Bootsman United wint ruim van Usquert 2

Usquert 2 – RZB zo 2

 

De wedstrijd tegen Usquert stond vooral in het teken van herstel en het houden van de aansluiting met de middenmoot. Verlies zou voor beide teams een veroordeling tot de staart van de stand betekenen. De roodzwarten konden gelukkig met een nagenoeg intacte selectie de strijd aangaan en vooral de aanwezigheid van Christian Bootsman zou van grote betekenis blijken te zijn. Usquert had ook een ruime selectie tot de beschikking, maar moest de spelers uit alle gelederen bij elkaar rapen.

In het veld was het verschil tussen een ingespeelde en een samenraapsel al snel te zien. De Bafloërs wisten elkaar veel beter te vinden en op het gehele veld moest Usquert vooral achter de bal aanrennen om de roodzwarten tegen te houden. Als de thuisploeg al eens de bal wist te veroveren dan was het slechts van korte duur, want het ronde projectiel verdween meestal al snel via een lange haal naar de voorwaartsen. Dan was het na wat geren en gesleur meestal einde verhaal in de handen van keeper van der Veen.

Na een kleine tien minuten spelen werden de combinaties bij de Bafloërs steeds vloeiender en kon men gevaarlijk worden. Na een prachtig uitgespeelde aanval wist Mitch Brink de achterlijn te halen en de bal panklaar terug te leggen op de instormende Henrie van den Berg. De voorstopper miste het leder half waardoor het pardoes voor de voeten van Bootsman caramboleerde. De lepe middenvelder aarzelde niet lang, legde het leer nog even voor zijn rechtervoet en plaatste het daarna keurig in de verre hoek.

Met de 0-1 op zak werd het voetballend nog gemakkelijker voor de roodzwarten, die naar hartenlust mochten combineren. Nog binnen het kwartier viel ook een tweede treffer te noteren. Na een overtreding mochten de Bafloërs een vrije trap nemen. De voorzet van Rob Tigchelaar zeilde nipt over de uitgestrekte handen van de zwak uitkomende keeper heen en eindigde bij de tweede paal pardoes in de voeten van Chris Bootsman. Bootsman tikte het leer eerst nog tegen de paal aan maar wist in tweede instantie toch het nylon te vinden.

Usquert spartelde na de 0-2 nog even heftig tegen en kreeg nu ook een paar kleine kansjes. Na een mislukte buitenspelval wist de spits door te breken en kwam oog in oog met keeper van der Veen te staan. De sluitpost liet zich echter niet omspelen waardoor het hele verhaal te lang duurde en uiteindelijk Christian Bootsman ook verdedigend een helpende hand kon bieden. Nog even werd er een penalty gereclameerd, maar de goed leidende scheidsrechter liet terecht doorspelen.

De 3-0 viel tenslotte letterlijk en figuurlijk uit de lucht. Usquert werd opnieuw met de rug tegen de muur gezet en probeerde met een wilde haal te verdedigen. De half geblokte bal vloog hoog de lucht in en kwam uiteindelijk voor de voeten van Mitch Brink terecht. De linksvoor, die goed in de wedstrijd zat controleerde de bal en haalde vervolgens hard en strak uit. De bal leek houdbaar, maar de glibberige bal verdween onder het lichaam van de goalie heen hard in het doel.

De roodzwarten controleerden nu het spel, maar moesten toch even slikken toen er plotseling toch een doelpunt aan de andere kant viel. De snelle voorhoede van Usquert bleef namelijk voortdurend voor gevaar zorgen. Na een fout in de opbouw werd er vanaf de zestienmeter op het doel geschoten. De bal was waarschijnlijk ongevaarlijk in de handen van doelman van der Veen beland , maar werd onderweg aangeraakt door Nico Pouwels. Door de touché werd van der Veen op het verkeerde been gezet en ondanks een verwoede reddingspoging belandde het speeltuig toch tegen de touwen.

