Zwaarbevochten zege voor zondag tegen Eenrum

RZB zo 2. – Eenrum 3

Door een zwaarbevochten 3-2 overwinning hebben de zondagvoetballers eindelijk hun eerste drie punten van het seizoen op hun conto mogen bijschrijven. De zege was geflatteerd en de bezoekers hadden eigenlijk meer verdiend, maar ook deze keer waren de harde voetbalwetten van kracht: wanneer je zelf niet scoort, dan doet de tegenstander dit wel.
Vooraf aan de wedstrijd was coach Buma duidelijk naar zijn manschappen toe. Verdedigend moest het allemaal en stukje beter, maar vooral aanvallend moest men scherper zijn en minder kansen laten liggen.
Het leek er bij aanvang van de wedstrijd niet op dat de woorden van Buma waren aangekomen, want de gasten uit Eenrum namen ondanks de stevige wind tegen gelijk het initiatief. Mede geholpen door veel balverlies stapelden de kansen voor de Eenrummers zich op en het was aan inval sluitpost Egbert van der Veen te danken dat de blanco stand op het scorebord bleef. Met enkele knappe reddingen hield de goalie een aantal schoten uit het doel.
Toch liepen de roodzwarten nog tegen een vroege tegentreffer op. In de zevende minuut werd een bal hoog voor het doel gebracht. De voorzet viel precies goed en kwam achter de verdedigende linies van de Bafloers terecht waarna het leer van dichtbij kon worden ingetikt.
De Eenrummers hadden duidelijk het betere van het spel en hadden in de fase hierna de wedstrijd moeten beslissen. Kans op kans stapelde zich op, maar met kunst en vliegwerk hielden de Bafloers hun doel schoon. In de twintigste minuut mocht een speler van de gasten alleen op het doel aflopen. Keeper Van der Veen bleek ook in deze situatie ijskoud en plukte de bal van de voeten van de speler.
Het bleek de langzame ommekeer in de wedstrijd want eindelijk begon het bij de roodzwarten beter te draaien. De ballen werden nu beter ingespeeld en ontstond meer en meer ruimte op het veld. De eerste grote kans was een afstandsschot van Nico Pouwels dat op de vuisten van de keeper uiteenspatte. Voorin kwamen de Bafloers echter nog duidelijk te kort om het de tegenstander echt moeilijk te maken.
Er was wederom een wereldredding van van der Veen voor nodig om het team nu werkelijk wakker te schudden. Na een aanval van Eenrum kwam de bal enigszins fortuinlijk voor de voeten van speler van Eenrum. Vol ongeloof zag de linksmidden zijn inzet van dichtbij via de hand van de keeper over de dwarsligger heen verdwijnen.
In de volgende aanval was het aan de andere kant wel raak. Middels een razendsnelle combinatie werd Nico Pouwels richting het vijandelijke doel gestuurd. De gevaarlijke midmid wurmde zich langs enkele verdedigers en wist van dichtbij ijskoud de sluitpost van Eenrum te passeren.
Met de 1-1 stand mochten de roodzwarten hun handen stijf dichtknijpen want eigenlijk hadden de gasten al minstens vijf doelpunten moeten maken. Het werd zelfs nog mooier voor de thuisploeg want vlak voor het rustsignaal konden de armen opnieuw in de lucht. Eenrum moest het sterke begin bekopen en zocht naar lucht en gaf hiermee steeds wat meer ruimte vrij. De roodzwarten profiteerden prompt, want via een knappe combinatie werd men herhaaldelijk in de diepte gestuurd om voor het vijandelijk doel op te duiken. Nadat de bal pal voor de achterlijn werd teruggelegd mocht Mark Smit van dichtbij zijn geluk beproeven. De inzet van de linksvoor werd op de doellijn met de handen gekeerd door een veldspeler van Eenrum. De prima leidende scheidsrechters Remmers bleef geen andere keus dan een rode kaart en een strafschop. De penalty werd vervolgens onberispelijk binnen geschoten door Mark Smit zelf en betekende zowaar de 2-1 voorsprong voor de thuisploeg.
In de tweede helft zetten de Eenrummers, gesteund door de straffe wind alles op alles en ging men 1 op 1 spelen om de gelijkmaker te forceren. Ondanks de druk wisten de gasten slechts af en toe een kans te creëren en was het meer de spanning die het publiek kon boeien. Toch viel de gelijkmaker toch. Na een hoekschop zeilde het ronde projectiel over alles en iedereen heen en leek bij de tweede paal simpel over de lijn te caramboleren. De daar aanwezige speler van Eenrum dacht er anders over en volleerde de bal in een keer op het doel en zag zijn inzet in de korte hoek binnen ploffen. Een prachtig doelpunt en op dat moment ook zeker de verdiende gelijkmaker.
In de navolgende fase probeerden de gasten gingen de gasten zelfs op jacht naar de voorsprong, maar verdedigend gaven de roodzwarten nu steeds minder weg. Vooral de uitblinkende Stephan van Sloten hield de gevaarlijkste man van Eenrum in bedwang en leidde hiermee de uiteindelijke overwinning in.
Heel langzaam gaf Eenrum het initiatief uit handen en moest men lijdzaam toezien hoe de Bafloers steeds gevaarlijker uit hun schulp konden kruipen. Nadat men al een paar keer ternauwernood redding had weten te brengen en zelfs een keer door het oog van de naald was gekropen toen een al toegekende strafschop werd teruggedraaid, omdat het even daarvoor buitenspel was, sloeg de thuisploeg opnieuw via plaaggeest Nico Pouwels toe.
Na een snelle uitbraak vertrok Pouwels voor de zoveelste keer richting het doel van de tegenstander. De snelle achterhoede van Eenrum leek nog redding te kunnen brengen, maar werd met wat moeite uitgekapt. Het zorgde ervoor dat Pouwels nu 1 op 1 met de sluitpost kwam te staan. Ook deze keer was de doelman kansloos tegen de schuiver van dichtbij in de verre hoek.
Met de 3-2 voorsprong op zak en nog een klein kwartier te spelen probeerden de gasten opnieuw om het tij te keren. De conditie bij de mannen uit Eenrum was echter op en de enkele speler die nog wel wat in zijn mars had werd geketend door een als en terriër in zijn tegenstander vastgebeten van Sloten.
De kansjes die nog ontstonden kwam doordat de Bafloers het niet konden laten om de bal in de diepte te blijven spelen en daarmee onnodig vaak balverlies leden. In de laatste minuten speelde men toch de speeltijd vol en mocht men een zwaarbevochten zege op het conto bijschrijven.