Zondag herrijst en verlaat de onderste regionen

Farmsum 4. – RZB zo 2
Het seizoen loopt alweer ten einde en met nog een paar wedstrijden voor de boeg hopen de zondagvoetballers nog wat te kunnen klimmen op de ranglijst. De wedstrijd in en tegen Farmsum was hiervoor een uitgelezen mogelijkheid want beide ploegen ontlopen elkaar qua punten niet al te veel. Bij winst konden de roodzwarten ten kostte van de mannen uit Farmsum een plaats op de ranglijst stijgen. De thuiswedstrijd was in een 2-2 gelijkspel geëindigd, dus het kon alle kanten op.
Voorafgaand aan de wedstrijd moest coach Buma de spelers overal wegschrapen, want er waren maar liefst tien spelers wegen blessures, ziekte of andere redenen afwezig. Na een omvangrijke speurtocht loste de familie Luurtsema het spelers probleem op. Peter, Harm en Bart zouden een zeer verdienstelijke wedstrijd spelen en mogen terugkijken op een geslaagde familiedag!
In alle vroegte mocht men de lange reis naar Farmsum met 13 spelers, waaronder veteraan voor een helft Klaas Zuidema en bijna veteraan Henrie van den Berg, beginnen. Met Klaas Zuidema, als terriër in het veld, in de mandekking op de gevaarlijkste mondelinge speler van Farmsum begonnen de roodzwarten gewaagd aan de wedstrijd. Klaas wist al snel scheidsrechter en speler uit de wedstrijd te “spelen/praten” en zorgde ervoor dat de tegenstander slechts mondjesmaat tot aanvallen kwam. Farmsum moest het vooral hebben van het achter de bal aanlopen en deed dit met zichtbaar veel plezier. Echte kansen leverde dit nauwelijks op.
Ook RZB zelf kwam nauwelijks tot knappe aanvallen toe en moest het vooral van de snelle Bart Luurtsema hebben om voor gevaar te zorgen.
Naarmate de wedstrijd vorderde nam de thuisploeg meer en meer het initiatief van de wedstrijd over. Vooral op het middenveld verloren de roodzwarten de controle en dit vertaalde zich in enkele redelijke kansen. Keeper van der Veen zag de meeste inzetten over en naast gaan en moest hier en daar ingrijpen om erger te voorkomen. Toch bleven de zondagvoetballers af en toe van zich afbijten en Nico Pouwels had eigenlijk moeten scoren, maar zijn rollertje kon eenvoudig worden opgepikt door de keeper van Farmsum.
Na een klein half uur was het wel raak. Na een slordige bal naar voren werd het leer rondom het middenveld opgepikt door een speler van Farmsum. De middenvelder aarzelde niet erg lang en besloot zijn geluk te beproeven met een boogbal over doelman van der Veen heen. Gedragen door de wind daalde het ronde projectiel precies onder de lat door in het doel. Een prachtig doelpunt, helaas voor de roodzwarten aan de verkeerde kans.
Hierna werden de Bafloers wel wat doldriester en kwam men tot wat meer dreigende aanvallen. Een doelpunt zat er voorde rust echter niet in. De tegenstander bleef met meer elan voetballen en een schot op de lat en enkele uitstekende reddingen van doelman van der Veen zorgden ervoor dat de schade niet erger werd. Vlak voor het rustsignaal viel toch de 2-0. Na een hoekschop mocht een speler van Farmsum de bal koppen. De niet al te hard kopbal verdween door een misverstand tussen keeper en laatste man Wieringa in het doel.
Tijdens de pauze mocht de dodelijk vermoeide Klaas Zuidema op de reservebank plaatsnemen. Zijn onophoudelijke mondelinge verzet was menig speler van de tegenpartij en de scheidsrechter al opgevallen. Zuidema zou dit de gehele tweede helft langs de zijlijn voortzetten. Menig speler van de roodzwarten vroeg zich na afloop dan ook terecht af, waar hij telkens weer de energie vandaan weet te halen om zich op deze manier te manifesteren. Het moet wel van zijn tomeloze levensenergie komen.
