Zaterdag 3 maakt er weer een spektakel van

2023-04-29

Niekerk 3 – RZB zat 3

Afgelopen zaterdag kon je eigenlijk niet meer spreken van RZB zaterdag 3, iets wat er het dichtste bij kwam was de titel vreemdelingenlegioen of RZB mix elftal. Uit alle gelederen van RZB waren spelers bijeen geroepen voor een potje voetbal in Niekerk. Trouwens ook Niekerk zelf had een mix van spelers.

Vanaf de eerste minuten werd er door beide partijen een leuke pot voetbal op de grasmat gelegd. De thuisploeg had de betere start en stond al na vijf minuten op voorsprong. Nadat de bal in het strafschopgebied van RZB op de hand van een speler van Niekerk was gevallen vond een enkele speler het nodig om te appelleren in plaats van door te voetballen. De Niekerk speler profiteerde optimaal en zette het speeltuig hard en strak voor waarna van dichtbij de bal simpel binnen werd geschoten. Met de boodschap; het is pas hands als de scheidsrechter ervoor fluit kon de wedstrijd verder gaan met een 1-0 achterstand.

Na de ongelukkige treffer was het vreemdelingen legioen even wat van slag en dit leverde prompt een tweede treffer op. Aangezien het team uit een mix van spelers bestond werd de buitenspelval niet goed uitgevoerd. Hierdoor wist een speler van Niekerk alleen op keeper van Solkema af te gaan. De half gelukte lob of moet ik zeggen totaal mislukt schot ging met een fraaie boog over de sluitpost heen. Nog even leek het speeltuig vlak voor de doellijn te worden gehaald maar uiteindelijk rolde de bal toch over de doellijn.

Het leek er even op alsof de Bafloërs overlopen zouden worden. Zeker toen John Brandsma nog geen minuut later uit het veld werd gestuurd na een harde overtreding. Ook aanvoerder Steven Doornbos mocht Brandsma vergezellen op de bank na commentaar op de leiding.

Met negen man leek het een onmogelijke opgave om een goed resultaat te kunnen boeken. Vooral omdat er nog maar tien minuten was gespeeld. De roodzwarten rechtten echter de rug en beten zich nu vast in de tegenstander. Niekerk zelf nam wat gas terug en voelde zich een beetje bezwaard omdat men wel erg gemakkelijk de overwinning in de schoot leek geworpen.

Na de tien minuten straftijd waren de Bafloërs weer compleet en kon men proberen om de score een draaglijker aanzien te geven. Het sein vanaf de kant was nu: “jongens zijn we wakker? Dan gaan we nu beginnen!”. Het leek een voorbode voor de resterende minuten in de eerste helft. Het zaterdagteam gaf nu zichtbaar gas en men kwam steeds beter in het spel. Het leverde nu meer en meer kansjes op. Na een voorzet leek Harm Luurtsema dichtbij de aansluitingstreffer. De linksvoor kopte a la Bep Bakhuis met een snoekduik helaas net naast het doel.

Het spel was nu vooral richting het vijandelijk doel en Niekerk moest het vooral hebben van enkele sporadisch uitvallen. Vooral Henk Niewijk aka M v Z trok nu het spel naar zich toe. Ondanks de druk wilde het doelpunt in eerste instantie echter niet vallen. De vele pogingen waren veelal slecht gericht en belanden naast het doel of de goalkeeper wist het leer weer net voldoende aan te raken om een doelpunt te voorkomen.

Met nog een kwartier te spelen kon er toch eindelijk worden gejuicht. Na een overtreding net buiten het zestienmeter gebied mocht RZB een vrije trap nemen. MvZ liet zien dat hij goed had gekeken naar teamgenoot Duncan Torrenga en joeg de bal hard en strak in de vrije hoek langs de keeper.

Het gaf de Bafloërs hoop op meer en nog voor de rust zette men aan voor een stevige eindsprint. De mannen uit Niekerk kregen nu voetballes en werd van het kastje naar de muur gestuurd. Een waar spervuur aan halve kansen vloog nu richting het doel van Niekerk. Vlak voor het rustsignaal viel dan ook de terechte gelijkmaker binnen. Opnieuw was het “Henk Niewijk”, die de trekker wist over te halen. Na goed pressie zetten wist hij de laatste man de bal te ontfutselen en stoomde richting het vijandelijke doel. Uiterst koel wist hij oog in oog met de keeper eenvoudig de verre hoek te vinden. Een knap en verdiend doelpunt.

Na de theepauze waren de roodzwarten klaar voor een denderende tweede helft, het was echter de thuisploeg die tegen alle verhoudingen in opnieuw op voorsprong kwam. Na een uitval kwam een speler van Niekerk in het strafschopgebied in balbezit. Ondanks alle coaching dat deze speler puur links was werd toch toegelaten dat hij met zijn sterke been op het doel mocht schieten. De bal verdween onhoudbaar in de kruising.

Een fikse tegenvaller voor de Bafloërs, die wederom in de achtervolging moeten. In deze fase zijn beide ploegen aan elkaar gewaagd en er ontstaan kansen over en weer. Toch nemen de roodzwarten langzamerhand het initiatief over alleen vergeet men om te scoren. Voor het doel is het namelijk behoorlijk druk en de kansen die er zijn gaan veelal gehaast over of naast.

En dan sta je door een dommigheid ineens weer met twee doelpunten achter. Na een slimmigheidje weet Niekerk namelijk uit een vrije trap het doel wel te vinden. De bal wordt keurig langs het muurtje heen geplaatst en daarna hard en droog in de korte hoek geramd.

Ondanks de twee doelpunten achterstand zijn het opnieuw de roodzwarten die een tandje bijschakelen en hun tegenstanders het mes op de keel zetten. Het kleine beetje geluk ontbreekt nu echter en keer op keer worden de kansen gemist. Nagenoeg alles passeert de revue, een lob, een half geblokt schot, een pegel van ver, een half mislukte kopbal, een buitenspel situatie, een wereldredding en ga zo maar door.

Heel langzamerhand begint men nu toch te wanhopen en lijkt het een verloren strijd. Totdat Henk Niewijk het weer eens op de heupen krijgt. Eerst krijgt de middenvelder een enorme kans, na prachtig terug koppen van Jildert kan MvZ de bal van zeer dichtbij op het doel schieten. Hoe weet niemand, zelfs de goalie zelf niet maar de bal gaat niet in het doel. Nog geen minuut later krijgt MvZ echter zijn gram. Na een prachtige combinatie komt hij in scoringspositie rondom de twintig meten en haalt verwoestend uit. Zijn ziedend schot verdwijnt hard en droog in de linker beneden hoek. Deze keer wel onhoudbaar voor de keeper, die het schot slechts langs zich heen hoort zoeven.

In het laatste kwartier is het weer een roodzwart show op het veld te Niekerk. De Bafloërs jagen op de gelijkmaker en Niekerk weet slechts met kunst en vliegwerk de bal uit het doel te houden. Toch lijkt het ook nu slechts een kwestie van tijd voordat de gelijkmaker gaat vallen. De tijd is nu de grootste vijand van de Bafloërs en met nog vijf minuten te spelen gaat Steven Doornbos met de moed der wanhoop door op de laatste man van Niekerk. De speler komt hierbij uiterst ongelukkig ten val en moet uiteindelijk met de schouder uit de kom in de ambulance het veld verlaten. Aangezien beide ploegen weinig zin meer hebben in het uitspelen van de wedstrijd wordt door Niekerk een gelijkspel voorgesteld, een voorstel waar men allemaal vrede mee kan hebben.