Rood Zwart zondag schiet uit zijn slof

De zondagvoetballers lijken de weg omhoog weer gevonden te hebben. De wedstrijd begon met één minuut stilte voor de afgelopen week overleden Koos Schuster. Een uniek figuur met een groot hart, die de voetballers van Baflo tijdens zijn tijd als trainer van vv Marcia en later RZB tot grote hoogten liet stijgen.

De zondagvoetballer begonnen fanatiek aan de wedstrijd en mede daarom werd ook Farmsum aan de zegekar gebonden, zonder slag of stoot ging dit echter niet. Vanaf het eerste fluitsignaal stonden de voetballers op scherp en werd door goed spel en sterk verdedigen de tegenstander terug gedrongen. Toch was de eerste grote kans voor de gasten uit Farmsum.

Na tien minuten spelen werd de bal knap voorgezet en kwam het leer bij de tweede paal op het hoofd van een speler van Farmsum terecht. In plaats van op het doel te koppen werd de bal scherp voorgelegd, helaas voor de kopper werd zijn idee niet op waarde geschat en vloog de bal voor het doel langs. De thuisploeg was gewaarschuwd, want de twee spitsen van de gasten hadden samen meer doelpunten dan het gehele team van Buma samen gemaakt.

Na deze eerste kans namen de roodzwarten meer en meer het initiatief in de wedstrijd over. Vooral doordat men elkaar goed wist aan te spelen ontstond er meer en meer ruimte op het veld. Dit resulteerde in enkele gevaarlijke aanvallen via Bart Luurtsema, die op snelheid zijn tegenstander vaak de baas was en met zijn harde geplaatste voorzetten keer op keer voor goede mogelijkheden zorgde. Het vizier stond nog niet op scherp en zowel Nico Pouwels als Harm Luurtsema lieten de kansen onbenut.

Na een kwartier spelen was het echter wel raak. Opnieuw wist Bart Luurtsema over de rechterflank door te breken en opnieuw een strakke voorzet te produceren. Deze keer werd zijn inzet wel op waarde geschat en broer Harm kon van dichtbij hard en geplaatst in het doel schieten. De 1-0 voorsprong was op dat moment een juiste afspiegeling van de wedstrijd, want de roodzwarten hadden duidelijk het betere van het spel.

Farmsum had het zeer lastig met de straffe verdediging van de thuisploeg en had de grootste moeite om hun gevaarlijke voorwaartsen te vinden. Klaas Zuidema en Jorrit van Sloten wisten hun tegenstander nagenoeg onzichtbaar te maken zodat er vooral aanvallend gedacht kon worden. Nadat Zuidema zich ook nog eens aanvallend inschakelde viel de tweede treffer aan Bafloers zijde. Een half afgeslagen aanval werd opnieuw opgepikt door de thuisploeg waarna Nico Pouwels met wat kunst en vliegwerk zich door de verdediging heen wist te wurmen. Van dichtbij rondde Pouwels koel af en schoof de bal keurig in het hoekje langs de keeper in het doel.

Hierna vervielen de Bafloers een beetje in hun oude val en begon men onrustiger te spelen. Vooral de bal naar voren toe werd te snel en te onnauwkeurig gegeven zodat Farmsum gemakkelijk op de been bleef. De 2-0 ruststand was een goede afspiegeling van de wedstrijd tot dan toe.

Na de pauze probeerde Farmsum door wat wisselingen meer druk te zetten op de achterhoede van de thuisploeg. In eerste instantie schoot men echter in de eigen voet want door achterin nu één op één te gaan spelen kwam er meer ruimte en dit werd prompt benut door de roodzwarten. Na een wilde trap naar voren werd Bart Luurtsema per ongeluk gelanceerd en het was opnieuw zijn strakke voorzet die voor paniek in de gelederen van Farmsum zorgde. De bal werd namelijk door de doelman in een wilde poging om het leer weg te werken in het eigen doel geschoten.

Na de 3-0 gingen de Bafloers op jacht naar meer en Farmsum leek daarin te willen meewerken, want er ontstonden grote gaten op het veld. Toen Nico Pouwels na een doorbraak de bal bekeken voor het doel wist te leggen kon Bart Luurtsema de prima aanval in het lege doel afwerken.

Met de 4-0 voorsprong op zak en nog minstens een half uur te spelen leek een monsterscore in het verschiet te liggen. Ondanks dat in de rust was aangegeven om vooral kort en nauwkeurig te blijven spelen werd het nu lange halen snel thuis voetbal. Dit speelde de tegenstander in de kaart want men begon langzamerhand de controle terug te krijgen op het middenveld. Doordat er nu ook meer ruimte voorin kwam wist de snelle spits van Farmsum zich langs twee man door in het strafschopgebied te wurmen. Oog in oog met keeper van der Veen ging de bal onhoudbaar via de paal in het doel.

De roodzwarten waren nu de controle in de wedstrijd kwijt en bleven volharden in diepe ballen die keer op keer door de achterhoede van Farmsum werden opgevangen. Het eigen middenveld werd kapot gespeeld en Farmsum kon profiteren van de geboden ruimte. Toch was er af en toe een opleving aan roodzwart zijde en kon men gesteund door de riante voorsprong gevaarlijk blijven.

Nadat Justin van Solkema op snelheid de complete verdediging van Farmsum eruit kon lopen werd de bal volgens het boekje op de zestienmeterlijn terug gelegd. Hier stonden zowel Pouwels als Bootsman de bal op te wachten. Laatstgenoemde schoot beheerst de bal binnenkant voet in het uiterste hoekje en bracht zijn ploeg opnieuw op 4 doelpunten voorsprong.

Het zorgde echter niet meer voor rust in de gelederen zodat de wedstrijd nu in een slag om slag voetbal was beland. Slordig spel van beide kanten leidde tot de nodige kansen. Farmsum profiteerde als eerste en na een mislukte buitenspelval stonden maar liefst drie spelers van Farmsum tegenover één van roodzwart. Jorrit van Sloten probeerde nog van alles om tegengas te geven, maar werd uiteindelijk weggetikt zodat er van dichtbij onder het lichaam van keeper van der Veen door kon worden gescoord.

Ook de thuisploeg kreeg nu de nodige kansen, maar de bal in het doel prikken was nu niet meer besteed aan de voorwaartsen. De doelman van Farmsum kon de meeste schoten eenvoudig keren en had één keer het geluk aan zijn zijde toen een harde uithaal van Justin van Solkema via zijn lichaam over het doel stuiterde.

Aan de andere kant had keeper van der Veen nu ook het nodige te doen. Vijf minuten voor tijd was het echter opnieuw de trieste gang naar het net voor hem. Nadat Pieter Buma op het middenveld de bal knullig in de voeten van een tegenstander speelde kwam Farmsum er razendsnel uit en liet de beste spits van het team zien waarom hij topscoorder is. Na een snelle aanname werd het ronde projectiel hard en strak vanaf het zestienmetergebied in de verre hoek geplaatst. Een mooi doelpunt, echter de resterende tijd was te kort om nog voor spanning te zorgen zodat de verdiende overwinning van de zondagvoetballers niet meer in gevaar kwam.