RZB zondag, soms zit het mee en soms ….

Farmsum 4 – RZB zo 2

 

Soms heb je van die dagen dan loopt het allemaal een beetje tegen. Ondanks het mooie nazomerweer was het een hele puzzel voor coach Buma om een representatief elftal op de been te brengen. Met een team van vakantiegangers, geronselde en half geblesseerden waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen. Toch waren beide ploegen in de beginfase aan elkaar gewaagd, al was Farmsum voorin veel gevaarlijker met een aantal schoten op of naast doel.

Na een klein kwartier spelen kwam Farmsum toch op voorsprong al was hier wel wat hulp vanuit de gelederen van roodzwart nodig. Na een mislukt hoog passje binnendoor leek de bal eenvoudig opgepikt te kunnen worden, het leer werd ietwat onhandig doorgekopt door routinier Klaas Zuidema en kwam zo pardoes voor de voeten van een speler van Farmsum terecht. Hierna was een droge schuiver voldoende om keeper van Solkema in de lange hoek te passeren.

Onheil lijkt in bosjes te komen want nog geen vijf minuten later was er al weer een ongelukkig moment. Na een dieptepass leek Harm Luurtsema knap van zijn tegenstander weg te draaien, maar werd de jonge rechtsvoor hardhandig onderuit gemaaid door zijn tegenstander. Bij deze actie kwam Luurtsema ongelukkig op zijn schouder terecht en kon hij vervolgens worden afgevoerd met een gebroken sleutelbeen.

Alsof dit nog niet erg genoeg was viel een paar minuten later ook de 2-0 voor de thuisploeg. Na een voorzet leek er weinig aan de hand en leek de bal voor het doel langs over de achterlijn heen te gaan. Bij de tweede paal wist een speler van Farmsum echter op miraculeuze wijze de trage bal toch nog te raken en ging het leder met een boogje over de doelman heen in het doel. Ik zal hierbij niet vermelden dat Klaas Zuidema nog probeerde om redding te brengen en vervolgens zelf het ronde projectiel snoeihard hoog in het doel ramde.

De uitzichten leken nu vrij hopeloos voor de roodzwarten, want met een 2-0 achterstand, een lege reservebank en een samengeraapt zootje ongeregeld was het nagenoeg vechten tegen de bierkaai. Toch draaide de wedstrijd langzamerhand om. De thuisploeg werd vermoeid en de Bafloërs gooiden er een schepje bovenop. Vooral op het middenveld kreeg men meer en meer grip door het onvermoeibare werk van Nico Pouwels en Mitch Brink. Na een mooie combinatie stuurde Nico Pouwels de sprintende Emiel Dijkstra weg. De links midden wist zijn directe tegenstander knap af te schudden en haalde op inzet het doel. Middels een droge schuiver verdween de bal onhoudbaar in de verre hoek en waren de kansen ineens gedraaid.

Na de aansluitingstreffer hadden de roodzwarten een duidelijk veldoverwicht al moest men keer op keer beducht zijn voor de uitvallen van de thuisploeg waar de voorhoede vooral bestaat uit één persoon die de acties moet maken. De beste kansen waren in het laatste kwartier voor de Bafloërs. Eerst moest de keeper een vlammend afstandsschot van Nico Pouwels stoppen. Niet veel later zette Pouwels Mitch Brink alleen voor de keeper. Helaas was de slecht geplaatste inzet ook deze keer een prooi voor de sluitpost van Farmsum.

Na de pauze hoopte men door te kunnen zetten en werd de jacht ingezet op de gelijkmaker. Helaas was de thuisploeg deze keer wel bij de les en kregen de roodzwarten het deksel op de neus. Na een onderschepte aanval werd het leer perfect voor het doel geslingerd en kon de bal keurig diagonaal worden ingekopt. De 3-1 was nogmaals een bevestiging dat het niet de dag van de Bafloërs zou worden. Opnieuw moest men in de achtervolging.

Wat zich in de eerste helft al een beetje aandiende kreeg in het tweede bedrijf meer en meer een vervolg. De thuisploeg zocht het meer en meer in de lange bal naar voren, want men was leeg. Marathonloper Pouwels en collega Mitch Brink heersten nu op het middenveld. De druk zorgde ervoor dat de kansen voor de roodzwarten zich opstapelden. Nadat de thuisploeg achterin de bal klungelig verspeelde werd Pouwels alleen voor de keeper gezet. Zijn harde maar onnauwkeurige inzet kon nog ternauwernood door de sluitpost tot hoekschop worden verwerkt.

De indraaiende hoekschop werd bij de eerste paal keurig verlengd waarna er paniek uitbrak en de bal alle kanten op vloog. Het was uiteindelijk de alerte Emiel Dijkstra, die van dichtbij hard en hoog de bal tegen de touwen wist te werken. Opnieuw was de aansluiting een feit en kon de jacht naar een beter resultaat worden hervat.

De kansen stapelden zich nu op en de doelman van Farmsum kreeg nu genoeg te doen. Met kunst en vliegwerk wist men echter vaak de bal op het laatste nippertje weer weg te werken en het was vooral een de goalie van de thuisploeg te danken dat de voorsprong behouden bleef. Na goed doorzetten van Mitch Brink was het opnieuw de sluitpost die met een knappe redding een doelpunt wist te voorkomen. Vijf minuten later was het echter wel raak.

Plaaggeesten Pouwels en Brink wisten middels een prachtige één twee combinatie de verdediging van Farmsum weg te spelen, waarna Pouwels snoeihard in de korte hoek de gelijkmaker wist binnen te knallen. De vermoeidheid begon nu aan beide kanten toch wel toe te slaan. Het spel golfde nu op en neer zonder dat een der partijen de genadeslag wist toe te brengen. Met nog tien minuten sloeg echter opnieuw het noodlot toe voor de roodzwarten.

Na een prima actie in het strafschopgebied wist de spits van Farmsum tot een schot op het doel te komen. De bal spatte van dichtbij uiteen op de arm van Jan Brontsema, die op geen enkele wijze het projectiel kon ontwijken. Aangezien de handsregel nog steeds op menig veld voor onduidelijkheid zorgt besloot de man in het zwart, ondanks heftige protesten de bal op de stip te leggen.

In de resterende tijd ontbrak het de Bafloërs aan de puf om nogmaals met een uiterste inspanning tot scoren te komen. De kansjes, die er nog waren werden te vlug en onzorgvuldig afgewerkt en zodoende bleef het bij een minimale nederlaag.