Zondag laat zich zowel van slechte als goede kant zien

RZB zo 2  –  Kloosterburen 2

Na de winterstop vinden we de zondag voetballers ondanks enkele prima wedstrijden terug in de onderste regionen van de zesde klasse D. Behalve de wedstrijd tegen koploper Zuidhorn is men echter keer op keer niet kansloos om voor de overwinning te gaan. Het scorend vermogen breekt de Bafloers echter vaak op.

De wedstrijd tegen Kloosterburen is echter vooraf een kansloze missie. De mannen van coach Buma dekken de tegenstander veel te ruim af en maken achter elkaar ongelofelijke blunders. Toch beginnen de roodzwarten vol enthousiasme aan de wedstrijd. Al vrij snel valt op dat de spelers elkaar slecht aanspelen en uiteindelijk is het een zwakke terugspeelbal van de tot dan toe sterk spelende Peter Luurtsema, die de eerste treffer inluidt. De te korte bal wordt opgepikt door de spits van Kloosterburen, die daarna feilloos in de verre hoek weet binnen te schieten.

Nog geen vijf minuten later ligt ook de tweede bal al in de touwen. Een scherpe bal door het midden lijkt te worden opgepikt door laatste man Martin Wieringa. Op het laatste moment tikt linksachter Klaas Zuidema de bal nog even aan en omspeelt daarmee zijn eigen speler. Hierdoor kan de spits ongehinderd op het doel aflopen en opnieuw keeper van der Veen kansloos te passeren.

Nog voor de rust moet de gifbeker helemaal leeg. Op de rechtervleugel wordt men in het nauw gebracht door enkele jagende spelers van Kloosterburen. Op zich nog geen probleem, maar de bal wordt zomaar in de voeten van de tegenstander geschoven en daarna staat de gehele verdediging voor aap. De bal voor het doel kan eenvoudig worden opgepikt en ondanks een laatste verwoede poging van keeper van der Veen is het simpel 0-3.

Na deze treffer laten de mannen van Kloosterburen de zaken wat vieren en dit leidt meteen tot enkele hachelijke momenten voor het vijandelijke doel. Eerst ontsnapt de tegenstander aan een penalty en even later knalt Pascal van Solkema een voorzet hard op de paal. De bal wil er echter niet in.

Na de pauze voert men enkele omzettingen door en beginnen de Bafloers met elan aan de tweede helft. Een combinatie tussen Abel Buis en Pascal van Solkema gaat rakelings voor het doel langs. Niet veel later kopt Abel een bal nipt langs de verkeerde kant van de paal.

Daarmee is de beginfase voor de thuisploeg, maar is het daarna de beurt aan de mannen uit Kloosterburen. Toch laat nu Abel zich ook aan de andere kant gelden want na een mislukte buitenspelval weet Abel Buis samen met doelman Egbert van der Veen op het nippertje redding te brengen. Niet veel later staat het toch 0-4 en ook de 0-5 valt vrij vlot daarna nadat opnieuw de buitenspelval is mislukt en deze keer is Abel er niet om zijn keeper te assisteren.

Het slotakkoord is voor de Bafloers. Na een dieptepass weet de ingebrachte Justin van Solkema zich half struikelend door de defensie van Kloosterburen te worstelen. Alleen voor de doelman is zijn simpele schuiver goed voor de 1-5 eindstand. Een zeer teleurstellend resultaat.

Foto’s

RZB zo 2  –  Zeester 2

De wedstrijd tegen Zeester stond in het teken van revanche. De vorige keer dat beide teams tegen elkaar speelden leken de Bafloers na de eerste helft er met een simpele winst mee vandoor te gaan, maar de mannen uit Zoutkamp trokken een blik verse spelers open en wonnen de partij met 5-3. Al na een paar minuten spelen keken de Bafloers tegen een achterstand aan. Na een corner viel de bal pardoes voor de voeten van een speler van Zeester en was het een koud kunstje om van dichtbij te scoren.

De wedstrijd golfde hierna over en weer met kansen voor beide doelen. Toch nog vrij plotseling lag de gelijkmaker tegen de touwen. Spits Nico Pouwels ging na een aanval goed door en wist de uitgelopen doelman de bal te ontfutselen om daarna van dichtbij de bal in het net te leggen.

Hierna was het eigenlijk Zeester wat de klok sloeg en duidelijk de betere partij op het veld was. De mannen van coach Buma mochten van geluk spreken dat de gasten in de afwerking faalden, al dient te worden gezegd dat keeper van der Veen hier ook een behoorlijke grote rol in speelde.

Na een half uur spelen leek hij echter kansloos. Na een mislukte buitenspelval mochten twee spelers van Zeester zomaar alleen op de goalie aflopen. Een simpel tikkie breed en daarna de bal in het doel werken was echter te moeilijk voor de mee opgekomen speler, die het ronde speeltuig over de dwarsligger heen knalde.

Even na het half uur kreeg de thuisploeg wat meer vat op het spel van de tegenstander en werd er wat meer druk op het doel van de tegenstander uitgeoefend. Enkele gevaarlijke voorzetten waren echter niet besteed aan de voorwaartsen van de Bafloers, die vaak een teenlengte te kort kwamen. Na een mislukte voorzet van Peter Luurtsema verdween het leer over de goalie heen. Gelukkig voor de Zoutkampers bleek de dwarsligger voor redding te zorgen. Tot aan de rust moesten beide ploegen zich tevreden stellen met een 1-1 stand.

Na de pauze was het opnieuw Zeester dat als betere ploeg uit de startblokken vloog. De roodzwarten waren nog bezig met de thee en zagen zich geconfronteerd met een 1-2 achterstand. Na een keurige passeerbeweging wist een speler van Zeester een perfecte voorzet af te geven, die bij de eerste paal keurig via de onderkant van de lat kon worden binnengekopt.

Opnieuw moesten de roodzwarten op jacht naar de gelijkmaker. In eerste instantie leek het hier echter niet op want de mannen uit Zoutkamp bleven het betere van het spel houden. Eigenlijk mocht de thuisploeg van geluk spreken dat men niet op een grotere achterstand werd gezet. Daar waar de een niet scoort doet de ander dit echter wel.

Met een prachtige lichaamsschijnbeweging stuurde Martijn Buma zijn tegenstander het bos in en kon hij de achterlijn halen. Zijn voorzet bij de tweede paal werd dankbaar ontvangen door de mee opgekomen Ronald Bolhuis, die van dichtbij de gelijkmaker wist aan te tekenen.

De Zoutkampers waren behoorlijk in de war door deze tegenslag en verloren nu het overwicht op het veld. Men speelde om te winnen en liet nu grote gaten in de verdediging vallen. Hierop hadden de Bafloers gewacht, want men kon nu eindelijk profiteren van de snelheid van Justin van Solkema. In de derde poging was de voorsprong een feit. Na een diepe bal sprintte van Solkema iedereen eruit en kon de jonge aanvaller van dichtbij ijskoud de bal in het doel prikken. Deze 3-2 voorsprong gaf de thuisploeg niet meer uit handen en ondanks enkele verwoedde pogingen bleven de punten deze keer in eigen huis.

Door dit resultaat stijgen de Bafloers met stip op de ranglijst en heeft men de onderste plaatsen weer overgedaan aan Usquert en Eenrum.