NEC Delfzijl 4 – RZB 3: 1-2 (beter laat dan nooit)

“Uitgebalanceerd RZB3 vindt gewenste aansluiting met de top”.
02-12-2023:
Competitiewedstrijd 7/20
NEC Delfzijl 4 – RZB 3: 1-2
Veerkracht
Na de lichte deceptie en teleurstelling van de afgelopen twee wedstrijden tegen concurrenten Poolster (3-4) en Noordpool (1-2), die steeds met minimaal verschil verloren werden, lag er dan zaterdag een schone taak om te laten zien, dat we in de top van deze klasse meekunnen. Een duel met directe concurrent en fusieclub N.E.C. Delfzijl of zoals trainer Brantsma omschreef ‘Een zes-puntenwedstrijd die gewonnen MOEST worden om mee te blijven doen.
De meeste boys waren op tijd verschenen rond de klok van 13:00 voor vertrek. Wim wilde graag op tijd kleden, maar John had nog niet echt veel spreekstof ter voorbereiding op de wedstrijd. Gelukkig kwam er nog wat achtergrondinformatie over dit team, die ieder weekend afwisselt met spelers van de zondagtak. Hierdoor kwam het voor dat er bekende koppen aan de aftrap verschenen, van een eerder treffen in de beker en waar tegen op de zondag gespeeld is.
Ongegronde angst
Vooraf werd een een beetje gevreesd door de Rood-Zwarten, aangezien er ook wat technisch begaafde jeugdspelers meededen. Peter Kadijk had er zin in, want daar waar ons eerste en tweede al lang en breed afgelast waren, speelden wij deze fraaie winterse dag op kunstgras. Hij zou gedurende dit duel iets meer grip hebben dan de laatste vijf potjes, want hij gaat dit seizoen lang en breed aan kop, voor de titel ‘meeste-uitglijders-per-wedstrijd’. Dit ondanks zijn stalen noppen. Trainingsbeest Youri Veenstra vormde achterin een massief blok met de sterk spelende Rispens. Sinds dat Youri op training ook achterin is gaan voetballen strooit hij met prachtige passes naar de voorwaartsen. Ook verdedigend kom je hem niet zomaar voorbij. Op coachend vlak kan hij echter nog stappen maken.
Jarige job
Na een minuut of veertig in de kleedkamer, toverde ‘Ka’ eerst een mooie (verlate) traktatie uit de hoge hoed… Een warme versnapering voor na de wedstrijd en een helder mini-flesje met grote ogen voor aanvoerder Rutgers. Door dit gebaar en verlangen kwam er in ieder geval al vuur in de ploeg. Met 4-3-3 werd vastgehouden aan het ingeslepen spelpatroon. Dit keer mocht Kadijk het proberen in de spits naast Goalgetter Doornbos, jongeling Dob hield de dop van de fles en speelde een puike partij op de rechtsvoorpositie die hij mocht bekleden. Dijkman werd een linie teruggehaald, om met zijn hervonden loopvermogen zowel verdedigend als aanvallend de ploeg te ondersteunen.
Zichtbare lijnen
Er werd in het eerste kwartier uitstekend gevoetbald en RZB was overheersend en krachtig. Rik Veenstra wordt fitter en fitter en laat mooie acties en aannames zien. Zelfs de tweede bal werd continu veroverd door strak spel op het middenveld. Als RZB in de problemen kwam, dan was het door de eigen terugspeelballen en het tragere aansluiten van de overige linies. Er volgden kansen over en weer, als gevolg van mooie onderlinge combinaties en 1-2-tjes.
Flatteus duel
Theun van de Veen, toch een Grootegast, stak regelmatig met grote passen het veld over en waarschuwde de middelgrote keeper met een aantal afstandsschoten. Doel op zich was ook om de bal over de ballenvanger te schieten op het terras van de flatbewoners die pal achter het doel stond. Kadijk slaagde hier al na luttele minuten in.
Vijfde goal aanvoerder Rutgers
Na een aantal goede aanvallen van Kadijk en Rik over de flanken was het Theun die weer een schot op het doel afvuurde. De attent mee opgekomen Rutgers kopte vervolgens de 0-1 binnen, nadat de keeper het schot, ook nog via de lat, niet voldoende kon verwerken. Na een minuut of twintig geen vuiltje aan de lucht. Het meeste gevaar kwam van nummer ‘19’, een jonge Seagull van de plaatselijke JO-19. Met snelheid en acties maakte hij het de verdediging van RZB aardig lastig, maar de in blakende vorm verkerende Marthyn Elzes was regelmatig een sta in de weg. Indien de voorhoede van N.E.C. wel via links of rechts gevaarlijk kon worden, dan kon men altijd nog rekenen op sluitpost Bos.
