Een winderig dagje levert zondag tienklapper op

2022-04-24

 

RZB zo 2 – Woltersum 2

 

De zondagvoetballers zijn bezig met een leuke reeks wedstrijden en zijn al drie wedstrijden ongeslagen, dus de wedstrijd tegen Woltersum van afgelopen zondag kwam op een uitstekend moment om te kijken of men dit kon doorzetten. Het lijkt er in ieder geval op dat de koppies van de Bafloërs er goed op staan, want behalve inzet speelt men de laatste tijd per wedstrijd een klein stukje beter.

Vanaf de aftrap lieten de roodzwarten zien dat men er voor wilde gaan en ondanks de straffe tegenwind werd tegenstander Woltersum goed partij geboden. Dit resulteerde al snel in een overwicht op het middenveld waar de ene na de andere leuke combinatie op het veld werd gelegd. De beloning voor het betere spel volgde al vrij vlot toen de Bafloërs middels een flitsende combinatie over de linkervleugel plotseling met vier spelers door de linies wisten heen te breken. Via Mitch brink, Marcel Meuken en Nico Pouwels kwam de bal uiteindelijk binnen de zestienmeter voor de voeten van Niels Bijleveld. De lange rechtsvoor haalde kort en hard uit en verschalkte de doelman met een strak schot in de korte hoek.

Het leek er in deze fase op dat de roodzwarten over hun tegenstander heen zouden lopen, want de ene na de ander leuke combinatie volgde. Toch viel de treffer bijna aan de andere kant. Klaas Zuidema had erg veel moeite om te wennen aan de straffe wind en de hoog opstuitende bal en zag tot twee keer toe zijn razendsnelle opponent alleen richting het doel van van der Veen vertrekken. Gelukkig voor de roodzwarten stond het vizier van de rechtsvoor niet al te scherp en moest de ballenvanger het meeste werk doen.

In de fase die volgde werd het spel van de Bafloërs slordiger. Men leed meer en meer balverlies en vooral achterin had men moeite om de medespelers te vinden. Harm Luurtsema werd uiteindelijk dusdanig in het nauw gebracht dat hij zijn doelverdediger wilde inschakelen. Het passje terug was echter duidelijk te kort en zodoende kon een speler van Woltersum alleen op het doel aflopen. Keeper van der Veen was echter scherp en wist de tegenstander dusdanig ver naar buiten te dwingen dat er slechts een mislukte poging richting het verlaten doel volgde.

De problemen voor de roodzwarten stapelden zich in deze fase op. Men verloor meer en meer de grip op de wedstrijd, meestal omdat men veel hinder ondervond door de wind, maar ook omdat het spel steeds rommeliger werd. Woltersum kreeg grip op het middenveld en nam langzamerhand het initiatief over. Het leverde de bezoekers meerdere halve kansen op. Het scorend vermogen bij de mannen uit Woltersum was vandaag echter ver te zoeken. Zelfs een kopbal van dichtbij wilde niet richting het doel gaan.

Woltersum was echter op jacht naar de gelijkmaker en speelde in deze fase zeker niet slecht. Men kwam herhaaldelijk goed door en vooral centraal hadden de roodzwarten het moeilijk. Het leek een kwestie van tijd te worden voordat de gelijkmaker tegen de touwen zou belanden. Het publiek had ook niet raar opgekeken als Woltersum nog voor de rust een voorsprong had genomen. Roodzwart was in deze fase de mindere en moest herhaaldelijk alle zeilen bijzetten om een treffer te voorkomen. Toch werd de minimale voorsprong meegenomen tot aan het rustsignaal.

In de tweede helft was het windvoordeel voor de roodzwarten. Het resulteerde al in de eerste de beste aanval in een verdubbeling van de voorsprong. Na een voorzet vanaf de rechtervleugel was het notabene een speler van Woltersum die al het voorbereidende werd deed. Hij probeerde de bal in één keer weg te werken, maar kreeg het op de een of ander manier niet voor elkaar. Hierna viel de bal panklaar voor de voeten van linksvoor Stan Kooistra, die van dichtbij met de binnenkant voet de bal in het hoekje mocht prikken.

