Voor RZB zondag zit het seizoen erop

RZB zo 2 – Usquert 2 en Usquert 2 – RZB zo 2

 

Het einde van seizoen 2024

 

09-06-2024

 

Voor de zondagvoetballers zit het er na deze zondag op, met als afsluiting een dubbele clash met Usquert van afgelopen week. Het is duidelijk te merken dat beide plegen smachten naar het einde van het seizoen, want het was met hangen dat er een team kon worden samengesteld. Voor beide ploegen staat er niets meer op het spel en dan worden andere zaken al snel belangrijker.

Foto Libertus Knol

Over de donderdag kunnen we kort zijn. Usquert had de beschikking over een groot contigent eerste elftalspeler, die al of niet gerechtigd waren om te spelen en men won daarop verdiend met 6-2. Voor de wedstrijd van donderdag werd er nog even aandacht besteed aan het overlijden van Jim Tigchelaar, oud bestuurslid van RZB.

Foto Libertus Knol

Afgelopen zondag waren er klaarblijkelijk wat minder spelers beschikbaar en wist men ternauwernood met elf man aan te treden. Dat was trouwens aan roodzwart zijde niet anders, hier waren ook veel afzeggingen en kon men met moeite twaalf man op de been brengen. Er kon echter gevoetbald worden.

Foto Libertus Knol

Aan de omstandigheden kon het verder niet liggen, want het veld in Usquert lag er prachtig bij en ook de scheidsrechter had zijn zaakjes goed voor elkaar. Hierover later nog even meer. Usquert begon gedreven door de wind met een offensief en de roodzwarten moesten vanaf het eerste fluitsignaal behoorlijk aan de bak. Vooral keeper Dob liet zich van zijn goede kant zien en verrichtte een paar knappe reddingen.

Na de eerste speldenprikken lieten ook de roodzwarten zich zien. Vooral op het middenveld kreeg men een zee van ruimte en dat resulteerde al snel tot enkele prima uitvallen. Nadat men snel het middenveld was overgestoken mocht Niek Lantink alleen op het doel afgaan. Zijn inzet ging via de keeper echter nipt naast. Vlak daarna was het aan de andere kant bijna raak toen na een hoekschop de bal via de kluts de paal schampte.

Beide ploegen lieten zich van hun beste kant zien, geen gemopper, geen grove overtredingen, leuke combinaties en spannende aanvallen. Zelfs het publiek kon genieten van de zon en het spel. Hierbij moeten we ook eens een compliment geven aan de scheidsrechter. De man in het zwart stond bij nagenoeg elke overtreding er op de neus bij en zag werkelijk alles. Zag hier en daar een handsbal door de vingers en greep telkens op het juiste moment in. Hij was een van de uitblinkers op het veld en schroomde ook niet de thuisploeg te bestraffen waar dat nodig was.

Na een klein kwartier spelen sloeg de thuisploeg als eerste toe. Na een overtreding duurde het aan Bafloer zijde te lang voordat men goed opgesteld stond. Usquert profiteerde door de toegekende vrije trap snel te nemen om daarna de bal hard en laag diagonaal in te schieten. Doelman Dob kreeg de vingers er nog aan maar kon het speeltuig niet voldoende stoppen en zag het leer langs hem heen in het doel belanden.

De Bafloers bleken niet onder de indruk en gingen een versnelling hoger spelen en dit leverde gelijk enkele kansjes op. Eerst leek Jesper Weening op weg om het doel onder vuur te nemen, maar zijn poging kon op het laatst worden afgestopt. Vlak daarna liet Wim Dijkman weer eens zien dat het een onberekenbare aanvaller is. Na een mooie voorzet nam Dijkman de bal ineens op de pantoffel. Zijn inzet ging helaas hard over de deklat, maar als dit projectiel op het doel was afgevuurd dan had de doelman slechts kunnen toekijken.

Usquert werd langzamerhand steeds verder teruggedrongen en wist slechts door een sporadische aanval voor gevaar te zorgen. Keeper Dob stond echter meestal op de juiste plek om de bal op te pikken en hield zijn doel in de eerste helft verder schoon. Na een grove overtreding op voorstopper Beukema mocht de spits van Usquert even tien minuten zijn zonden overdenken. Het leverde de roodzwarten een overtal situatie op, die binnen een minuut werd verzilverd.

Na een prachtige snelle aanval wisten Jesper Weening, Niek Lantink en Emiel Dijkstra elkaar blindelings te vinden en door te breken over de linkervleugel. De voorzet van Dijkstra werd in eerste instantie door iedereen gemist en kwam bij de tweede paal terecht. Daar stond de mee opgeschoven Niek Beukema om van dichtbij met een diagonale schuiver de keeper van Usquert kansloos te laten. Met de 1-1 stand werden de kleedkamers voor de rust opgezocht.

Na de theepauze had de thuisploeg nog steeds geen antwoord op het tactische plan van de roodzwarten en dus namen de Bafloers vanaf de aftrap het initiatief. Het leverde al binnen vijf minuten de voorsprong op.

Het was een prachtige aanval, helemaal van achteren opgebouwd. Usquert probeerde voorin te jagen maar werd heel simpel weggetikt door de goed combinerende Bafloers. Via een splijtende pass wist men daarna opnieuw over de linkerflank door te breken via Wim Dijkman. Zijn voorzet leek bij de tweede paal binnen gewerkt te worden, maar de doelman kon in eerste instantie nog redding brengen. In de rebound was hij echter kansloos op de bekeken schuiver in de korte hoek van de uitblinkende Emiel Dijkstra.

Dijkstra schakelde niet alleen zijn directe tegenstander uit, maar was ook aanvallend telkens weer aanwezig en speelde een van zijn beste wedstrijden van het seizoen. Het was nu weer de beurt aan Usquert om te kijken of men de gelijkmaker nog tegen de touwen wist te werken. Vooral via schoten uit de tweede lijn probeerde men doelman Dob te passeren. De keeper had echter telkens weer een goed antwoord en meestal ging de bal over of naast.

KODAK Digital Still Camera

Baflo probeerde nu vooral door uitvallen de wedstrijd te beslissen. Het was af en toe randje buitenspel of net niet. Menig veelbelovende aanval werd afgevlagd door de grensrechter, toch mocht dit de pret niet drukken. De wedstrijd bleef boeiend om te zien. Met de moed der wanhoop probeerde de thuisploeg de laatste vijf minuten van de wedstrijd de uitkomst te forceren. Nadat men over de linkerflank met wat geluk wist door te breken volgde een voorzet die door veel spelers net een klein beetje werd geschampt. Tja, dan is het een kwestie van bij wie eindigt de knikker. Helaas voor de Bafloers was het een speler van Usquert die de beslissende teen tegen het projectiel wist te plaatsen en zo van dichtbij keeper Dob kansloos achterliet.

In de laatste minuten werd de spits nog met een tweede gele kaart naar de kleedkamers gestuurd omdat hij zich opnieuw aan voorstopper Beukema vergreep. Helaas was de tijd te kort om nog voor de winst te kunnen gaan en zodoende eindigde deze wedstrijd in een vermakelijk gelijkspel. Op naar het volgend seizoen. Nieuwe ronden, nieuwe kansen.