Na enkel omzettingen in het veld hoopte coach Buma in de tweede helft de controle over het middenveld te herwinnen. Al na tien minuten bleek het een gouden keuze te zijn geweest. Buma zelf stuurde via een steekbal de snelle Nico Pouwels alleen op het doel af. De snelle midmid faalde niet en omspeelde de sluitpost om daarna de bal in het lege doel te knallen.
Farmsum had in de tweede helft veel meer moeite om elkaar te vinden. Papa Luurtsema heerste op de rechtervleugel en zijn zonen Harm en Bart bestreken de gehele linkerkant. De thuisploeg kwam nu niet verder dan het hanteren van de lange bal en speelde zichzelf daarmee kapot. Conditioneel liep men nu achter de feiten aan en zodoende konden de roodzwarten naar hartelust counteren.
Opnieuw liet Buma zien dat hij nog altijd over een prima steekbal beschikte en na een prachtige pass over de gehele achterhoede heen mocht Ronald Bolhuis beginnen aan een lange rush. Op volle snelheid kwam Bolhuis het strafschopgebied binnen. Waar normaal gesproken een daverend schot het einde betekend, besloot de lange ietwat gezette rechtsvoor tot een stiftje annex schot. De doelman was dusdanig verrast dat de bal pardoes half door zijn benen door in het doel belandde.
Het thuisteam stortte hierna volledig in en viel met de laatste energie wanhopig aan, maar zonder echte overtuiging. Baflo heerste nu en aangedreven door de constante aanmoedigingen c.q coaching van Klaas werd men opgezweept tot grote hoogten. Opnieuw was Nico Pouwels de gevierde man. Na een geslaagd een tweetje met de geheel opgebloeide Rob Tigchelaar mocht de midmid nogmaals alleen op het doel afgaan. Deze keer was zijn schuiver in de verre hoek de goalie te machtig.
Het was nu open huis in de achterste gelederen van de thuisploeg. Het leek erop dat de roodzwarten nu eenvoudig de wedstrijd naar zich toe konden trekken, maar zo nu en dan sputterde Farmsum nog even tegen. Na een ogenschijnlijk onschuldig balverlies wist een speler van Farmsum zich door de achterste gelederen heen te wurmen. Zijn inzet met buitenkantje voet stuiterde via de onderkant lat en de paal tot opluchting van de roodzwarten weer uit het doel. Tenminste dat was wat de spelers van RZB konden zien. De scheidsrechter leek een andere mening toegedaan en wees met enige twijfeling naar de middenstip. Vanaf de zijkant liet nu wisselspeler Zuidema zijn psychisch overwicht gelden en vroeg de man in het zwart een verklaring af de leggen over de baan van de bal. De scheids koos eieren voor zijn geld en ging de discussie, die hij zonder meer had verloren, niet aan. Het werd daarom een ingooi.
De beslissing viel nog geen vijf minuten later. De opgebloeide Ronald Bolhuis ontfutselde met medewerking van Luurtsema zijn tegenstander de bal en speelde op het middenveld Buma in. In alle vrijheid werd de bal direct doorgespeeld op de weg sprintende Pouwels. Opnieuw oog in oog met de sluitpost was een balletje breed op de mee opgekomen Bart Luurtsema het laatste eindstation van een prachtige aanval.
Met de 2-4 op zak was de wedstrijd gespeeld. Farmsum was rijp voor de slacht en hield nu open huis achterin. Roodzwart had genoeg kansen om de dubbele cijfers te behalen, maar liet menig kans onbenut.
Het was uiteindelijk de man van de dag, die de eindstand op het scorebord mocht noteren. Na weer een prima aanval over veel schijven kwam Nico Pouwels voor de zoveelste keer een op een met de goalie van Farmsum te staan. Zijn stiftbal over de sluitpost ging netjes over de liggende man heen in het doel.
Hierna geloofde de man in het zwart het wel een floot de wedstrijd tot een goed einde. Volgende week mogen de roodzwarten thuis aantreden tegen Usquert om tekijken of men de overwinning een goed vervolg kan geven. Uit werd men terecht met een nederlaag naar huis gestuurd. Er valt dus nog wat goed te maken.