Het doelpunt was een behoorlijke domper voor de spelers van Woltersum en dit was ook meteen te merken. Men speelde elkaar nu rampzalig in en opende de deur voor de roodzwarten. Het leverde niet meteen een doelpunt op, maar de toon was gezet. Na een hoekschop was het wel weer raak voor de Bafloërs. In de pauze had coach Buma nog gezegd dat er geen koppers in het elftal aanwezig waren en men dus de bal laag moest houden. De zondagploeg kenmerkt zich echter door een weerbarstig: “dat zeg jij nu wel, maar daar zijn wij het niet mee eens principe”. De corner werd hard en strak bij de tweede paal neergelegd waarna alleskunner Peter Luurtsema middels een prachtige kopbal vriend en vijand verraste.

Na dit doelpunt zetten de mannen van Woltersum de sluizen open. Ook zij hadden nu erg veel problemen met de opbouw, de wind en het veld en leverden keer op keer de bal zomaar in. Het werd nu eenrichtingsverkeer richting het doel van de withemden. Na een onderschepping konden Nico Pouwels en Marcel Meuken alleen op het doel aflopen. De onzelfzuchtige Pouwels legde het speeltuig vlak voor de keeper breed op zijn medespeler waarna ook de 4-0 een feit was.

Meuken liet even later zien dat hij het ook op eigen houtje kon en toen hij opnieuw alleen voor het doel werd gezet was een bekeken schuiver in de vrije hoek opnieuw doeltreffend. Het regende nu doelkansen. Na wederom een prachtig steekballetje stonden er opnieuw twee spelers van de roodzwarten alleen voor de doelman. Pouwels en Kooistra maakten er nu een wedstrijdje wie kan het meest onzelfzuchtig zijn en weigerden beide te scoren. Uiteindelijk presteerde Kooistra het om voor een vrij doel binnen het vijf metergebied de bal naast te schuiven! De linksvoor kon het ook zelf niet geloven. Gelukkig was er geen man overboord want de kansen bleven komen.

Na een snelle aanval over de rechtervleugel wist Bart Luurtsema een mooie voorzet te produceren. De mee opgekomen Pouwels rondde beheerst af en schoof de 6-0 tegen de touwen. Woltersum kwam er nu in zijn geheel niet meer aan te pas en bijna elke aanval van der roodzwarten leverde nu wel een scoringsrijke kans op. Het was opnieuw Pouwels, die na een knappe solo ook de doelman wist te omspelen en het ronde speeltuig in het lege doel kon schoppen.

De honger van de roodzwarten was echter nog lang niet gestild en met nog ruim een kwartier ter spelen werd er jacht gemaakt naar de dubbele cijfers. Woltersum probeerde de schade nu zoveel mogelijk te beperken, maar een ontketend roodzwart bleef aandringen op meer. Het viel nu ook op dat men niet zelfzuchtig te werk ging en eigenlijk kreeg iedereen wel een eerlijke kans om zijn doelpuntje mee te pikken. Na een geslaagde snelle combinatie werd Niels Bijleveld voor een nagenoeg leeg doel gezet en mocht ook hij zijn tweede van de dag in het doel prikken.

De klok begon nu naar de negentig minuten te lopen en de thuisploeg deed er nog een schepje bovenop. Zowel links als rechts wist men nu herhaaldelijk door de linies van de tegenstander heen te breken. Na een vlot opgezette combinatie via Mitch Brink en Niels Bijleveld kwam de voorzet uiteindelijk bij rechtsvoor Bart Luurtsema terecht. De jonge speler kegelde de bal onbedaarlijk hard via de onderkant lat in het doel en tekende daarmee de 9-0 aan.

Met nog twee minuten te gaan sputterde Woltersum nog wat tegen, maar eigenlijk hadden de meesten zich al wel verzoend met de dubbele cijfers. In de slotseconde mocht Chris Bootsman de tiende treffer uiteindelijk aanteken. Na een hoekschop kwam de bal via via hoog voor de pot. Bootsman stond met zijn rug naar het doel maar wist er een halve omhaal uit te persen. De bal verdween onhoudbaar in het doel.

Met de vierde overwinning op rij stomen de roodzwarten nu op naar de middenmoot en heeft men zicht op de vijfde plaats op de ranglijst. Voor de komende week staat tegenstander WEO thuis op het programma, een ploeg de slechts één punt onder de roodzwarten op de ranglijst staan. Het kan wederom een leuke pot voetbal worden.