Zondag laat het opnieuw in de eerste helft liggen

Kloosterburen 3 – RZB zo 2

 

Onder zonovergoten toestanden mochten de zondag voetballers deze keer aantreden op het veld van Kloosterburen. In voorgaande jaren een gelijkwaardige tegenstander waarbij de roodzwarten meestal aan het langste eind trokken. Dit jaar hebben de mannen uit Kloosterburen een nieuwe blik met spelers weten open te trekken en er stond een “nieuw” team in het veld. De Bafloers zijn dit seizoen nog wat zoekende naar de juiste opstelling en hebben de grootste moeite om het team op de been te houden. Ook deze keer waren er een paar gastspelers nodig, maar gelukkig was dit geen probleem.

Coach Buma stuurde zijn spelers in de eerste helft op het veld met slechts een opdracht: hou de bal in de ploeg, maak plezier en krijg niet al te veel doelpunten tegen.

In de eerste tien minuten leverde dit voor de roodzwarten weinig problemen op. Men stond gegroepeerd te voetballen en liet de bal knap rondgaan. Langzamerhand kroop de thuisploeg meer en meer uit zijn schulp en voerde men de druk op. In de vijftiende minuut leverde dit een eerste goede kans op, de sluitpost van de Bafloers wist echter knap redding te brengen. Een minuut later was het wel raak. De roodzwarten waren duidelijk kwetsbaar over de linkerflank en werden er op snelheid uitgelopen. Na een strakke voorzet kon hierna een speler van Kloosterburen bij de tweede paal eenvoudig afwerken.

Ook na deze treffer bleef de thuisploeg de betere ploeg en moesten de Bafloers vaak achteruit rennen om de tegenstander het scoren te beletten. Een schot op de lat had al een waarschuwing moeten zijn maar men bleef wonderwel op de been. Kloosterburen zette meer en meer druk, maar moest alert blijven op de counters van de roodzwarten. Na een werkelijk prachtige aanval waarbij Martijn Buma, Nico Pouwels en Ronald Bolhuis met elan en snelheid de bal lieten rondgaan mocht Pouwels zomaar richting het doel van de thuisploeg vertrekken. Oog in oog met de sluitpost was de midmid plotseling verstijfd en wist vanuit alle te kiezen mogelijkheden de slechtste te kiezen. Een slap wippertje in de handen van de keeper was het resultaat.

In de aanval hierop door Kloosterburen werd heel wat directer gereageerd. Nadat de Bafloers het nodig vonden om voorin te gaan jagen op de bal werd men simpel weggetikt en lag de gehele achterhoede open. Met twee spelers voor het doel en alleen nog een keeper voor zich aarzelde de rechtsvoor van de thuisploeg geen moment en knalde de bal in de korte hoek tegen de touwen.

Na een half uur spelen ging het plotseling slag op slag. Een diepe bal werd door een van de mannen van Kloosterburen onderschept en teruggespeeld op zijn doelman. De sluitpost pakte het leer op en werd daarop teruggefloten en kreeg een indirecte vrije trap tegen. Na een tikje van Bart van Solkema wist specialist Peter Noorman de bal via een speler van Kloosterburen op miraculeuze wijze in de bovenhoek te krullen.

De 2-1 stond niet lang op het scorebord, want nog geen minuut later was de oude marge alweer hersteld. In hun enthousiasme zochten de roodzwarten na de aansluitingstreffer meteen weer de aanval op, maar werden hard afgestraft. Een foute bal op het middenveld werd opgepikt door een speler van Kloosterburen die zijn wandeling langs het zestienmeter gebied afsloot met een knal in de verre hoek.

Na de 3-1 waren de Bafloers net als tegen Zuidhorn de kluts kwijt. De ene helft ging op zoek naar de aansluitingstreffer terwijl de andere helft zich richtte op de verdediging. In zo’n geval wordt je dan kinderlijk eenvoudig door een goed spelende ploeg uit elkaar gespeeld. De 4-1 en 5-1 vielen vlak voor de rust en dat was niet onverdiend, want Kloosterburen liep aan alle kanten door de verdediging van de Bafloers heen.

