Zondag laat zichzelf in de kou staan na de winterstop

Zeester             –           RZB zo 2

 

Vandaag twee verslagen.

Eerst de wedstrijd tegen Zeester. In en uit tegen Zoutkamp kan er altijd van alles gebeuren. Meestal trekken de Bafloers aan het langste eind, maar deze keer viel de uitslag in het voordeel van de thuisploeg uit. Toch leek hier in de eerste helft nog geen sprake van.

Op een zeer hobbelig veld gingen beide ploegen vol goede moed van start en lag de bal al na een minuut in het netje. Martijn Buma wilde vanaf het middenveld zijn back inspelen, maar zag tot zijn afgrijzen de bal vreemd opstuiteren en leverde het leer pardoes in bij de linksvoor van Zeester. De rappe speler liet de gehele achterhoede zijn hielen zien en stormde op het doel van de roodzwarten af. Nog even leek hij het speeltuig te ver voor zich uit te spelen, desondanks kon hij nog net het laatste tikje geven en de bal in het doel schoppen.

Na de 1-0 was er een fase van zeer rommelig voetbal van beide kanten. Van voetbal was eigenlijk weinig sprake. De bal werd over en weer geschopt. Toch vielen er wel kansen te noteren. De eerste de beste goede tegenaanval van roodzwart leverde meteen de gelijkmaker op. Via een prima aanval over slechts drie schijven mag Abel Buis alleen op de goal afgaan. Zijn droge schuiver langs de sluitpost brengt de stand op 1-1.

Het spel blijft hierna rommelig, wat ook mede te danken is aan het hobbelige veld. Veel ballen worden zomaar bij de tegenstander ingeleverd. Roodzwart is in deze fase duidelijk de betere ploeg en weet het meeste gevaar te stichten. Toch moet er een blunder van de laatste man van Zeester aan te pas komen om de voorsprong op het scorebord te krijgen. Nadat de bal in de diepte wordt gespeeld mist de laatste man half de bal waarop Nico Pouwels met de bal op het doel af mag gaan. Pouwels wordt uiteindelijk nog naar de zijkant gedrongen, maar weet toch het leer strak op doel te schieten. Ook de doelman kent een zwak moment en duikt half over de bal heen en ziet daarmee het speeltuig in het doel ploffen.

Met de 2-1 op zak gaat het nu slag op slag en hebben beide ploegen mogelijkheden om te scoren. Nog voor de rust valt het doelpunt wederom voor de roodzwarten. Na een dieptebal staat Abel Buis duidelijk buitenspel. De spits maakt echter geen aanstalten om achter de bal aan te gaan zodat de doelman het leer eenvoudig kan oppakken. Waar iedereen verwacht dat de goalie de bal naar een medespeler zal gooien besluit de sluitpost ineens om de bal in de voeten van Buis te rollen. De speler van roodzwart bedenkt zich geen moment en lepelt de bal met een prachtige boog over de goalie heen in het doel. Een curieus doelpunt!

Er leek met de 1-3 voorsprong op zak geen vuiltje aan de lucht voor de mannen van Buma, maar dat zou na de pauze drastisch veranderen. Nadat de Zoutkampers wat wisselingen hadden doorgevoerd stond er opeens een ander team in het veld en werden de Bafloers overrompeld. Voordat men het goed en wel besefte was de aansluitingstreffer een feit. Nog geen vijf minuten later stond ook al de gelijkmaker op het scorebord. Keeper van der Veen werd in het nauw gebracht en speelde de bal pardoes in de voeten van een speler van Zeester. Het lege doel kon niet worden gemist.

De Bafloers waren nu helemaal de kluts kwijt en gingen steeds slechter spelen. Men speelde de bal constant in de diepte en verloor daarmee de controle over het spel. Na een kwartier spelen kwam men zelfs op achterstand en dit was niet eens tegen de verhoudingen in. De Zoutkampers heersten op het veld en wonnen telkens hun duel. Met een knappe combinatie wist men over de rechterflank door te breken en moest ook keeper van der Veen zich in twee instanties gewonnen geven.

De pijn werd nog erger toen het nog voor het half uur 5-3 voor de thuisploeg werd na een schot vanaf de zestienmeter. Het enige wat de roodzwarten hier tegenover konden stellen was een hoop gescheld en gefoeter, mar echt voetballen deed men niet meer. Lange halen snel thuis, met af en toe een poging van ver. Ook het geluk ontbrak nu een beetje en daar waar men in de eerste helft gemakkelijk wist te scoren stond nu de sluitpost in de weg.

