“Het 3e laat zeker lijkende 2-0 voorsprong in extremis schieten en verliest opnieuw”.

Het mooiste vooraf aan de wedstrijd was de kreet in de kantine bij aankomst van de tegenstander: “moet je de koppen van de jongens zien?!”. Ik begreep er even niets van, maar even later werd het mij duidelijk. Men had het over de gezichten van de eigen roodzwart boys, want de gemiddelde leeftijd van de tegenstander was weer eens duidelijk in het voordeel van de opponenten. De verwachtingen waren dus duidelijk niet erg hooggespannen, zeker gezien de mix waarmee men moest aantreden. Het leek wel alsof er uit alle gelederen van de roodzwarten een aantal spelers was opgeroepen.

Vanaf het beginsignaal namen de bezoeker gelijk het initiatief en drukten de roodzwarten terug op de eigen helft. Toch bleef de thuisploeg gemakkelijk overeind en kwam men er vooral voetballend verrassend vaak knap uit. Ondanks het feit dat de tegenstander dreigend op het veld aanwezig was en enkele kleine kansjes wist uit te spelen was de eerste grote kans voor de roodzwarten. Nadat Holwierde van achteruit probeerde op te bouwen was de felle John Brandsma zijn tegenstander te snel af en pikte hem de bal van de voet. Brandsma mocht ver doorlopen en wist een schot vanaf de zestienmeter te produceren. Helaas belandde de pegel recht in de handen van de doelman.

Holwierde bleef het initiatief houden, maar moest zo nu en dan toch even diep ademhalen, zo schoot Stefan Bijsterveld kort achter elkaar twee keer in kansrijke positie naast of in de handen van de sluitpost.

Na 7 minuten moest de thuisploeg helaas noodgedwongen al een 1e wissel toepassen. Er werd op de grote teen van Willem Beerda gestaan & helaas kon hij niet anders dan zwaar gehavend het veld te verlaten.

Op wat kleine kansjes na hoefde keeper Pascal van Solkema nauwelijks iets te doen. Hij mocht na een kwartiertje dan ook vertrekken om het eerste elftal te versterken bij hun strijd tegen SIOS te Sauwerd.

Inval keeper Jesper Weening kreeg in zijn eerste minuten meer te doen en redde de thuisploeg, door een zeker lijkend doelpunt toch nog uit zijn doel te ranselen. Na een schot vanaf de zestien wist de sluitpost door zich volledig te strekken nog net de vingertoppen tegen de ingeschoten bal te krijgen. De bal ging daarop naast het doel.

Holwierde rook meer en zette nogmaals aan, maar kreeg een paar minuten later bijna de rekening gepresenteerd. Opnieuw kwamen de roodzwarten knap onder de druk uit en wist men Justin van Solkema alleen op de doelman af te sturen. De razendsnelle aanvaller was de gehele verdediging te snel af, maar kreeg oog in oog met de goalie toch de kriebels en miste het doel. Hij liet daarmee een uitstekende kans om zijn ploeg op voorsprong te schieten liggen.

Holwierde bleef de betere ploeg op het veld, maar werd een beetje radeloos en kwam niet verder dan het zestienmeter gebied. De ene naar de andere hoge bal kwam nu voor het doel, maar veel gevaar leverde dit niet op. Daar waar keeper Weening de meeste ballen eenvoudig kon vangen, werd hij vervolgens goed geassisteerd door zijn verdedigers en werd de bal meestal eenvoudig weggekopt.

Vlak voor het rustsignaal was het wederom Justin van Solkema, die opnieuw werd weggestuurd richting het doel van de tegenstander. Deze keer probeerde de snelle voorhoedespeler het beter te doen, maar speelde het hobbelige veld hem parten. In plaats van de raad van zijn medespelers te volgen, die hem toeriepen om de sluitpost te omspelen, probeerde de spits met buitenkant voet de bal de juiste richting te geven. Op het moment suprême stuitte het speeltuig net even op en belandde het ruim naast het doel.

Na de theepauze was het een komen en gaan van spelers en met verse krachten werd vol goede moed begonnen aan de tweede helft. De vrees voor de jonkies van Holwierde was nu wel weg, want gezien het spelbeeld van de eerste helft zat er zeker meer in het vat voor de thuisploeg. Toch was het weer Holwierde dat een betere start had. De gasten werden in hun enthousiasme geremd door keer op keer buitenspel te lopen.

