Goed voetballend zondag wint verdiend

2023-04-16

 

RZB zo 2 – NEC Delfzijl 2

 

De wedstrijd tegen NEC Delfzijl stond afgelopen zondag in het teken van aanhaken of afhaken. Bij verlies zouden de roodzwarten afhaken voor de strijd om de derde plaats, bij winst is er nog een klein kansje om verdienstelijk derde te worden. NEC Delfzijl is in deze strijd een directe concurrent dus ook voor hen gold, erop of eronder. Na de zwakke wedstrijd in en tegen GRC Groningen was het ook zaak om iets van eerherstel te laten zien aan de trouwe supporters.

De thuisploeg begon in ieder geval strijdlustig aan de wedstrijd en lieten bij vlagen zien dat men van goede wil was. Ook de tegenstander was geenszins van plan om zich zomaar te laten slachtofferen en zodoende was het een mooie strijd om te zien. Ondanks het feit dat de thuisploeg vol goede wil was kwam men niet echt goed in het spel. Er was veel balverlies en men kon vaak slechts met moeite de voorhoede bereiken.

De gasten uit Delfzijl hadden het iets beter voor elkaar en men had een slimmigheidje uitgehaald in de opstelling waardoor de roodzwarten maar geen grip kregen op het middenveld. Telkens weer was er een speler over op het middenveld waardoor vooral de linkerflank van de Bafloërs overlopen werd. Gelukkig wist de thuisploeg door een gezonde portie werklust en gezond verstand tot aan de rust de stand op 0-0 te houden. De gehele eerste helft was men vrijwel onzichtbaar en dit bleek ook wel doordat men slechts één keer tot een doelpoging kwam. De manschappen uit Delfzijl kwamen overigens niet veel verder zodat er voor de toeschouwers nauwelijks leuke momenten voor het doel te zien waren.

In de rust werden de poppetjes opnieuw op het bord gezet en kregen enkele spelers gerichte opdrachten om qua opstelling in het veld zich beter te kunnen verweren. Mede gesteund door een windvoordeel was meteen te zien dat de roodzwarten nu meer en meer het initiatief in de wedstrijd wisten over te nemen. Vooral Chris Bootsman was een plaag voor NEC en heerste nu op het middenveld. Na een geslaagde combinatie kwam de midmid in scoringspositie en door middel van een prachtige lob leek hij de doelman te verschalken. Helaas voor de roodzwarten stuitte het speeltuig via de binnenkant van de paal weer het veld in.

NEC moest nu steeds verder achteruit en kwam nauwelijks meer in het spel voor. Slechts sporadisch probeerde men met een lange bal hun snelle voorhoedespeler aan het werk te zetten, maar hij alleen was ook niet bij machte om voor veel gevaar te zorgen. Hierbij dient gezegd te worden dat Stephan van Sloten als een cipier op zijn tegenstander was gezet en vol overgave zich aan zijn taak kweet. Het waren mooie duels om te zien.

Na een klein kwartier spelen wisten de roodzwarten hun tweede grote kans van de wedstrijd uit te spelen. Bart Luurtsema werd met een slim steekballetje gelanceerd en mocht alleen op het doel aflopen. De snelle spits leek op weg naar de openingstreffer, maar schoot veel te vroeg in en zijn inzet was ook nog te zwak zodat de sluitpost het rollertje gemakkelijk kon omarmen.

Niet veel later was het toch raak. Wederom combineerden de roodzwarten er lustig op los en kwam de bal uiteindelijk op de punt van het strafschopgebied terecht bij Chris Bootsman. De middenvelder gaf een perfect voorzet af bij de tweede paal waar de mee opgekomen Niek Beukema het bijna nog mooier wist af te maken door hard en gericht en de rechterhoek te koppen. Een prachtige uitgespeelde treffer.

De voorsprong maakte nieuwe krachten bij de thuisploeg los en men deed er nog een schepje bovenop. NEC werd nu veroordeeld tot een constante belegering en het piepte en het kraakte in de verdediging. Toch bleef men nog een tijdje overeind en moest er uiteindelijk worden gebogen door een prachtige treffer. Na een hoekschop kwam de bal op de rand van het zestienmeter gebied terecht. Bart Luurtsema nam de bal knap op de borst aan en haalde vervolgens snoeihard uit. Zijn bal verdween als een kanonskogel onhoudbaar in de verre hoek en leidde aldus de 2-0 in. Een werkelijk juweel van een doelpunt.

Zo nu en dan komt een doelpunt tot stand waarvoor je slechts in de handen kan klappen omdat een speler uitzonderlijke beheersing en kunde laat zien. Soms mag je als publiek ook je handen opwarmen als je een treffer ziet ontstaan door geweldig samenspel. De 3-0 was zo’n doelpunt. In eerste instantie leek NEC Delfzijl een redelijke aanval op te zetten, maar zo rond de middellijn ging het mis en wist de thuisploeg de bal te onderscheppen. In plaats van het speeltuig snel naar voren te roeien speelde Jorrit van Sloten de bal beheerst terug op zijn doelman. Sluitpost van der Veen zag de ruimte op de flank en speelde de bal gelijk weer door naar voren. Daarna ging het razendsnel en binnen vier balcontacten stond ineens Chris Bootsman binnen het vijfmeter gebied moederziel alleen om het leder op te pikken, zijn tegenstander uit te spelen om daarna ook nog even de keeper te dollen en de bal in het doel te schieten. Voetbal is niet altijd maar naar voren spelen, soms is de weg terug slimmer en beter getuige wel deze wonderschone treffer.

De tegenstander uit Delfzijl was nu wel kapot gespeeld, maar je zag nu ook wel dat de roodzwarten het beste hadden gegeven. Na nog wat verse krachten te hebben ingezet kon coach Lantink tevreden zijn over zijn team en de overwinning. Dit werd in navolging van het kampioenschap van het zaterdag elftal nog even ruimschoots in de kantine gevierd.

Met heel veel dank aan Cor voor het fluiten en aan Libertus voor de foto’s.