Zondag verliest de wedstrijd in vijf minuten tegen Zuidhorn

Zuidhorn 2 – RZB zo 2

 

Na de slechte generale in de bekercompetitie stond de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen weer voor de deur. Tegenstander Zuidhorn was een grote onbekende en werd licht hoger ingeschat, omdat men vorig seizoen nog de beschikking had over 3 elftallen en nu nog maar 1. Vanaf het eerste fluitsignaal bleek deze conclusie ook wel terecht, want de thuisploeg greep meteen het initiatief en zette de roodzwarten met de rug tegen de muur. Toch leverde dit niet veel kansen op.

Zoals wel vaker, denk je net dat de ergste storm voorbij is, wanneer er plotseling vanuit het niets toch wat gebeurt. Na onschuldig balverlies op het middenveld werd de bal op de rand van het zestienmeter gebied ingespeeld. Op het natte kunstveld gleed een verdediger van de roodzwarten uit en het volgende moment zag men het schot onhoudbaar in de kruising vliegen.

De gasten putten kracht uit deze openingstreffer en zochten nadrukkelijk naar een tweede doelpunt. Toch kreeg men bijna de deksel op de neus, want de eerste de beste aanval van de roodzwarten had eigenlijk een doelpunt moeten opleveren. Nadat Ronald Bolhuis de bal goed wist af te schermen wist de rechtsvoor met een prima passje Nico Pouwels te bereiken. Pouwels mocht alleen op de keeper af gaan maar zag op het allerlaatste moment zijn poging stranden.

Het ging hierna slag op slag want om heel eerlijk te zijn had het nog geen twee minuten later eigenlijk 2-0 moeten staan. Na een voorzet kwam de bal bij een vrijstaande speler bij de tweede paal terecht, zijn inzet werd op miraculeuze wijze via de hak van keeper van Solkema uit het doel gehouden. Poging twee werd op de rug van de doelman geschoten en poging drie stuit tenslotte op een muur van spelers. Het bleef daarom bij een dragelijke 1-0 achterstand.

Zo rond de dertigste minuut wisten de roodzwarten langzamerhand onder de druk van de thuisploeg uit te komen en kon men nu zelf ook aan het voetballen toekomen. Hiervoor was het maar een wild getrap zonder doel en zonder idee. Gelijk ontstond de tweede kans van de wedstrijd. De mee opgekomen Willem Jan Rispens zziet ijn schot aangeraakt worden, waarna het speeltuig met moeite kan worden gekeerd door de sluitpost.

Toch blijft Zuidhorn de betere kansen houden en mogen de Bafloers opnieuw hun handjes dichtknijpen wanneer van Solkema wederom met een geweldige redding zijn ploeg in de race houdt. In de 38ste minuut is er voor de sluitpost echter geen houden aan. Nadat de scheidsrechter het vlagsignaal voor buitenspel negeert kan een speler van Zuidhorn de achterlijk halen en de bal voorzetten. Het leder kan hierna van dichtbij hard en laag worden ingeschoten.

Nog even veert de bank van de roodzwarten op, want in dezelfde minuut mag opnieuw Nico Pouwels zijn geluk beproeven. De snelle middenvelder ziet zijn lob over de sluitpost helaas op de lat uiteen spatten. Het doelpunt valt nog wel maar ook deze keer voor de Bafloers aan de verkeerde kant.

Nadat op het middenveld de bal knullig wordt ingeleverd kan er ineens diep worden gespeeld op de spits. De op het randje van buitenspel staande voorhoedespeler laat vervolgens iedereen de hakken zien en scoort beheerst.

Het wordt nog erger voor de roodzwarten wanneer op slag van rust het gehele team er de brui aan geeft en de tegenstander geen strobreed in de weg legt. De spelers van Zuidhorn kunnen daarom gemakkelijk de 4-0 maken en hebben in feite de wedstrijd in the pocket.

 

In de rust stelt coach Buma orde op zaken en benadrukt de goede dingen van de eerste helft. Hij durft zelfs Ronald Bolhuis in het zonnetje te zetten zodat iedereen met frisse moed en een lach aan de tweede helft durft te beginnen.

Zuidhorn start gelijk weer met de eerste kans van de wedstrijd en moet scoren nadat een speler de bal bij de tweede paal voor het intikken heeft. Zijn rollertje kan echter eenvoudig worden opgepikt door doelman van Solkema. Toch lijken de Bafloers met de thee weer wat extra energie binnen te hebben gekregen want ineens gaat het beter lopen. De bal gaat leuk rond in de gelederen en men duikt nu herhaaldelijk gevaarlijk voor het doel van de tegenstander op. Vooral de snelheid van de ingewisselde Rick Folgerts speelt de opponenten behoorlijk parten.

Na een knappe actie van Folkerts weet hij de bal nog net binnen de lijnen te houden en een voorzet af te leveren. De bal wordt rond het zestienmeter gebied opgepikt door Willem Jan Rispens die met zijn tweede doelpoging meer succes heeft en met een strak schot doel treft.

Op het veld gaat het spel nu in snel tempo heen en weer en de kansen voor beide teams stapelen zich op. Het publiek is nog maar net van de ene kans bekomen of de volgende dient zich al aan. Het zijn de roodzwarten, die nu veel scherper aan het voetballen zijn en nu ook kans op kans stapelen. Na een prachtige aanval over vier schijven kan Nico Pouwels opnieuw zijn geluk beproeven en laat hij deze keer met een simpele schuiver de sluitpost van Zuidhorn kansloos.

Aangezien er nog twintig minuten zijn te spelen gloort er zowaar nog hoop op in de harten van de meegereisde supporters uit Baflo, want twee treffers in twintig minuten zijn zeker niet onmogelijk. Met nog tien minuten te spelen krijgt Martijn Buma een pracht van een kans op de aansluitingstreffer. Opnieuw staat Folkerts aan de basis, want met een prima voorzet bij de tweede paal verrast hij vriend en vijand. Koppen is echter niet Buma’s sterke punt en voor een leeg doel weet hij de bal er niet in te krijgen.

Zuidhorn wankelt in deze fase, maar de Bafloers kunnen de genadestoot niet plaatsen en moeten zelfs aanzien dat keeper van Solkema met twee prima de voorsprong van de thuisploeg niet verder weet uit te breiden De eindstand van 4-2 is voor beide ploegen uiteindelijk het hoogst haalbare.