Rood Zwart Baflo 3 kampioen?

Na een redelijke generale repetitie tegen Ezinge 2 (3-3) mochten de mannen van John Brantsma
afgelopen zaterdag voor het echie spelen tegen Wagenborger Boys. Met een nagenoeg complete
selectie werd er afgereisd richting Oost-Groningen. In de voetbaljaargang 2023/2024 proberen de
veteranen van het 3e elftal de focus wat minder op de derde helft te leggen. Er werd zowaar
teamfruit meegenomen. Laatste man Niewijk nam heerlijke bananen mee van de beste supermarkt
in groente en fruit, de Lidl. Ook de warming-up is met de komst van loopwonder Rutgers
geprofessionaliseerd. Waar de mannen uit Baflo al een half uur voor het beginsignaal op het veld
stonden, kwam de tegenstander 10 minuten voor aanvangstijd het veld op sjokken. Dan sta je
psychologisch al met 1-0 voor zou je denken.
Niet is minder waar. Na een paar minuten voetballen kregen de mannen uit Wagenborgen een vrije
trap. Daar waar keeper Bos nog druk bezig was om de 600kg muur op de juiste plaats te zetten, werd
de vrije trap snel genomen. In eerste instantie kon de bal nog geblokt worden, maar in de rebound
werd de bal feilloos in de hoek geschoten. Een niet al te sportief begin van Wagenborger Boys, maar
hiermee werd de toon wel gezet.
Al snel kreeg RZB het betere van het spel. De bal werd goed rond getikt en de vrije man werd keer
op keer gevonden. De gelijkmaker viel dan ook snel. Het was de nog aangeschoten Dijkman die de
bal voor zijn voeten kreeg. Zonder na te denken nam de vleugelspeler de bal op zijn pantoffel,
waarna de bal hard in het dak van het doel belandde. Een terechte gelijkmaker. De mannen van
Brantsma roken bloed en gingen vol goede moed verder met het goede spel. Het was wederom
Dijkman die op snelheid en wilskracht langs de rechterflank stoomde. Met een strakke lage voorzet
wist Dijkman de inkomende Rutgers te bedienen. De middenvelder met de longinhoud van een
paard kreeg de bal iets achter zich. Toch wist Rutgers de bal goed te raken en schoot hij RZB op een
terechte voorsprong.
Af en toe kwam Wagenborgen bij de goal van Bos in de buurt. Met een aantal prima reddingen wist
Bos zijn doel schoon te houden. Al gauw werd de voorsprong dan ook verder uitgebouwd. Een goede
spitsengoal van Doornbos zorgde voor een 1-3 stand. Die keeper van de thuisploeg zag er niet goed
uit bij deze goal. Dit hadden de mannen uit Baflo ook door. Het was de uitstekend spelende
Goelema die na een mooie aanval het eindstation was. Met een prachtig afstandsschot in de
bovenhoek zette Goelie de stand op 1-4. Een comfortabele voorsprong, maar de mannen uit Baflo
roken bloed.
Na 30 minuten in de eerste helft verliet de verdienstelijk spelende Wieringa het veld voor Beerda.
Koud in het veld was het Dijkman die met de bal richting vijandelijk doel ging. Zijn schot werd
gekeerd door de keeper, maar de rebound werd binnengekopt door de meegelopen Beerda. Met 2
verdedigers en de keeper in zijn nek, besloot Beerda op safe te spelen en al glijdend op zijn knieën
de bal binnen te koppen. Het goede eerste balcontact werd opgevolgd door een iets minder tweede
balcontact. Na een ziekenhuisbal van Niewijk probeerde Beerda met een sliding de bal in de ploeg te
houden. Deze sliding mondde uit in een vliegende tackle, waarna Beerda terecht met een gele kaart
van het veld werd gestuurd. De mannen uit Baflo kwamen niet onder hele grote druk te staan en de
voorsprong kon eenvoudig worden behouden.
In de rust kreeg men al praatjes en dacht men dat de overwinning al binnen was. Wagenborgen

dacht hier toch anders over. Met een aantal frisse jonge krachten werd de druk opgevoerd richting
de goal van RZB. De ingevallen Dob had het dan ook lastig als rechtsback. De van origine keeper
verving in de tweede helft de teruggekeerde Elzes. Ook mocht de moegestreden Goelema plaats
maken voor Scheffers op het middenveld. Door de wisselingen en de verse krachten bij Wagenborg
kreeg RZB al snel 2 goals om de oren. Al snel werden er wat positiewisselingen doorgevoerd en kon
RZB de storm afwenden. Het was Beerda die met zijn voetbalgogme de linksbuiten van Wagenborg
uit de wedstrijd speelde. Het enige wat de naar de rechtsback gedegradeerde Beerda zei was dat hij
sneller was dan zijn tegenstander. De nummer 10 van Wagenborger heeft vervolgens geen knikker
meer geraakt.
RZB kwam steeds beter in het spel. Dob die als rechtsbuiten een aantal keer de bal goed wist door te
spelen had hier een belangrijk aandeel in. Uiteindelijk viel op het juiste moment de 3-6. Het was
Rispens die met een prima steekbal spits Doornbos wist te bereiken. Na een gemiste kans aan het
einde van de eerste helft, wist Doornbos met deze bal wel raad. Een prima spitsengoal, wat de
Roodzwarten weer wat ademruimte gaf. RZB werd hierna toch weer iets te gemakzuchtig. Een
voorzet tussen keeper Bos en de verdediging zorgde voor de volgende aansluitingstreffer. De
mannen uit Baflo moesten in de slotfase alle zeilen bijzetten. Ook leider Brantsma, die inmiddels
binnen de lijnen was gekomen voor Slagter, moest nog even lijden in de laatste minuten.
De Bafloërs verweerden zich karig en Bos zorgde ervoor dat de voorsprong behouden bleef. Het
verlossende doelpunt kwam vlak voor tijd. Het was wederom Dijkman die met zijn laatste krachten
de verdediging van Wagenborger kapot speelde. Met zijn kenmerkende schaatsbewegingen speelde
hij de bal vrij op zijn linkerbeen. Nu alles in goud veranderd bij Dijkman, aarzelde hij niet en
produceerde hij een uitstekende voorzet met zijn chocoladebeen. Onze box-to-box middenvelder
Rutgers kon deze prima afgemeten voorzet binnen knikken. Rutgers knikte de bal goed naar de
grond, maar wel recht op de keeper af. De bal rolde toch over de doellijn door het matige
keeperswerk van de sluitpost uit Wagenborgen.
De mannen uit Baflo wisten dat ze de overwinning nu niet meer uit handen konden geven. Na de
laatste goal gebeurde er niet veel meer. Het was een hond van een toeschouwer die nog een dikke
bolus draaide op het veld, waarna de prima fluitende scheidsrechter voor de laatste keer op zijn
fluitje blies. Een prima eerste helft, waar RZB op kan voortborduren. Aanstaande zaterdag staat er
een thuiswedstrijd op het programma tegen Heracliden 4. De mannen van Brantsma hopen het spel
van de eerste helft volgende week weer op de mat te leggen. Met het vertoonde spel gloort het
kampioenschap aan de horizon voor RZB 3!