Na de pauze was het elftal van de Bafloers behoorlijk door elkaar heen gehusseld en kon men op jacht naar wat eerherstel. Voor het publiek was het ronduit genieten van wat de beide ploegen in de tweede helft op de grasmat neer wisten te leggen. Goed combinatievoetbal, volledige inzet, de wil om te winnen leverde een zeer aantrekkelijk schouwspel op met kansen voor beide doelen. Alles overgoten met een heerlijk zonnetje.

Het was opnieuw Kloosterburen, dat als eerste van zich liet spreken. Na een gevaarlijke aanval kwam men echter niet verder dan een onschuldig ogend rolletje op doel. Keeper van der Veen verkeek zich echter klagelijk op de bal en dook er pardoes over heen, waarna het speeltuig olijk over de doellijn heen rolde.

Ook hierna ging de thuisploeg op zoek naar verdere treffers, maar de roodzwarten beten nu venijnig van zich af. Het viel de ploeg van RZB te prijzen, dat men na de 6-1 niet het hoofd liet hangen. In plaats daarvan werd er juist gas gegeven en kwamen er nu ook kansen. Middels een prachtige combinatie werd Nico Pouwels vrijgespeeld en deze keer was er voor de keeper geen houden aan.

Het werd nu een open wedstrijd en het spel golfde op en neer. De vraag was nu niet of er gescoord zou worden , maar wanneer.

Beide keepers kregen nu genoeg te doen en moesten herhaaldelijk aan de bak. Na een scherpe voorzet van Kloosterburen moest keeper van der Veen ingrijpen en leek hij als winnaar uit het duel te komen. Helaas voor de sluitpost schot hij het speeltuig tegen de knie van een speler van Kloosterburen aan en zag tot zijn ontsteltenis de bal wederom op knullige wijze in het doel belanden.

Toch zagen de roodzwarten meer en meer kans om de wedstrijd naar hun hand te zetten. Kloosterburen moest in de verdediging en zag met lede ogen aan dat de Bafloers kans op kans stapelden. Nadat eerst een schot van Robert Knol nog ternauwernood door de sluitpost kon worden verwerkt was het even later wel raak. Na een afgeslagen bal, viel het speeltuig voor de voeten van Peter Noorman. De lepe spits zag zijn kans schoon en lepelde beheerst het leer over de doelman heen tegen de touwen.

De rollen waren nu omgedraaid en het waren nu de Bafloers die voor druk zorgden en de thuisploeg die op de counter moesten spelen. Ondanks het goede spel aan de zijde van roodzwart liep men toch tegen nog een doelpunt aan. Nadat de bal op het middenveld werd onderschept ontstond er even een overtal situatie voor Kloosterburen op het veld. Het leek erop dat de overgenomen aanval een schone dood zou sterven, maar in een laatste poging kon er toch nog een schot worden geproduceerd. De pegel verdween onhoudbaar in de hoek.

Hierna sloeg de pan even in de pan toen een gefrustreerde Ronald Bolhuis zijn directe tegenstander met een onvervalste beenveeg van de voeten haalde. Met een ippon en een rode kaart op zak mocht hij daarna het veld verlaten, evenals zijn tegenstander die het niet kon laten om voor eigen rechter te spelen. Nog voordat beide spelers het speelveld hadden verlaten had men de vrede alweer bijgetekend en konden beide ploegen de faire wedstrijd een vervolg geven.

Met nog een kleine vijf minuten te spelen bleven de Bafloers bewonderingswaardig op jacht gaan naar een beter resultaat. In de laatste minuut werden de inspanningen beloond toen Nico Pouwels na een mooie combinatie over de linkerflank mocht doorbreken. Alleen voor de doelman maakte hij het nu wel koelbloedig af en zijn lob verdween keurig over de doelman in de verre hoek van het doel. Met de spectaculaire 8-4 eindstand kon uiteindelijk iedereen vrede hebben.