Één team, meerdere taken
Met nog een minuut of tien te voetballen kwam de bal op de linkerflank. Trainer Brantsma had gezien dat hier gedurende de wedstrijd veel ruimte ontstond door het ontbreken van snelheid van een grote pizzabakker met baard en een wat oudere man van HdV’s leeftijd. Koren op de molen van ‘gelegenheids-mid’ Dijkman, die in de tandem met Rutgers en Dob het helemaal open kon gooien. Er waren al enkele directe steekballen van achteruit gekomen en ook de voorzetten kwamen voor het doel. Helaas voor spits Doornbos stonden de beste spelers van Delfzijl achterin alwaar zij hun 16-meter linie verdedigden met Marineze precisie. Dit zijn ze vast gewend van eerdere decennia in deze havenstad. Wie hier ook regelmatig opdook was matroos Rutgers die zowel het havengebied als de velden op zijn duimpje kent door eerdere verkenningen.
Krachttermen
Weer begint de aanval bij Rispens, met een mooie diepe bal, waardoor Dijkman gelanceerd werd als een torpedo. In plaats van een directe voorzet koos hij er dit keer voor om de bal bij de achterlijn terug te kappen en met links voor te slingeren. Onderweg nog licht getoucheerd door ‘vlugge japie’ met de hak en pardoes in de loop met Kadijk meegekregen. Één op één met de keeper faalde deze voormalig sluipschutter niet en verschalkte hij keeper Majoor met een bekeken lob. 0-2, geen vuiltje aan de lucht. Hier en daar nog wat lichte irritatie jegens de leidsman, maar dat was onterecht. Vlaggetjesdag viel voor de grens vroeg dit jaar en de spitsen dachten recht te hebben op een penalty na hens. Met 0-2 haalde het RZB-leger onbezorgd de rust.
Wissels
René, William, Mike en Thimo (van het 1e/2e) kwamen na rust in het veld en ook coach Brantsma hees zich voor de zekerheid nog even in een kort zwart broekje. WJ ging vlaggen, maar werd vergeten door de coach om weer te mogen invallen. Jongeling Thimo Postema uit het tweede mocht zijn debuut beklinken met een prima optreden. In de eerste minuten kwam Rood-Zwart nog wel tot een aantal kansen door de felle inbreng van de wissels, maar het spel werd ook slordiger door wegebbende krachten en onvoldoende trainingsethos op woensdagen. Tevens werd Delfzijl gesterkt door een goed blok van oud eerste elftal spelers, die met de aanvoerder en vlugge Japie prachtige passes en lange ballen gaven. De verdediging kwam onder druk te staan, maar geregeld wist men daar onderuit te voetballen, zo niet dan kapte Bos zijn tegenstander wel uit, om hem vervolgens in te leveren bij een middenvelder. Her en der kwamen nog wel kansen voor RZB, maar de afronding was steeds net niet scherp genoeg.
Tegentreffer
De oude voetbalwet deed weer eens zijn intrede en het was de jongeling van de tegenstander, die dit keer op rechts op snelheid de complete achterhoede van RZB eruit sprintte. Met een bekeken schot schoof hij de bal rechts naast keeper Fokke-Jan voor de 1-2. Balen, maar weer opnieuw beginnen… Wim dacht zijn elfde assist van het seizoen bekroond te zien worden door Steven, maar deze goal werd terecht afgekeurd door de scheids, ware het niet dat hij het op appèl deed. Geen treffer in dit duel voor Doornbos. Ook een houthak-actie op de benen van Patje, hetgeen een strafschop opleverde, kon geen verandering brengen. De anders zó trefzekere spits zag zijn inzet gekeerd in de rechterhoek en keerde zich balend om. De 1-3 bleef uit en ondanks verwoede pogingen bleef de 1-2 overwinning op het bord staan. Haasje over en een knappe derde plek in de pocket met zelfs een gaatje naar de ploegen eronder. Met dit geweldige resultaat was iedereen zeer content. Aan de, achteraf stamtafel van Delfzijl 4, werd nog menig biertje genuttigd en ook de familie Veenstra genoot van de eerste 90 minuten van hun zoon en broer in het mooie rood-zwarte tricot. Ja wis! Het geprogrammeerde Excel-document van codeklopper L6 herbergde echter nog wat kleine bugs, maar met bijna 1 auto en een medepassagier per persoon hoorde je men niet klagen.
Vooruitblik
Komende weken staan er nog twee duels op de rol, te weten de thuiswedstrijd tegen het lastige ZEC en daarna de ingelaste pot tegen DVC in Appingedam. Komende zaterdag ontbreken er maar liefst zes spelers (Henk, Patrick, Peter, Simon, WJ en Wim) wegens trainingskamp  in Praha.
Ze zijn in volste vertrouwen dat de overige jongens de klus kunnen klaren.
Man of the Match: Marthyn Elzes
Volgende verslaggever: Theun vd Veen