Kansloze nederlaag RZB zondag

GRC Groningen 4 – RZB zo 2

 

Na de onverwachte afstraffing van vorige week, stond deze keer GRC Groningen op het programma. Vorig jaar een kampioenskandidaat, dus de roodzwarten konden hun mouwen opstropen. Na het lezen van pagina’s aan coronamaatregelen van GRC, werd men met 14 man in een kippenhok gestouwd. Gelukkig besefte men aan Groninger kant dat dit toch wel ietsje te gortig was en kregen de Bafloërs een andere ruime kleedgelegenheid toegewezen.

Ooit werd Warffum al beticht van competitievervalsing, toen men overging naar een kunstgrasveld en meteen dat jaar kampioen werd. Nog steeds blijkt het geregeld spelen op kunstgrasveld, toch een bepaald voordeel op te leveren voor de thuisploeg. De roodzwarten hadden moeite met het elkaar goed toespelen van de bal en moesten duidelijk wennen aan de ondergrond. Zeker met een fel jagende tegenstander in de nek was het moeilijk om de bal lang in de ploeg te houden.

De eerste kansen waren voor GRC, maar keeper van der Veen wist door enkele keren goed in te grijpen een doelpunt te voorkomen. Na een klein kwartier kwamen de Bafloërs beter in het spel en wist men nu elkaar te vinden. Het duel speelde zich nu vooral rondom het middenveld af. Doordat het in het veld niet al te boeiend was trad de leidsman nu meer en meer op de voorgrond. De overigens, goed leidende man in het zwart, liet zich verleiden tot pietluttigheden en ging zich te pas en te onpas bemoeien met het spel. Het leverde hem veel commentaar van de roodzwarten op, want als je bij de ene ploeg je grensrechter respecteert dan moet je dat ook aan de andere kant doen.

Na zo’n twintig minuten spelen hadden de roodzwarten op voorsprong moeten komen. Na een prachtige combinatie wist Chris Bootsman de achterlijn te halen. Zijn voorzet werd door de keeper aangeraakt en leek over de sluitpost heen in het doel te belanden. Op de doellijn werd een duel uitgevochten door Wim Dijkman en de kleinste man van het veld. In plaats van de hoge bal te koppen probeerde Dijkman zijn voet tegen de bal te zetten en verloor hij dus het duel in plaats van de roodzwarten op een 1-0 voorsprong te zetten.

Hierna namen de Groningers langzamerhand het initiatief in het duel over. De Bafloërs hadden de grootste moeite om de veelvuldig inschuivende voorstopper van de tegenstander afdoende af te stoppen en moesten veel corrigerend werk doen. Na een half afgeslagen aanval belandde de bal in de kluts rondom het 16 metergebied, waarna een speler van GRC duidelijk hoorbaar los riep. Hierdoor ontstond er enige verwarring en werd er prompt gescoord. De man in het zwart deed nu alsof er niets was gebeurt en keurde de treffer goed. Het zorgde ervoor dat de sfeer op het veld nu grimmiger werd en elke beslissing werd nu op een goudschaaltje afgewogen.

Nog geen vijf minuten later was er na een aanval van GRC een fluitsignaal en werd er naar de stip gewezen. Bij een voorzet wist rechtsachter Stephan van Sloten de bal knap te onderscheppen met de borst en maakte er een hoekschop van. De scheids meende echter hands te hebben gezien. Nu waren de rapen wel gaar en leek het allemaal even te escaleren. Gelukkig besefte de leidsman ook dat hij niet echt sterk in zijn beslissing stond en besloot hij op aanraden van de grensrechter zijn beslissing te annuleren. Het zorgde uiteindelijk wel voor een wat rommelig einde van de eerste helft.

In de pauze werden er wat pionnen verschoven en begon men vol goede moed aan de tweede helft. De hoop op een goed resultaat werd echter al snel teniet gedaan, toen een ogenschijnlijk onschuldige aanval rondom de punt van het 16 meter gebied belandde. Met een droge knal eindigde het leer over doelman van der Veen heen in de kruising. Een prachtig doelpunt, maar aan de verkeerde kant.

Het gaf de Groningers een extra boost en de roodzwarten moesten nu lijdzaam toekijken hoe de ene na de andere aanval op het doel afstormde. Gelukkig wist van der Veen de meeste aanvallen onschadelijk te maken en konden de Bafloërs langzamerhand herstellen van de schrik.

Net op het moment dat de roodzwarten weer wat controle over het spel lijken te krijgen valt ook de 3-0. Opnieuw lijkt er niet veel aan de hand, want de aanval lijkt in eerste instantie keurig afgeslagen. Bij het uitverdedigen wordt de bal echter zomaar ingeleverd en kan een speler van GRC de bal hard en strak voor het doel brengen. Het is daarna voor de mee opgekomen spits een eenvoudige klus om van dichtbij hard en hoog binnen te schieten.

Het spel golft hierna op en neer, zonder echt grote kansen voor beide partijen. Rondom de 60ste minuut breekt een goede periode voor de Bafloërs aan. Men krijgt eindelijk weer wat grip op het spel van de tegenstander en krijgt nu ook wat kleine kansen. Vooral Wim Dijkman is een plaag voor de defensie van de Groningers en weet keer op keer zijn tegenstander dol te draaien. Helaas is er telkens weer een been of een voet, die een doelpoging in de weg staat.

Het is deze week echt een wedstrijd van momenten, want wederom scoort de thuisploeg uit het niets. Na een diepe bal weet de rechtsvoor van GRC richting het doel te sprinten en perst er op het laatste moment een wanhoop schot uit. Het eenvoudige vangballetje glipt echter door de handschoenen van keeper van der Veen heen en dus staan de roodzwarten geheel tegen de verhouding in met 0-4 achter.

Gelukkig geeft men niet op en blijven de mannen van coach Buma vechten voor een beter resultaat, dat er absoluut in moet zitten gezien het goede veldspel. De inzet wordt prompt beloond, want het levert een vrije trap op aan de rand van het 16 metergebied. Specialist Chris Bootsman lepelt de bal keurig over het muurtje heen onderkantje lat in het doel en tekent zo een iets draaglijker stand op het scorebord.

Er volgt zowaar een klein offensief van de roodzwarten. Vooral Ronald Bolhuis, die dit seizoen lijkt te zijn opgebloeid, laat van zich spreken. Met een schot van ruim twintig meter test hij de doelman van de thuisploeg. Met een uiterste krachtsinspanning tikt de sluitpost de bal echter tot hoekschop. Niet veel later heeft de keeper opnieuw geluk als opnieuw een ziedend schot van Bolhuis de verkeerde kant van de paal kust. Het lijkt erop dat het laatste kwartiertje van de Bafloërs opnieuw is aangebroken om nog eens even goed gas te geven.

Het is echter opnieuw de thuisploeg die aan het kortste eind trekt. Nadat op het middenveld de bal knullig wordt verspeeld staat de gehele achterhoede te ver opgeschoven. Middels een simpel balletje in de diepte kan daarna een speler van GRC alleen op het doel aflopen. Zijn schuiver in de verre hoek betekent een einde aan alle aspiraties van de roodzwarten.

De afsluiting van de teleurstellende dag is voor Wim Dijkman. Na een mooie combinatie wordt hij keurig vrijgespeeld bij de tweede paal, zijn schot gaat helaas hoog over. Opnieuw moeten de Bafloërs een pijnlijke nederlaag slikken, coach Buma heeft nog werk te doen om zijn mannen weer op het goede pad te krijgen.