Zondag heeft aansluiting met top vier

Na het mirakel in Zoutkamp, waar de roodzwarten binnen vijf minuten een verloren wedstrijd wisten om te zetten in een overwinning, stond deze zondag de wedstrijd tegen het hooggeplaatste Farmsum  op het programma. Het lijkt erop dat de Bafloers langzamerhand de weg naar boven hebben ingezet dus konden de jonge kerels van Farmsum hun borst natmaken.

Vanaf het eerste fluitsignaal liet de thuisploeg er geen gras over groeien en zette men de tegenstander meteen vast op de eigen helft. Het resulteerde in een indrukwekkend veldoverwicht waarbij aanval na aanval op het doel van de tegenstander af rolde. Wat vooral opviel was het feit dat men bij roodzwart elkaar goed wist te vinden en het ronde speeltuig prima liet rondgaan.

Al in de eerste paar minuten had men eigenlijk al een voorsprong moeten nemen. Na prima doorzetten wist Nico Pouwels de achterlijn te halen. Zijn voorzet kwam op vijf meter van het doel voor de voeten van Abel Buijs. De spits zag zijn zwakke inzet voor het doel langs gaan. Nog geen minuut later stond men al weer voor het vijandelijke doel, maar ook deze kans werd om zeep geholpen.

Farmsum werd in deze fase compleet overlopen en men had het aan een gebrek aan scherpte van de roodzwarten te danken dat er niet 1-0 of 2-0 op het scorebord stond. Uiteindelijk werd de aanvalslust van de thuisploeg wel beloond. Via een prima aanval werd Abel Buijs opnieuw op pad gestuurd om zijn geluk te beproeven. De spits lepelde de bal keurig langs de sluitpost, maar zag zijn inzet op de paal uiteen spatten. Gelukkig was de alert meegelopen Pouwels er als de kippen bij om alsnog het leer in het lege doel te deponeren.

De stormloop op het doel van Farmsum bleef ook na deze treffer doorgaan. Na een diepe bal kon Pieter Buma alleen op het doel aflopen. De linksvoor werd buiten het zestienmeter gebied van achteren neergehaald. De goed fluitende man in het zwart, Jannes van Bergen, liet de zondaar op het veld staan en daarom leverde het slechts een vrije trap op.

Na een klein half uur wist Farmsum zich langzamerhand onder de druk van de thuisploeg uit te spelen. De Bafloers liepen zichzelf in deze fase voorbij en begonnen steeds slordiger te spelen. Men verloor de controle over het spel en zag nu lijdzaam toe hoe ook Farmsum enkele kansen kreeg. Het vizier stond bij de gasten gelukkig hoog afgesteld ,zodat de ballenvanger meer te doen had dan keeper Egbert van der Veen. In deze fase leek het slechts een kwestie van tijd voordat de gelijkmaker op het scorebord kon worden genoteerd.

Coach Buma riep zijn spelers tot orde en hamerde erop om met elkaar tot bezinning te komen. Het jagen in de vooste linies werd nu stopgezet en men liet zich bij balverlies terugzakken op de eigen helft. Ook werd er nu weer meer aandacht besteed aan het spelen op balbezit, in plaats van op zoek te gaan naar een tweede treffer. Het leverde al snel resultaat op, want de thuisploeg kreeg weer controle over het spel en gaf nauwelijks kansen weg. Tot aan de rust bleef hierdoor bij een knappe, maar krappe 1-0 voorsprong.

Na de rust leken de Bafloers al snel weer op het goede pad. Na een aanval schoot Abel Buijs de bal in het strafschopgebied tegen de armen van inkomende speler aan. Scheidrechter van Bergen zag er geen penalty in. De Bafloers hadden hier wel een VAR momentje in gezien.

En dan valt plotseling toch de gelijkmaker binnen. Na een half afgeslagen aanval werd de bal op het middenveld wat klungelig verspeeld en kon het leer nogmaals voor het doel worden gebracht. Aangezien de bal hierna tussen de linies viel was er even een miscommunicatie, waarvan meteen werd geprofiteerd. Rondom het zestienmeter gebied haalde de spits hierna kort en droog uit. Het ronde projectiel sloeg als een bom, hard en hoog binnen. Keeper van der Veen kansloos achterlatend.

Het gejuich was nog maar net verstomd of het antwoord van de thuisploeg was al klaar. Vanaf de aftrap zette roodzwart een knappe aanval op. De voorzet die volgde leek door Rob Tigchelaar van dichtbij te worden ingetikt. Middels een uitgestoken voet werd de bal met een behoorlijke portie geluk gekeerd door de doelman. Hiermee was het nog niet klaar, want de afgeslagen werd opnieuw door Nico Pouwels strak voorgezet en deze keer wist Tigchelaar wel hard en strak de goalie te passeren.

De 2-1 voorsprong werkte verlammend op de spelers van Farmsum. Het leverde een paar minuten later opnieuw een grote kans op voor de thuisploeg. Na een diepe bal mocht Wim Dijkman alleen op het doel aflopen. Oog in oog met de sluitpost begon de voorhoedespeler na te denken en kwam hij niet verder dan een zwak schot tegen de doelman aan.

In de periode die volgde drongen de Bafloers heftig aan op de beslissende treffer, maar telkens weer zag men de sluitpost op haast komische wijze een inzet stoppen. Farmsum was moegespeeld en kwam nauwelijks nog voor het doel van de Bafloers. Slechts één keer moest men even angstig richting de scheidsrechter kijken toen Peter Luurtsema, enigszins onbeholpen, een tegenstander binnen het strafschopgebied neerlegde. Ook deze keer liep het met een sisser af.

Pas in de laatste tien minuten viel eindelijk de bevrijdende treffer. Wederom had de vorige week uitblinkende Willem Jan Rispens hierin een aandeel en gooide hij de wedstrijd in het slot. Na een knappe aanval wist Rispens de achterlijn te halen. Zijn schot op het doel werd weer eens vreemd gestopt door de goalie en kwam hierdoor opnieuw voor de voeten van de voorstopper terecht. Deze keer werd er een andere oplossing gezocht en het leer werd teruggelegd op Martijn Buma, die tenslotte zijn inzet over de doellijn zag hobbelen.

Met de 3-1 op zak was de wedstrijd klaar en ging de thuisploeg over tot het rondspelen van de bal. De mannen uit Delfzijl hadden niet meer de puf om nog tot echte aanvallen over te gaan en legden zich neer bij de eindstand. Na een moeilijke start lijken de Bafloers nu toch de zaakjes goed voor elkaar te hebben en wordt vooral het spel per wedstrijd beter. Volgende week wacht opnieuw een lastige tegenstander, want men moet uit naar het Groninger Stadspark. Bij winst heeft men aansluiting met de top en kan men zich wellicht mengen in de strijd om het kampioenschap.