Uiteindelijk mocht het zondagelftal met een verdiende nederlaag de reis richting Baflo maken.

 

RZB zo 2  – Zuidhorn 2

 

Afgelopen zondag mochten de zondagvoetballer aantreden tegen de koploper uit hun klasse. In de uitwedstrijd waren de roodzwarten verdienstelijk teruggekomen van een 4-0 achterstand naar 4-2 en had men zelfs kans op meer. Vol goede moed werd daarom begonnen aan de wedstrijd.

Ondanks de goede bedoelingen bleek al gauw dat Zuidhorn gewoonweg de iets beter voetballende ploeg op het veld was. Men speelde elkaar net iets beter in en leed veel minder balverlies. De Bafloers moesten met een gezonde portie werklust proberen om de ontstane gaten dicht te lopen. Dit lukte in het eerste kwartier prima. Ondanks wat kleine kansen en een enkele vrije schop werden de gasten niet tot nauwelijks gevaarlijk.

Na een dik kwartier spelen viel toch de eerste tegentreffer te noteren. Na een scherpe voorzet mistte linksachter Stephan van Sloten de bal half waardoor het speeltuig in de voeten van zijn tegenstander belandde. De spits hoefde niet lang na te denken en haalde vernietigend uit in de lange hoek. Een domper voor de mannen van Buma, die tot dan leuk wisten mee te voetballen met hun tegenstander.

Na de achterstand probeerden enkele spelers de wedstrijd te forceren en ging men steeds aanvallender voetballen, maar vergat men daarbij de verdedigende taken. Dit was een kolfje naar de hand van Zuidhorn dat nu steeds meer ruimte kreeg om te voetballen. Zowel over de linker als over de rechtervleugel brak men nu herhaaldelijk door en het was voor de roodzwarten dweilen met de kraan open.

Op miraculeuze wijze wist men toch het half uur zonder verdere tegentreffers door te komen. Het was zelfs sneu te noemen toen men alsnog tegen een tweede treffer opliep. Nadat de bal rondom het zestienmetergebied smoorde in een kluit van spelers, viel de bal tot drie keer goed voor een speler van Zuidhorn. Hierna was het een koud kunstje om van dichtbij keeper van Solkema kansloos te laten.

De frustraties over dit doelpunt liep nu zienderogen op en vooral voor speler Bolhuis was er nu geen houden meer aan. Het zorgde ervoor dat het team steeds stroever ging draaien en het plezier was nu een beetje weg.

Na de pauze bleek opnieuw het verschil in effectiviteit tussen de koploper en de Bafloers. Qua voetbal deden beide ploegen niet veel voor elkaar onder en was het best een leuke wedstrijd om te zien. Het grote verschil zat hem vooral in de afwerking. De eerste goal na de rust was voor de Bafloers, helaas was dit in eigen doel.

Hierna ging het snel. Nagenoeg elke aanval van roodzwart eindigde in een zwak rollertje of een verdwaald schot, terwijl Zuidhorn nu rake klappen uitdeelde. Na een voorzet gleed de prima spelende Peter Luurtsema rondom het zestienmetergebied uit. De bal werd daarna opgepikt door een speler van Zuidhorn en lag opnieuw in het netje. Het gaf de verhoudingen in het veld goed weer.

Ondanks verwoede pogingen bleven de roodzwarten eigenlijk kansloos in hun pogingen. De aanvalspogingen werden zelfs keihard afgestraft door de koploper, want men kreeg steeds meer ruimte. De 0-5 en de 0-6 vielen met de regelmaat van de klok en de thuisploeg moest eigenlijk kansloos toezien hoe de uitslag steeds groter werd.

In de laatste minuut wist men in ieder geval nog een eretreffer te produceren. Na een corner liepen enkele spelers van Zuidhorn opzettelijk in de rug van hun tegenstander en hinderden daarmee een kop kans. De prima leidende scheidsrechter Remmers kende zonder pardon een strafschop toe. Rob Tigchelaar schoot de bal onberispelijk binnen en tekende daarmee voor de einduitslag.

De komende weken staat voor de roodzwarten een loodzwaar programma in het vooruitzicht. Komende zondag mag men uit aantreden tegen de nummer twee op de ranglijst en de week daarop wacht het thuisduel tegen de vv Winsum. De nummer drie in de stand.