Ook in deze periode beten de Bafloërs knap van zich af en dit betaalde zich uit. Na een hoekschop bij de tweede paal wist Rene de Jong het leder keurig met zijn hoofd in te koppen en bezorgde zijn ploeg de verdiende 1-0. De met veel gejuich begroette voorsprong leverde zijn ploeg de nodige energie op en vooral Stan Kooistra bezorgde zijn directe tegenstander hoofdbrekens. Nadat Kooistra zijn tegenstander goed wist op te jagen werd het speeltuig zomaar ingeleverd bij Stefan Bijsterveld. De slimme voorhoedespeler was er als de kippen bij om dit buitenkansje te verzilveren en haalde hard en droog uit. De bal sloeg als een granaat onhoudbaar voor de keeper in de verre hoek in.

Met de 2-0 voorsprong op zak leek het een kat in het bakkie voor de thuisploeg. Net als het Nederlands elftal denk je dan: rustig uitspelen, controlerend voetballen en de buit binnenhalen. Helaas ging het daarna helemaal fout.

De leeftijd begon nu toch echt in het voordeel van de gasten te werken. Nadat de buitenspelval nu eindelijk wel eens werd omzeild mocht een speler van Holwierde alleen op doelman Jan Geert Bolhuis aflopen. De inzet werd echter knap gepareerd.

Het werd echter duidelijk moeilijker en moeilijker om de 0 op het bord te houden voor het 3e.

Desondanks kreeg RZB alsnog een aardige kans om alsnog uit te lopen. Na een snelle ingooi van Stefan Bijsterveld op Willem Jan Rispens, kon laatstgenoemde snel doorlopen richting goal. Waar Bijsterveld echter even zijn rust nam & de bal loepzuiver de hoek in schoot, schoot Rispens (net als 2x voor rust) te gehaast & niet ver genoeg de hoek in, waardoor de kleine keeper van Holwierde redding kon brengen.

Hierna begon het spelbeeld te kantelen, de krachten namen af bij RZB & Holwierde nam steeds meer het initiatief over. Dit resulteerde rond de 75e minuut in een fraai schot van de nr 9 in de bovenhoek. Keeper Bolhuis kon er miraculeus genoeg nog een hand aan krijgen, maar een doelpunt was niet te voorkomen. De aanvaller kreeg ook teveel tijd om aan te leggen, na een te afwachtend optreden van zijn directe tegenstanders, 2-1 dus, de aansluitingstreffer.

Na dit doelpunt sloop de angst in de ploeg van RZB. Zou het weer verkeerd gaan? In plaats van te blijven voetballen, werd men angstiger & ging men teveel naar achteren leunen & kreeg Holwierde steeds meer kansen.

De thuisploeg kon de aanvallen van Holwierde nog redelijk weerstaan, door enkele mooie buitenspelvallen, maar ook moesten enkele forse overtredingen worden gemaakt.

Rond de 80e minuut mocht Holwierde daarom wederom een vrije trap nemen rond de 16, nu na wild in komen van wingback Brandsma.

Ditmaal had men een variant bedacht. Er volgde een voorzet op de 2e paal, die terug werd gekopt richting een geheel vrijstaande speler bij de 1e paal, die makkelijk kon binnen schieten. Ook deze tegen goal had voorkomen kunnen worden, als men achterin bij RZB iets scherper was geweest.

De teleurstelling was enorm bij RZB, na het weggeven van deze zeker lijkende voorsprong, maar toch kon de ploeg zich weer oprichten. Er volgden nog enkele kleine kansen, maar vlak voor tijd kreeg RZB toch alsnog het deksel op de neus: 2-3. Een mooie voorzet vanaf de rechterkant, ging net over 2 verdedigers heen, waarna opnieuw de spits van Holwierde mooi kon scoren, door de bal tegendraads in te koppen. Keeper Bolhuis stond aan de grond genageld & kon niet anders dan de bal uit het net te halen. Groot plezier bij Holwierde, groot verdriet bij RZB.

Nieuwe kansen kwamen er niet meer, en na een forse charge van voorstopper Dijkman, floot de uitstekend leidende scheidsrechter Jannes van Bergen voor de laatste 3 keer & bleef de thuisploeg moe & teleurgesteld achter.

Wederom verlies, 5 gespeeld 0 punten, maar de inzet was deze middag (net als vorige week) hartverwarmend. Als deze strijdlust blijft worden gegeven & het spel ook steeds beter wordt, kunnen de punten simpelweg niet uitblijven.

Wat tot slot ook hartverwarmend was, was de hulp van verschillende spelers van zowel het 2e elftal als het zondagelftal van de club. Met zijn allen moeten we het doen & onze speciale dank dan ook voor deze “gastspelers”.

Volgende week wacht de lastige uitwedstrijd tegen de nummer 2 van deze competitie: Poolster 4. Poolster verloor deze zaterdag met 4-0 van de koploper Onderdendam, dus men zal ongetwijfeld uit zijn op revanche.