Oppermachtig spelend zondag wint van Kloosterburen

2023-04-23

 

Kloosterburen 2 – RZB zo 2

 

Ondanks de voorspelde regen was het afgelopen zondag heerlijk weer om een potje voetbal te spelen. De roodzwarten hadden er zichtbaar zin in en begonnen prima aan de wedstrijd tegen een mix van Kloosterburen 2 en 3. Voor de thuisploeg was het voornamelijk tegenhouden en hopen op een bevlieging van een der voorwaartsen. Met een hoop inzet en werklust wisten de mannen uit Kloosterburen het de roodzwarten behoorlijk lastig te maken. Het spel van de Bafloërs was echter op alle linies net iets beter verzorgd en dat zorgde ervoor dat de spelers vooral gevaarlijk werden voor het doel van de withemden.

Vooral over de rechterflank waren Harm Luurtsema, Niek Lantink en Jorrit van Sloten een ware plaag voor de defensie van de tegenstander. Herhaaldelijk wist men door te breken en soms was de aanval alleen af te stoppen middels een overtreding. De zeer goed leidende G. Adema had zijn wedstrijdzaken prima in orde en floot een vlekkeloze wedstrijd.

In de twintigste minuut was de eerste grote kans van de wedstrijd voor de roodzwarten. Na een prima opgezette aanval kwam Harm Luurtsema in het zestienmeter gebied alleen voor de goalie te staan. Zijn schot werd goed gepakt door de sluitpost. Toch had de lange middenvelder waarschijnlijk een betere optie gehad door de bal even breed te leggen op Martijn Buma, die een leeg doel voor zich had gehad.

De roodzwarten waren in deze fase duidelijk de betere ploeg en het wachten was op een doelpunt. De thuisploeg wist door een goede portie werklust en veel inzet telkens weer redding te brengen. Na een klein half uur spelen viel de openingstreffer eindelijk toch. Opnieuw werd er door de Bafloërs naar hartenlust gecombineerd en kwam uiteindelijk Niek Beukema in schietpositie rondom de twintig meter van het doel. Zijn verwoestend schot kon met veel pijn en moeite worden gestopt, maar stuiterde daarna het veld weer in. Niek Lantink was het meest alert en kon hierna het speeltuig hard en droog binnen knallen.

Met de voorsprong op zak lieten de roodzwarten nu het initiatief wat meer aan de thuisploeg, die vooral met lange hoge ballen van achteruit voor gevaar probeerden te zorgen. Het leverde wel enkele hachelijke situaties op met veel strijd, toch waren meestal Niek Beukema met het hoofd en verder doelman van der Veen de winnaars van het moment.

Roodzwart ging nu meer en meer op de counter spelen en eigenlijk was het wachten op een tweede treffer. De wedstrijd liep nu echter tegen de rust aan en de thee was al ingeschonken toen plotseling met het eerste schot op doel de thuisploeg onverwacht de gelijkmaker wist te scoren. Na een half afgeslagen bal werd het leer opnieuw ingebracht rondom het zestienmeter gebied. Laatste man, Pieter Buma, liet zich in het duel eenvoudig wegzetten en zag daarna zijn tegenstander op het doel schieten. De bal leek in eerste instantie door de doelman te worden gekeerd, maar doordat het leer licht werd getoucheerd verdween het speeltuig over de handen van de keeper heen in het doel. Een zware tegenvaller voor de Bafloërs en een behoorlijke opsteker voor Kloosterburen dat zijn eerste doelpoging tussen de palen gelijk succesvol zag worden afgerond.

In de rust viel er weinig te zeggen. Het spel was goed, alleen de doelpunten wilden nog niet vallen. Met een aantal verse wissels werd begonnen aan de tweede helft. Binnen twee minuten lieten de nieuwe krachten zich op het veld gelden. Een goed opgezette combinatie van de gebroeders Luurtsema zorgde ervoor dat Bart Luurtsema een perfecte voorzet kon afleveren op Marcel Remijn. De spits schoot het speeltuig van dichtbij hard en hoog in het doel en tekende daarmee voor een hernieuwde voorsprong.

Het gaf de roodzwarten een enorme boost en zorgde er tevens voor dat Kloosterburen opnieuw in de achtervolging moest. De thuisploeg had in de eerste helft al de nodige energie in de wedstrijd moeten steken en ondanks de vele beschikbare wissels begon die inspanning zich nu langzamerhand te wreken. De Bafloërs wisten zich meestal gemakkelijk onder de druk van de thuisploeg uit te voetballen en er ontstonden nu grote gaten.

Het leverde na een kwartier spelen de bevrijdende 1-3 op. Na een goed opgezette aanval kwamen de roodhemden met veel spelers in het strafschopgebied en bleef men ook daar lekker de combinatie zoeken. Via Martijn Buma kwam de bal bij Marcel Remijn, die het leer meteen door kaatste op Bart Luurtsema. Luurtsema haalde tenslotte de trekker over en schoot hard en beheerst onhoudbaar in de verre hoek.

Met deze ruime voorsprong op zak konden de Bafloërs nu vrijuit spelen en liet men de hard werkende thuisploeg veel lopen. Met nog een klein kwartier spelen was de energie en het geloof bij de thuisploeg op. Met de moed der wanhoop werd geprobeerd om via een één op één speelwijze nog wat voor gevaar te zorgen. De roodzwarten lieten zich echter niet meer verrassen en wisten vrij snel te profiteren van een fout in de opbouw. Achterin werd het ronde projectiel door Chris Bootsman onderschept en hij stuurde in een zucht door spits Remijn alleen op het doel van de tegenstander af.

De lepe linkspoot faalde oog in oog met de doelman niet en schoot beheerst de bal langs de sluitpost heen in het doel. Na deze treffer was de wedstrijd gespeeld. Kloosterburen drong niet meer aan en de roodzwarten konden nog even nagenieten van het spel en het prachtige weer. Met deze overwinning blijft men meedoen om plek drie in de stand, een positie die men al jaren niet meer heeft gehad.

(met wederom veel dank aan Libertus Knol en Mitch Brink voor hun bijdrage aan foto en video)