoekschop van Melvin Folkerts werd slecht weggewerkt, waarop Arjen Potma ineens uithaalde. Zijn inzet verdween ver naast.

Na een uur spelen glipte Fabian Berghuis door de Bafloër defensie en bereikte met een slimme pass Mathijs Mollema. De spits kapte vervolgens RZB-captain Patrick Rutgers uit en schoot op 5 meter van het doel naast. De anders trefzekere spits wist zelf maar al te goed dat deze bal in het netje had gemoeten. Rood Zwart Baflo had wederom het geluk aan zijn zijde.

Mathijs Mollema haalt uit, maar de bal zal naast gaan

In de 65ste minuut kwam Reinout Geuze – vorige week nog als wissel trefzeker – binnen de lijnen voor de hardwerkende Mark van Zanten en acht minuten later verving Martin van Dijk Jordy Potma. Ook deze aanpassingen hadden geen effect.

Met nog een kwartier op de klok was het WWV-er Marvin Ab die van zich liet spreken. Hij bekroonde z’n prima invalbeurt bijna met een doelpunt, maar moest in de zeer betrouwbare RZB-sluitpost Tillema z’n meerdere erkennen toen hij vanaf 16 meter het doel onder vuur nam.

Marvin Ab (14), prima invalbeurt

De wedstrijd bloedde dood, Rood Zwart Baflo leek het punt te koesteren, WVV wilde niet tegen een counter oplopen. En dat gebeurde twee minuten voor tijd bijna. Duncan Torrenga leek alleen op Winschoter doel af te gaan, maar de assistent-scheidsrechter had de Bafloër in buitenspelpositie zien staan dus ging de vlag omhoog. Het Bafloër publiek dacht er echter heel anders over. In de slotminuut hetzelfde verhaal aan de overkant van het veld. Ook nu nam de uitstekend leidende Alex Traa – hij hield de kaarten op zak – het vlagsignaal over.

Zo bleef het 0-0 in Baflo, een uitslag waar de – voetballend zwaar tegenvallende – thuisploeg het meest blij mee mocht zijn. Enige positieve aan Bafloër-zijde was dat er geen tegendoelpunt werd geïncasseerd, al was dat te danken aan de slechte afwerking van de Winschoters en geen “afgedwongen geluk” zoals achteraf op het terras werd gezegd.

Bron: HogelandNieuws