De thuisploeg gooide er meteen een schepje bovenop en bracht zowaar de balans aan het wankelen door enkele kleine kansjes te creëren, maar de opleving was slechts van korte duur. De wedstrijd was eigenlijk gespeeld toen Mitch Brink zich opnieuw wist los te maken van zijn tegenstander. Na een korte sprint richting de achterlijn kon de voorhoedespeler de bal terugleggen op Christian Bootsman, die alle hoeken voor het uitzoeken had en zijn derde van de dag wist te noteren.

Hierna was het een kat en muis spelletje. De wilskracht aan Usquert zijde vloeide snel weg en men begon op elkaar te schelden terwijl de roodzwarten nu naar hartenlust wisten te combineren. Kans na kans volgde en uiteindelijk viel de 1-5 nog voor de rust. Wederom ging er een heerlijke combinatie aan de goal vooraf. Na een aanval over veel schijven werd Stan “Romario” Kooistra weggestuurd. Kooistra draaide zijn directe opponent helemaal dol en schoot vervolgens van dichtbij onhoudbaar in de korte hoek binnen.

Na de verplichte theepauze had de thuisploeg besloten om het middenveld “dicht” te timmeren door in een 4-5-1 formatie te gaan voetballen. Het leverde de roodzwarten eerst wel de nodige hoofdbrekens op, maar nadat de poppetjes weer goed waren neergezet kon de jacht op grotere cijfers weer beginnen.

Voor de rust had Christian Bootsman zich al nadrukkelijk laten zien, maar na de thee werd het helemaal een one man show. De roodzwarten probeerden de druk op de verdediging van Usquert weer op te voeren, maar door onzorgvuldig spelen bleven grote kansen eerst uit. Men ging nu af en toe te gehaast naar voren.

Uiteindelijk viel de 1-6 toch. Na een geslaagde combinatie door de hart van de verdediging mocht Bootsman alleen op het doel aflopen. De middenvelder omspeelde de keeper en schoot vervolgens onberispelijk binnen.

Het spel van de Bafloërs werd nu met de minuut slordiger en mede door het wegvallen van Mitch Brink was nu ook een angel uit het spel van de roodzwarten gehaald. Doordat de bal nu vaker werd verspeeld kon Usquert er af en toe gevaarlijk uitkomen. Vooral de spits van Usquert had zijn momenten en moest af en toe met hand en tand worden verdedigd. Keeper van der Veen stond meestal goed opgesteld om erger te voorkomen.

Ook de 1-7 werd een prooi voor een ontketende Bootsman. Nadat de middenvelder over de rechterflank wist door te breken zak hij dat de keeper rekende op een voorzet. In plaats van de verwachte voorzet lepelde Bootsman plotseling het ronde projectiel in de korte hoek en versloeg de sluitpost opnieuw.

Tussen de bedrijven door zorgde Emiel Dijkstra ervoor dat de thuisploeg niet tot scoren kwam. Na een hoekschop wist de immer gevaarlijke spits van Usquert de bal goed in te koppen. Ondanks dat zijn keeper verslagen was wist Dijkstra zijn doelman te redden door het leer van de doellijn weg te schoppen.

Om het helemaal af te maken maakte Bootsman uit de tegenaanval vervolgens zijn een onvervalste hattrick compleet. Een “ouderwetse” hattrick is namelijk drie doelpunten zonder onderbreking van een andere doelpuntenmaker in één helft en dat is een prestatie op zich!

In de laatste minuten mocht Usquert het laatste puntje van de wedstrijd maken. Nadat men al een aantal keren via een hoekschop gevaarlijk waren geweest. Werd het deze keer op schitterende wijze afgemaakt. De hoekschop werd hard en hoog voorgegeven en kon bij de eerste paal worden ingekopt, waarna het projectiel prachtig in de kruising verdween. Een juweel van een doelpunt, het leverde slechts een pleister op de wonde op.

De Bafloërs kunnen weer omhoog kijken op de ranglijst en kunnen volgende week weer een plaatsje stijgen als men weet te winnen van Kloosterburen 2.