Zondag flikt het hem weer

Na de eerste tien minuten van de wedstrijd stond coach Buma met de handen in het haar en was hij ten minste tien jaar ouder geworden. Zijn team voetbalde dusdanig slecht dat het leek of Eenrum koploper was en de roodzwarten slechts als figurant aanwezig waren. De Bafloërs grossierden in de beginfase van de wedstrijd in foute passjes en liepen als kippen zonder koppen over het veld. Er was geen overleg, de dekking achterin was slecht verzorgd en afspraken werden niet nagekomen.

Je kon dus wachten op een eerste treffer van de Eenrummers en die kwam er ook prompt. Nadat Eenrum al in de eerste vijf minuten kans op kans had verprutst was het na een hoekschop wel raak.

De bal werd laag over de grond voorgegeven en kon na een misverstand tussen twee roodzwarten van dichtbij hard en laag worden binnen geschoten. Het was symptomatisch voor het vertoonde spel van de thuisploeg. Men stond erbij en keek ernaar.

Ook na de 0-1 leek er geen verbetering te komen in het spel van de roodzwarten en moest men lijdzaam toezien hoe Eenrum wel met af en toe prima aanvallend spel doelman Egbert van der Veen op de proef wist te stellen. De sluitpost redde in deze fase zijn team en hield, zij het met enig fortuin, zijn doel verder schoon.

Pas na twintig minuten leken de Bafloërs de boel op orde te krijgen. Achterin had men het nu eindelijk voor elkaar dat er kort op de man kon worden gedekt en werd ook het passwerk beter. Het leverde een eerste schot op het vijandelijke doel op, want na een diepe bal kon Ronald Bolhuis voor het eert deze dag een schot op het doel lossen.

Ook nu er eindelijk wat meer controle was over het spel bleef Eenrum de meest gevaarlijke ploeg. Na opnieuw een hoekschop mocht men tot twee maal toe een half afgeslagen bal oppikken en een schot op het doel wagen. Gelukkig wist men het gaatje niet te vinden en spatte het speeltuig uiteen op een wirwar aan benen.

Langzamerhand kregen de roodzwarten meer en meer grip op het middenveld en dit leverde nu ook enkele kansjes op. Eerst was er een prima schot van net buiten de zestien door Abel Buijs, maar de linksvoor zag zijn poging knap gepareerd door de sluitpost van de bezoekers. Niet veel later was Buijs opnieuw betrokken bij een aanval. Zijn voorzet kwam bij de tweede paal terecht en kon door Rob Tigchelaar vrij worden ingekopt. De spits mikte echter langs de verkeerde kant van de paal en zag zijn poging naast gaan.

Eenrum moest in de laatste fase van de eerste helft meer en meer terug en liet gewillig het initiatief bij de thuisploeg. Af en toe kwam men er via de counter goed uit en was het alle hens aan dek voor de roodzwarten. Doelpunten zouden er voor de rust echter niet meer vallen.

In de pauze was er tijd voor een beetje bezinning en was het weer eens duidelijk dat het vandaag een moeilijk potje voetbal zou worden. Opnieuw moesten de Bafloërs aan de bak om, zoals vaker, een achterstand om te zetten in een overwinning. Vanaf het fluitsignaal van de tweede helft werd de druk op het doel van Eenrum opgevoerd en de bezoekers kregen nauwelijks kans om op adem te komen. Het regende kansen voor de thuisploeg, maar de gelijkmaker wilde maar niet vallen.

Al na twee minuten had de razendsnelle Justin van Solkema een treffer op de voeten. Na een diepe bal was de linksvoor iedereen te snel af en kon hij richting het vijandelijke doel lopen. Zijn inzet over de uitkomende sluitpost verdween echter ook over het doel heen. Een reeks van kleine kansjes volgde nu, maar het doelpunt wilde maar niet vallen. Telkens was er een laatste ultieme redding of een onnauwkeurige afwerking die ervoor zorgde dat de roodzwarten de bal niet tegen de touwen wisten te krijgen. Heel af en toe wist Eenrum er gevaarlijk uit te komen, maar gelukkig stond ook hier het vizier niet meer echt op scherp.

Na een kwartiertje in de tweede helft leek het dan eindelijk toch te gebeuren. Een prima aanval kwam bij Ronald Bolhuis terecht die zijn tegenstander voorbij wist te komen. Binnen het strafschopgebied haalde de rechtsvoor hard en strak uit. De bal spatte echter op de paal uiteen en ook de rebound was niet in het doel te krijgen. Er bleven kleine kansjes komen, maar ook de keeper van Eenrum wist zijn ploeg met enkele reddingen in de race te houden.

Net op het moment dat de mensen aan de lijn wat begonnen te wanhopen viel de bevrijdende gelijkmaker dan toch. Via een slim balletje achter de verdedigende linies van Eenrum werd Justin van Solkema gelanceerd en deze keer zocht de linksvoor een betere oplossing. Op snelheid passeerde hij de sluitpost om daarna het leer in het lege doel te schuiven. Zijn treffer werkte bevrijdend voor de thuisploeg, die er meteen een schepje bovenop deed. Al was dit tegen de afspraken in.

Weer volgde er een reeks van kleine en grotere kansjes maar het verlossende doelpunt wilde niet vallen. Pas in de 85ste minuut viel het winnende doelpunt te bejubelen. De wedstrijd was inmiddels veranderd in eenrichtingsverkeer en Eenrum probeerde met man en macht een treffer te voorkomen. Toch moest men na een prachtige combinatie over veel schijven zijn meerdere erkennen in de Bafloërs. Binnen het zestien meter gebied wist Nico Pouwels knap de achterlijn te halen en een strakke voorzet af te leveren. Voor de mee opgekomen Martijn Buma was vervolgens een intikkertje van dichtbij voldoende om de 2-1 aan te tekenen.

Vlak voor het eindsignaal leek er nog een 3-1 aan te komen. Justin van Solkema ging er vandoor en kon richting het vijandelijk doel opstomen. De jonge aanvaller werd van achteren abrupt neergehaald en zag daarmee zijn kans op nog een doelpunt verloren. Tot groot ongenoegen van coach Buma mocht de zondaar blijven staan, maar was uiteindelijk de zege wel dik verdiend te noemen.

De overwinning werd met veel gejuich begroet en gaf wel aan dat de thuisploeg dolblij was met dit resultaat. Hierdoor bezet men dit jaar, boven elke verwachting, de verdienstelijke derde plaats op de ranglijst. Komend weekend wacht de Bafloërs opnieuw een echte krachtproef, want dan komt koploper vv Winsum op bezoek. Dan kan men het zich niet permitteren om zo slecht te beginnen, want dan speel je een verloren wedstrijd.