Winsum is maatje te groot voor RZB zondag

RZB zo 2 – vv Winsum 2

 

Afgelopen zondag mochten de roodzwarten zich opmaken voor de derby tegen Winsum. In het verleden vaak een beladen duel, maar de ploeg uit Winsum heeft de laatste paar jaren een gedaanteverwisseling doorgemaakt. De meeste “oudjes” zijn verdwenen en er staat nu een jonge, frisse ploeg die nog veel kan leren, maar in onze klasse nu al tot een kampioenskandidaat kan worden gerekend.

De ploeg uit Baflo rekent zichzelf tot een goede middenmoter en kan tegen dit soort geweld alleen maar tegenhouden en hopen op wat geluk gecombineerd met de nodige inzet, om überhaupt een kans op succes te maken. Men begon daarom zeer verdedigend om de ruimtes klein te houden en daarmee het loopvermogen van de Winsumers te kunnen compenseren.

Vanaf het eerste fluitsignaal, van de uitstekend leidende scheidsrechter Remmers uit Sauwerd, waren de gasten de bovenliggende partij. De roodzwarten probeerden steeds wel mee te voetballen en slaagde daar achterin wonderwel goed. Vanaf het middenveld werd het echter al snel moeilijker en leed men veel balverlies. Op het middenveld heerste de tegenstander en daardoor bleef de druk op het doel van de thuisploeg onverminderd groot.

Voor de roodzwarten was het motto om zo lang mogelijk stand te houden en de gasten laten stuklopen op een goed georganiseerde verdediging. Helaas liep deze tactiek al na vijf minuten spaak toen er slecht werd verdedigd en een speler van Winsum ongehinderd vanaf de zestien op het doel mocht schieten. De geplaatste bal verdween onhoudbaar in de verre hoek en betekende een vroege 0-1 voorsprong.

Ook na de treffer veranderde er niets in het spelbeeld. Winsum had weinig te vrezen van de veel te gehaaste uitvallen van de thuisploeg en probeerde zelf een tweede treffer te produceren. Dit ging af en toe wat te gehaast en zodoende bleef de thuisploeg hopen op een ontsnapping.

Na een klein half uur viel toch een tweede treffer te noteren. Nadat de bal over de linkervleugel werd ingeleverd was de omschakeling aan roodzwart kant zwak en lag het gehele centrum open voor een diepe bal. De goed gegeven lange bal kwam in de loop van de rechtsmidden terecht en betekende een vrije doorgang richting keeper van der Veen. Een simpele schuiver liet de doelman kansloos.

Ondanks verwoede pogingen om zelf ook iets gevaarlijker te worden konden de roodzwarten geen potten breken. Het bleef bij slechts twee schotjes op doel waar de keeper van Winsum weinig problemen mee had. De Winsumers zelf grossierden in hele en halve kansen, maar wisten voor de rust niet meer te scoren. Eén doelpunt werd afgekeurd omdat na een hoekschop met het nodige duw en trekwerk een overtreding werd geconstateerd. Meestal levert dit een groot discussiepunt op, maar de Winsumers wisten zich superieur op het veld en namen de overtreding gelaten over zich heen gaan. De sfeer op het veld was trouwens opvallend gemoedelijk en vriendelijk te noemen. Spelers hielpen elkaar overeind en er was zowaar ruimte voor een gesprekje onderling.

Na de pauze ontstond er op het veld langzaamaan wat meer ruimte. Het middenveld van Winsum begon nu toch ook wat vermoeidheid te vertonen en de thuisploeg kwam er af en toe gevaarlijk uit. Na een prachtig steekballetje mocht Pascal van Solkema richting het vijandelijke doel vertrekken. Zijn schot verdween via de tenen van de sluitpost naast het doel. Het had zowaar de ommekeer in de wedstrijd kunnen betekenen, want de gasten waren even van slag en moesten opnieuw een versnelling hoger gaan om de thuisploeg weer in toom te brengen.

De wedstrijd werd na ongeveer twintig minuten in de tweede helft beslist. Na een afgeslagen hoekschop wilden de roodzwarten er razendsnel uitkomen, maar werd bij een combinatie de bal onderschept. Hierna stond men even op het verkeerde been en was de tegenaanval gelijk raak.

Na de 0-3 was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Er ontstond nu steeds meer ruimte op het veld, omdat de thuisploeg nog voor een eretreffer wilde gaan. Deze ruimte werd nu vooral door de gasten benut om hun snelle voorwaartsen in stelling te brengen. Aangezien roodzwart nu ook nog achterin op één lijn ging spelen, was het dweilen met de kraan open en liepen de Winsumers uit naar de 0-6 eindstand.

Volgende week wacht de volgende titelkandidaat al voor de Bafloërs. Dan mag men uit aantreden in en tegen Farmsum. Hopelijk kan men zich nog iets verbeteren en uit deze wedstrijd een beter resultaat behalen.