Kampioenssprookje voor zondag na drie wedstrijden al voorbij

2023-10-15

Na een goed begin van de competitie met winst tegen Warffum en Woltersum werd afgelopen zondag pijnlijk duidelijk dat er ook dit jaar geen strijd om het kampioenschap in zit voor de zondag voetballers van Rood Zwart Baflo. Persoonlijke blunders en gebrek aan kwaliteit zorgden ervoor dat tegen middenmoter Farmsum werd verloren. Wil je strijden voor het kampioenschap dan moet je winnen van de middenklasse en in ieder geval een basis hebben waarmee je jezelf kunt meten met de top. Dit ontbreekt simpelweg bij het voetbal op zondag.

Toch begon roodzwart niet slecht aan de wedstrijd. Na een rommelig begin was het Bart Luurtsema die na een aanval in scoringsrijke positie mocht uithalen op het doel van de tegenstander. Helaas werd zijn schot van binnen het zestienmeter gebied op het laats geblokt zodat een score uitbleef.

Na de openingsfase was het vooral Farmsum dat het betere van het spel had en middels twee gevaarlijke pogingen de score hadden kunnen openen. Gelukkig voor de thuisploeg bleef het bij een waarschuwing en gingen beide pogingen net voorlangs.

Na een kwartiertje spelen namen beide ploegen even een pauze en was het rustig op het veld, zonder al teveel kansen. Het werd even aftasten en het leek erop dat de roodzwarten heel langzamerhand wat meer de overhand kregen. Schijn bedriegt soms en na twintig minuten spelen stond het plotseling 0-1 voor Farmsum.

Na een lange bal dook Mitch brink onder de bal door en was laatste man Wieringa niet snel genoeg om deze fout te herstellen. De speler van Farmsum kon hierdoor allen op het doel aflopen en wist met enig geluk door de benen van goalie Daniel Dob heen te scoren.

De roodzwarten waren hierdoor van slag en grossierden in foute passes en onrustig spel. Farmsum wist hierdoor gemakkelijk het initiatief te houden en scoorde al snel opnieuw. Na een voorzet kon van dichtbij worden afgewerkt. Gelukkig voor de thuisploeg was dit uit een buitenspel situatie en werd de treffer afgekeurd.

Toch was dit slechts uitstel van executie want nog geen vijf minuten later stond het alsnog 0-2. Nadat keeper Dob de bal vanuit de aftrap niet goed kwijt kon werd geheel onnodig een hoekschop weggegeven. Uit de corner was het opnieuw raak doordat er zeer slecht werd verdedigd en een speler van Farmsum van dichtbij ongehinderd kon binnenkoppen.

De thuisploeg was in de fase hierna zeker de bovenliggende partij maar kon weinig met het overwicht doen. Bart Luurtsema was nog het meest dichtbij een treffer toen hij na een vrije trap op het doel mocht schieten. De bal ging echter via een speler van Farmsum nipt langs de verkeerde kant van de paal. Ook hierna was er wel wat dreiging maar de meeste pogingen strandden in schoonheid.

Vlak voor rust ging het opnieuw mis. Nadat Harm Luurtsema een kopduel verloor kon een speler van Farmsum opnieuw ongehinderd richting het doel van de roodzwarten vertrekken. Zijn bekeken schuiver was voor goalie Dob teveel en zodoende stond er een geflatteerde 0-3 op het scorebord.

Na de pauze werd er door de coaches Buma en Lantink hard ingegrepen en mochten Brink, Wieringa, van Sloten en Luurtsema gaan douchen. Het werd nu alles of niets en men ging een op een spelen om er nog iets van te maken, met alle risico’s van dien.

Met een groot speloverwicht werd de tegenstander terug op de eigen helft gezet en zocht de thuisploeg naar een treffer. Na een overtreding binnen het strafschopgebied lag de bal al na vijf minuten op de stip. Niek Beukema schoot de bal onberispelijk binnen en zo stond het 1-3.

Dit gaf de burger moed en de Bafloërs bleven pressie uitoefenen op de tegenstander. Nog geen tien minuten later lag ook de 2-3 tegen de touwen. Onder de voortdurende druk van de thuisploeg werd de bal verspeeld en mocht Chris Bootsman vanaf de zestien meter ongehinderd uithalen. Zijn schot verdween strak en hard en de linker benden hoek en dit betekende de gewilde aansluiting.

Het geloof in eigen kunnen was nu geheel terug bij de thuisploeg en Farmsum moest zich hergroeperen. De zwakkere spelers die in de tweede helft waren ingebracht bij een veilige voorsprong werden opnieuw gewisseld en men ging de strijd aan.

Er waren nu kansen over en weer en het was wachten op de beslissende treffer. Via Chris Bootsman en Emiel Dijkstra hadden de roodzwarten de kans op de gelijkmaker. Helaas was de midmid te gehaast en belandde zijn halve omhaal naast het doel en was zijn teamgenoot Dijkstra te verrast toen een vrije trap zomaar voor zijn voet stuiterde om dit om te zetten in een treffer.

In de zeventigste minuut viel de beslissing. Na een vrije trap kwam de bal op de flank terecht. De speler van Farmsum was eigenlijk uit positie en zette het ronde projectiel op goed geluk maar voor. Via een windvlaag verdween de bal met een grote portie geluk over doelman Dob heen in het doel. De 2-4 knakte het verzet van de thuisploeg behoorlijk en men begon nog wel aan een offensief, maar er zat weinig geloof achter.

Het werd nog even spannend toen Emiel Dijkstra na een goede aanval vanaf zestien meter de deklat teisterde, maar hierna ebde het geloof bij de thuisploeg langzaam maar zeker weg.

Door de nederlaag staan de zondag voetballer er nog steeds wel goed voor, maar gezien het spel van de afgelopen weken is er weinig hoop dat er de komende weken goede resultaten zullen worden behaald. Tegen een middenmoter zoals Farmsum mag je gewoonweg niet verliezen als je een kans wilt maken om kampioen te worden. Er worden teveel persoonlijke fouten gemaakt en er zijn te weinig spelers die het verschil kunnen maken om dit soort wedstrijden te winnen. We gaan ook dit jaar voor een plekje in de middenmoot. Misschien kunnen we het Winsum nog even weer moeilijk maken, maar dat is dan ook meteen het hoogst haalbare.