Zondag komt tijd tekort om de nummer twee pijn te doen

RZB zo 2 – vv Winsum 2

Na de wedstrijd van vorige week, moesten de manschappen van Buma dit weekend opnieuw aan de bak tegen de nummer twee op de ranglijst. De vorige wedstrijd tegen vv Winsum was geëindigd in een afgetekende 8-4 overwinning voor de Winsumers. Ondanks de duidelijke cijfers waren de Bafloers ook toen niet geheel kansloos. Een gebrek aan scorend vermogen brak de roodzwarten op.

De maand maart liet weer duidelijk van zich spreken want de weersomstandigheden, met een harde wind en af en toe sneeuwachtige regen, hadden een duidelijke invloed op het veld en de spelers. De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd en speelde het leer goed rond. De eerste vijf minuten van de wedstrijd hadden de zondag voetballers meer dan negentig procent balbezit, maar stond men wel met 0-1 achter! Nadat de bal knap in de gelederen van de Bafloers werd gehouden was daar opeens een volkomen onbegrijpelijke bal richting de spitsen. De onderschepping werd meteen gepromoveerd tot een scherpe bal naar voren en betekende de eerste score van de wedstrijd. Een koude douche voor de roodzwarten.

Hierna nam Winsum de teugels stevig in handen en bleef men de betere ploeg, zodat keeper van der Veen genoeg te doen kreeg. Gelukkig stond de goalie zijn mannetje en hield hij door middel van enkele prima reddingen zijn ploeg in de race. De Bafloers speelden elkaar slordig in en moesten daarom vaak achter hun man aan, om weer eens een fout van een medespeler op te lossen. Aan werklust echter geen gebrek.

Het spel golfde op en neer, maar behalve een enkel verdwaald afstandsschot konden de roodzwarten niet echt een vuist maken. Het waren voornamelijk de Winsumers, die voor gevaar zorgden. Met wat kunst en vliegwerk bleef de thuisploeg echter overeind. Toch stond het na een half uur 0-2. Na een lange bal van Winsum werd er in enige paniek uitverdedigd en kwam de bal pardoes voor de voeten van een tegenstander. Zijn voorzet leek in eerste instantie geen gevaar op te leveren, maar de half gekopte bal kwam opnieuw op het hoofd van een speler van Winsum en zeilde onhoudbaar in het doel.

Op de voorsprong van de Winsumers viel niets af te dingen. Men was simpelweg de beter voetballende ploeg. De zondag voetballers probeerden het wel, maar waren niet in staat om binnen het zestienmetergebied van de tegenstander voor gevaar te zorgen. Na een half uur moest men lijdzaam toezien hoe de 0-3 op het scorebord werd neergezet. Via een goed opgezette aanval wisten de Winsumers in de zestien meter te komen. Op het gladde veld nam Peter Luurtsema de nodige risico middels een sliding en raakte daarbij zijn tegenstander. De goed leidende scheidsrechter de Haan restte daarop niets anders dan het geven van een strafschop.

Vreemd genoeg waren het hierna niet de Winsumers maar de Bafloers, die meer en meer de controle over de wedstrijd hervonden. Vooral conditioneel bleven de roodzwarten prima overeind op het zwaar bespeelbare veld. Dit is ook niet verwonderlijk, want wekelijks staat men met maar liefst 18 man op de woensdagavond gezamenlijk te trainen. De aanvallen werden nu wat dreigender en vooral Justin van Solkema liet enkele gevaarlijke schoten los, die rakelings langs het doel vlogen.

Vlak voor het rustsignaal was het plotseling wel raak. Al mochten de roodzwarten hierbij niet klagen over het nodige geluk. Net voordat Justin van Solkema aan de bal kwam riep een speler van Winsum zijn ploeggenoten geruststellend toe: “hij is puur links, jongens!” De woorden waren nog nauwelijks weggestorven of de jonge Bafloers pegelede met zijn rechterbeen de bal voor het doel. Tot grote verbijstering van iedereen zeilde het speeltuig over de keeper heen in de verre hoek.

Na de pauze, met een 1-3 achterstand mochten de roodzwarten op jacht naar meer. Mede gesteund door de wind probeerden de mannen van coach Buma hun tegenstander terug te drukken. Ook was nu de opstelling in het veld wat aangepast en wist men de angel uit het spel van de Winsumers te halen. Toch was het na een kwartiertje spelen wel opnieuw raak voor de gasten.

Doordat de roodzwarten nu meer druk uitoefenden op hun tegenstander ontstond er achterin ruimte voor de counter. Nadat men de buitenspel wist te omzeilen konden twee spelers van Winsum na een steekpass alleen op goalie van der Veen afgaan. Ondanks verwoede pogingen was de overmacht de sluitpost te veel.

Met de 4-1 op zak leunde de tegenstander nu op de comfortabele voorsprong en liet men de Bafloers het spel maken. Dit was geen verstandig besluit, want de thuisploeg knokte zich nu letterlijk en figuurlijk in het spel. Vooral Peter Luurtsema liet zich nu van zijn beste kant zien en was een voorbeeld voor zijn teamgenoten. Nagenoeg elk duel werd met veel passie en inzet gewonnen, hierdoor werd de druk groter en groter.

Na een hoekschop van Rob Tigchelaar werd de bal van de doellijn gekopt en er ontstonden nu regelmatig hachelijke situaties voor het vijandelijke doel. De Bafloers bleven beuken en zagen hun werklust uiteindelijk beloond. Nadat Justin van Solkema een paar minuten eerder opnieuw liet zien over een fabelachtig linkerbeen te beschikken door een schot op de lat was het bij een tweede poging wel raak. De rechtsvoor sneed na een aanval keurig naar binnen en haalde verwoestend uit.

De roodzwarten hielden nu de druk er vol op en dit leidde tot de nodige frustraties in het veld. Winsum moest nu af en toe met de billen bloot en kwam een paar keer goed weg. Vlak voor tijd was het opnieuw raak. Na een aanval over veel schijven werd de bal op de zestienmeter teruggelegd op Justin van Solkema. De aanvaller schoot vervolgens kiezelhard de bal over de sluitpost heen in het dak van de goal.

Met nog een paar minuten te gaan zetten de roodzwarten nog een keer alles op alles, helaas was de tijd te kort voor nog een treffer. Al met al een leuke pot voetbal, waarbij beide partijen zich van hun beste en slechtste kant lieten zien. Het publiek was de winnaar, want met 7 doelpunten en een spannende slotfase bleef men op het puntje van de stoel zitten.