Verdienstelijk voetballend zondag verliest

2023-12-10

RZB zo 2 – Winsum 2

De derby tegen Winsum stond weer eens op het programma. Meestal gewonnen door de Winsumers, maar de laatste paar jaren strijden de roodzwarten knap mee met hun buren. Ook deze keer waren beide ploegen aan elkaar gewaagd.

Wanneer de vaste verslaggever ziekjes is dan valt ook meteen alle schriftelijke informatie weg, dus moeten jullie het vandaag doen met een verlaat verslag. Ondanks alle regenval van de afgelopen weken was veld 2 op het roodzwart terrein weer prima te bespelen en dus ging de wedstrijd door. Consul Buma had het goed gezien want het werd een leuke clash tussen beide buurtgenoten met goed voetbal. Beste man op het veld was scheidsrechter de Haan, die door goed in te grijpen tijdens de rust de wedstrijd wist te redden.

De eerste kans in de wedstrijd was voor het bezoekende Winsum dat van buiten het strafschopgebied een schot net naast de palen wist te produceren. Keeper van der Veen hoefde in het eerste kwartier echter niet veel meer te doen, want de kansen waren vooral aan de andere kant van het veld te vinden. Na ongeveer tien minuten spelen hadden de roodzwarten de voorsprong voor het grijpen. Na een knappe aanval over de rechter vleugel werd het speeltuig voorgegeven en kwam het voor de voeten van de volledig vrijstaande Niek Lantink. De jonge speler was enigszins verrast door de bal en schoot van dichtbij te gehaast over de deklat heen.

Niet veel later was ook de tweede grote kans een feit. Nadat Bart Luurtsema over de linkerflank werd weggestuurd kon hij een scherpe voorzet afleveren. Helaas kwam Niek Beukema net een teenlengte te kort om het speeltuig aan te nemen en kon hij zodoende slechts al glijdend een doelpoging wagen. De bal verdween rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

Roodzwart speelde een puike wedstrijd en met veel strijdlust en inzet werd de tegenstander vaak het spelen onmogelijk gemaakt. De Winsumers klaagden steen en been over het feit dat men steeds het duel bleef verliezen. Scheidsrechter de Haan moest het hierbij vooral ontgelden, want in hun ogen waren er telkens overtredingen. De thuisploeg zag dit duidelijk anders en men jende de tegenstander dan ook geregeld om het kinderlijke gedrag.

En toen stond het plotseling 0-1. Na een harde voorzet, annex knal op het doel, moest doelman van der Veen onorthodox ingrijpen en stopte de bal hoog het eigen strafschopgebied in. Na wat duw en trekwerk lag plotseling het leer in het doel en voorstopper Harm Luurtsema op de grond. Aangezien ook arbiter de Haan vanaf zijn plek geen overtreding had geconstateerd stond de thuisploeg zomaar achter.

Niet veel later leek het zelfs 0-2 te worden. Na een lange uithaal van de keeper werd de bal door iedereen gemist en konden twee spelers van Winsum zomaar door de verdediging van de roodzwarten heen lopen. Alleen voor doelman van der Veen werd de bal keurig opzij gelegd, maar de iets te gretige mede aanvaller stond nipt buitenspel. Het doelpunt werd terecht afgekeurd al was menig Winsumer het hier natuurlijk opnieuw niet mee eens.

Het betekende wederom een begin van woordenwisselingen over en weer en het spelbeeld werd er met de minuut grimmiger op. Na 45 minuten besloot de Haan het eerste part af te fluiten. In de pauze besloot de leidsman zijn gram op beide teams te halen en middels een donderspeech duidelijk te maken dat de wedstrijd zou worden gestaakt bij verdere onvriendelijkheden. Dit redde de wedstrijd, want in de navolgende 45 minuten zou er voornamelijk worden gevoetbald in plaats van het mekkeren van de eerste helft.

De eerste kans was deze keer voor de thuisploeg. Na een goed opgezette aanval kwam Rene de Jong een teennagel te kort om het ronde speeltuig in het doel te werken. Hij raakte de bal nog wel maar de bal verdween over de deklat heen tegen de ballenvanger. De Winsumers waren deze zondag erg effectief in hun afwerking en wisten na een kwartier hun voorsprong te verdubbelen. Na een ingooi was er even wanorde in de gelederen van de roodzwarten en hierdoor kwam een speler van Winsum geheel vrij te staan rondom de zestien meter lijn. Zijn bekeken schot dwarrelde onhoudbaar in de uiterste hoek van het doel.

De thuisploeg voelde ondanks de achterstand dat er nog meer in zat en zette vol goede moed nogmaals aan voor een verbetering van het resultaat.

Met nog een half uur te spelen kreeg Pieter Buma een opgelegde kans op de aansluitingstreffer. Nadat de bal knap was voorgezet kon Buma bij de tweede paal het leer oppikken. Ook Buma had, net als zijn teamgenoten, zijn vizier echter te hoog afgesteld en schoot het speeltuig over de kruising heen. Toch bleven de roodzwarten erin geloven en men zette de tegenstander met de rug tegen de muur. Met nog een kwartier te spelen viel eindelijk de terechte aansluitingstreffer.

Opnieuw leek in eerste instantie de tegenstander de aanval te smoren maar via Niek Beukema werd het leer keurig net buiten het strafschopgebied teruggelegd. De instormende Harm Luurtsema liet een ziedend schot los en zag zijn inzet hard en strak in de vrije hoek in het doel belanden. Een mooi doelpunt.

Ook hierna hield de druk van de Bafloers op het doel van de Winsumers aan, maar met veel vlieg en kunstwerk hield men stand en was de 1-2 eindstand een feit. Ondanks de nederlaag mogen de Bafloers trots zijn op het vertoonde spel.

enne Libertus was er ook weer om het moment de vereeuwigen. Dank daarvoor.