Vechtend zondag moet meerdere in Zeester erkennen.

2023-03-26

 

RZB zo 2 – Zeester 2

Na de vorige ontmoeting in en tegen Zeester zou je een walk over kunnen verwachten, want de tegenstander ging destijds kansloos met 3-1 ten onder. De ploeg van destijds was echter op geen enkele wijze te vergelijken met de ploeg van nu. Zeester heeft of een drastische verjonging doorgemaakt of een blik met zaterdagspelers open getrokken en naar het veld in Baflo gestuurd. Er was afgelopen zondag in ieder geval weinig over van de ploeg eerder.

Vanaf de aftrap zetten de mannen uit Zoutkamp de Bafloërs onder druk en de thuisploeg mocht van geluk spreken dat het na tien minuten niet al op een 0-2 achterstand stond. In die tijd hadden de Zoutkampers al twee keer het houtwerk getest. Eerst via een schot buitenkant paal en een paar minuten later via een halve lob over doelman van der Veen heen, maar ook deze keer leverde het geen treffer op.

De roodzwarten wisten nauwelijks onder de druk van Zeester uit te komen. Van achteruit kwam men nog wel tot enkele goede ballen, maar zodra de middenlijn gepasseerd was ging het steevast mis in de passing en kon de tegenstander het spel weer overnemen. Het wachten was daarom op een eerste treffer van de withemden.

Na twintig minuten viel de terechte 0-1. De roodzwarten leken juist wat beter in het spel voor te komen toen een voorzet met enig fortuin bij de tweede paal tussen de verdedigende linies viel. Bij de tweede paal leek het gevaar geweken, toch dook ineens een speler van Zeester op voor keeper van der Veen en kon hij van dichtbij ongehinderd de bal binnen koppen.

De voorsprong gaf de vissers nieuwe energie en roodzwart moest opnieuw zich vooral beperken tot het tegenhouden. Zelf creëerde men nauwelijks kansen. In de dertigste minuut viel dan ook de terechte 0-2, al mochten de gasten niet klagen over het nodige geluk. In eerste instantie leek de aanval te worden gepareerd door Jorrit van Sloten, die rondom de zestien meter in een fel duel om de bal met zijn tegenstander was gewikkeld. Via de kluts rolde de bal plotseling het zestien meter gebied in en kwam met wat geluk pal voor de voeten van de spits uit, die met een ultieme sliding de bal wist te raken en daarmee de uitkomende doelman wist te passeren.

Pas na de tweede treffer nam de tegenstander wat gas terug, maar kreeg hiervoor gelijk de rekening gepresenteerd. De Bafloërs kwamen nu beter in hun spel en dit leverde gelijk een goede mogelijkheid op voor Niek Lantink die zijn poging rakelings langs de verkeerde kant van de paal zag belanden. Nog geen vijfminuten later stond de 1-2 op het scorebord. Deze keer zetten de roodzwarten goed druk naar voren en kwam de achterhoede van de tegenstander in de problemen. Men schoof de bal pardoes in de voeten van Chris Bootsman, die met zijn linkerbeen zomaar op het lege doel mocht schieten. Zijn poging bleek uiterst succesvol en de doelman kon slechts kansloos toekijken hoe het speeltuig in het verlaten doel rolde.

Na de theepauze kreeg het publiek een totaal ander spelbeeld voorgeschoteld. De mannen uit Zoutkamp leken hun meeste energie te hebben verspeeld en enkele wisselingen in het veld, gecombineerd met het windvoordeel zorgden ervoor dat de thuisploeg nu meer druk op de tegenstander kon uitoefenen.

In de zestigste minuut leidde dit ertoe dat Bart Luurtsema in de diepte kon worden weggestuurd. De snelle voorhoedespeler leek op weg naar een doelpunt, maar werd in het zestien meter gebied van achteren op de voeten getikt. Waar iedereen een glaszuivere penalty leek af te wachten besloot scheidsrechter de Haan echter voor doorspelen. De leidsman was het tikkie ontgaan en hiermee had Zeester het geluk op zijn hand.

Het leek in deze fase erop dat de roodzwarten ook zonder een strafschop in staat waren om de gelijkmaker op eigen kracht voor elkaar te boksen. Een kopbal van Harm Luurtsema kon ternauwernood door de sluitpost in twee instanties van de doellijn worden gehaald.

Toch viel de treffer aan de andere kant. Na een ingooi werd de bal op goed geluk voor het doel gebracht en zeilde het speeltuig over het hoofd van verdediger van Sloten heen. Ondanks het feit dat goalie van der Veen het gevaar had onderkent kon de spits net voor de doelman de bal koppen. Nog even leek het erop dat van Sloten het speeltuig voor de doellijn kon onderscheppen, maar via een mislukte inzet belandde de bal toch in het doel.

Na de 1-3 deden beide ploegen niet veel voor elkaar onder en golfde het spel op en neer met kansjes aan beide zijden. Het was aan beide zijden telkens net niet voldoende om een doelpunt te maken. De ene keer was het een van de keepers die in weg stonden, de andere keer scheerde de bal rakelings langs de paal of lat. Het bleef spannend.

Met nog tien minuten te spelen was het de thuisploeg die toch nog de aansluitingstreffer wist te produceren. Na een ingooi werd het leer ook maar eens voor het doel gebracht, want de tegenstander leek hier ook het nodige geluk mee te hebben. Ook deze keer wist het leder op miraculeuze wijze alles en iedereen te passeren en kwam het uiteindelijk bij de tweede paal voor de voeten van Chris Bootsman, die van dichtbij de bal tegen de touwen kon schoppen.

In de laatste tien minuten kon het nog alle kanten op. De ene keer was het de keeper van Zeester of een verdediger, die redding moest brengen. De andere keer was het aan de andere kant weer spannend als sluitpost Egbert van der Veen ternauwernood een voetje aan de bal wist te krijgen of wanneer een verdediger met het been of hoofd redding wist te brengen. Uiteindelijk bleef het bij een 2-3 nederlaag voor de Bafloërs in een boeiende wedstrijd.

Wederom met dank aan Libertus Knol voor de foto’s