Zondag laat koploper Winsum ontsnappen

In een uiterst boeiende wedstrijd hebben de zondag voetballers van Rood Zwart Baflo alles gegeven om mee te blijven doen voor de koppositie in de 6e klasse. Deze zondag stond namelijk virtueel leider, Winsum, op de stoep. Vooraf waren beide ploegen behoorlijk gedecimeerd. Aan de zijde van de roodzwarten misten maar liefst zes basisspelers. Ook aan Winsum zijde ontbraken de nodige spelers getuige de inzet van een groot aantal A-junioren.

De thuisploeg begon prima aan de wedstrijd en had eigenlijk al na vijf minuten op voorsprong moeten komen. Na een ingooi belandde het ronde speeltuig via de kluts voor de voeten van Peter Luurtsema. De rechts midden mocht vanaf de elfmeterstip vrijuit uithalen. Tot zijn grote teleurstelling zag hij zijn schot knap gepareerd door de sluitpost van de Winsumers.

Gesterkt door het goede begin bleven de Bafloërs aandringen en was ook de tweede goede kans van de wedstrijd voor de thuisploeg. Na een prima steekballetje mocht Pascal van Solkema alleen op het doel aflopen. Zijn inzet verdween wat te gehaast net langs de verkeerde kant van de paal.

Winsum moest in dit eerste kwartiertje even diep ademhalen en mocht van geluk spreken dat men nog steeds de 0-0 op het scorebord zag prijken. Hierna namen de bezoekers echter langzaam maar zeker het initiatief over en zette men de roodzwarten vast op de eigen helft. Verdedigend bleven de roodzwarten knap overeind al had men de nodige moeite om de snelle spelers van de bezoekers af te stoppen. Grote kansen bleven uit en doelman van der Veen zag de meeste schoten op de goal over of naast gaan. De duels werden uitgevochten op het scherpst van de snede, maar scheidsrechter de Haan stond er bovenop en hield de wedstrijd knap in de hand.

Het spel van beide ploegen speelde zich voornamelijk rondom het middenveld af zodat er weinig grote kansen werden weggeven. Toch was het voor het publiek boeiend om te zien hoe er met veel vechtlust werd gestreden om elke meter. Voor de pauze werd er echter niet gescoord zodat beide ploegen de thee met een 0-0 gelijkspel mochten opzoeken.

Ook na de rust veranderde er niet veel aan het spelbeeld. Winsum had een licht veldoverwicht, maar wist mede door uitstekend verdedigend werk van een uitblinkende Mitch Brink en Martin Wieringa niet tot scoren te komen. De Bafloërs wisten zich af en toe prima onder de druk van de Winsumers uit te voetballen en loerden op het ene momentje om de wedstrijd te beslissen.

Na een kwartier in de tweede helft zetten de bezoekers aan voor een volgend offensief en wist men bijna te scoren. Eerst werd een hoge voorzet door iedereen gemist en kon de spits van Winsum vrij inkoppen. Gelukkig voor de roodzwarten was ook hij enigszins verrast door het buitenkansje en kopte hij de bal rakelings over de dwarsligger. Nog geen vijf minuten later moest sluitpost van der Veen gestrekt in de linkerhoek na een prima schot van net buiten het zestien meter gebied. Ook dit leverde echter geen doelpunt op.

Beide ploegen bleven aan elkaar gewaagd en eigenlijk verdiende de wedstrijd geen winnaar. Toch hadden de roodzwarten in de zeventigste minuut op voorsprong kunnen komen. Na een prachtige voorzet van Peter Wieringa kon linksvoor Pascal van Solkema de bal op de borst controleren. In één beweging wist hij zijn directe opponent te passeren en mocht hij alleen op het doel aflopen. Oog in oog met de sluitpost wist de voorhoede speler de bal knap met buitenkantje voet langs te sluitpost heen te wurmen. Zijn inzet spatte uiteen op de paal en stuiterde miraculeus weer terug in het veld.

Hierna zat de schrik er goed in bij de Winsumers, die gelijk een versnelling hoger hanteerden. De roodzwarten werden opnieuw teruggedrukt. Met nog een kwartier te spelen viel de treffer alsnog.

Na een afgeslagen aanval kon Winsum er over de rechterflank vandoor gaan. De bal werd half hoog ingebracht en kon door een fraaie snoekduik worden ingekopt. Het leer verdween prachtig in de verre hoek en betekende eigenlijk de beslissing van de wedstrijd, want het was duidelijk dat de ploeg die zou scoren hoogstwaarschijnlijk ook met de overwinning van het veld zou lopen.

Ondanks een slotoffensiefje van de Bafloërs zat er behalve enkele halve kansjes geen doelpunt meer in de koker en moest men lijdzaam toezien hoe de bezoekers met de volle buit uit Baflo mochten vertrekken. Desondanks heerste er bij de roodzwarten een prima gevoel over het vertoonde spel. Met een beetje geluk was het dubbeltje net de andere kant op gevallen en was men nu zelfs koploper geweest. Nu mag men eerst weer in de achtervolging en staat volgende week wederom een lastige pot voetbal tegen Warffum op het programma.