Zaterdag en zondag bundelen de krachten en winnen overtuigend.

2022-04-13

NEC Delfzijl 6 – RZB zat 3

Voor RZB zat 3 stond afgelopen donderdag de belangrijke wedstrijd in en tegen Delfzijl op het programma, beide laagvliegers stonden in punten gelijk en zodoende stond er een duel om de rode lantaarn op het programma. Helaas voor het geplaagde derde elftal moesten ook deze keer veel spelers verstek laten door Corona, blessures of werkzaamheden. Gelukkig kon men nu wel beschikken over een ruime selectie oproepkrachten, want het zondagelftal was beschikbaar.

Vanaf de aftrap namen de roodzwarten het heft stevig in handen en drukte men de thuisploeg door goed spel terug op de eigenhelft. Het was al vrij snel duidelijk dat het een kwestie van tijd was voordat er doelpunten zouden vallen, want de druk op de verdediging van NEC Delfzijl bleef continu aanwezig. Vooral het goede spel aan de kant van de roodzwarten viel op, men combineerde er naar hartenlust op los en liet de tegenstander keer op keer van het kastje naar de muur lopen.

Na een klein kwartier spelen kwamen de Bafloërs verdiend op voorsprong en men deed dit in stijl. Nadat een schot rondom het zestienmetergebied in eerste instantie nog werd gekraakt, nam mid mid Goelema de hoog terugkomede bal in één keer op de pantoffel. Het ronde projectiel verdween als een speer over de keeper heen hoog in het doel en leverde de 0-1 voorsprong op. Ook na dit doelpunt was er eigenlijk maar één ploeg op het veld aan het voetballen. De spelers van NEC werden er helemaal gek van en begonnen elkaar aan te vallen, men deed dit zelfs figuurlijk toen na een voorzet van Peter Luurtsema twee spelers hard met elkaar in botsing kwamen. Het betekende het einde van de voorstopper, die met een diepe hoofdwond naar de ziekenpost moest.

Nadat het rook was opgetrokken konden de roodzwarten verder werken aan het uitbreiden van de voorsprong. De grensrechter van de tegenpartij sputterde hier en daar nog wat tegen en probeerde door veelvuldig te vlaggen het ritme uit het spel te halen, maar ook hij moest uiteindelijk capituleren. Na een prachtige strakke voorzet van Ewoud Dijkman kwam Steven Doornbos knap voor zijn tegenstander en kopte van dichtbij hard en geplaatst in. Met de 0-2 op zak deden de roodzwarten even iets rustiger aan.

Tegenstander NEC maakte meteen gebruik van de rustpauze en schoot na twintig minuten zowaar voor het eerst richting het doel van de Bafloërs. Het schot ging hoog over en doelman van der Veen hoefde nog niet in te grijpen. Nog geen vijf minuten later stond het plotseling 1-2. De mannen uit Delfzijl hadden ook wel enkele gevaarlijke spelers in hun gelederen, maar tot aan dat tijdstip kwam men enkel tot het achter de bal aanlopen toe. Aan gezien roodzwart nu iets meer ruimte toestond kwam men tot een knappe combinatie en werd de bal hard en strak in de korte hoek geschoten. Keeper van der Veen kon slechts toekijken hoe de eerste de beste poging langs hem heen in het doel verdween.

Na de 1-2 werd het gasknopje meteen weer ingedrukt en waren de rollen weer ouderwets duidelijk. Roodzwart zocht al combinerend de aanval en Delfzijl stond met man en macht achterin te verdedigen. Ook in de stand werd al snel de oude marge hersteld. Nadat er al enkele keren dreigend op het doel was geschoten en een doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel sloeg men in een zoveelste poging wel toe. Nadat de roodzwarten over de rechtervleugel wisten door te breken werd de afgemeten voorzet op waarde geschat door Nico Pouwels, die hard en strak de bal bij de tweede paal binnenschoot.

Met de 1-3 op zak leek het nu wel duidelijk dat de overwinning de Bafloërs niet meer kon ontgaan. Alle cijfers spraken voor de roodzwarten die zeker 80 procent balbezit hadden en zich constant op de helft van de tegenstander bevonden. In voetbal is echter niets zeker en ook deze keer werden de simpele cijfers gelogenstraft (mooi woord toch?). Uit het niets scoorde NEC opnieuw. Na een diepe bal was er een misverstand tussen laatste man Buma en voorstopper Niewijk, waarna de spits plotseling door de linies heen wist te glippen. De voorhoedespeler omspeelde keeper van der Veen en zo stond er ineens 2-3 op het scorebord.

Het gaf de thuisploeg hoop op meer en het werd zowaar even druk voor het doel van de roodzwarten. Na een reeks van hoekschoppen luwde de storm echter snel en konden de roodzwarten opnieuw op zoek gaan naar een veilige twee doelpunten voorsprong.

Nog voor de rust wisten de roodzwarten in deze missie te slagen en dit gaf ook wel de juiste verhoudingen op het veld weer. Nadat men er weer lustig op los combineerde werd Bart Luurtsema rondom het zestienmetergebied vrijgespeeld. De jonge rechtsachter maakte een mooie schijnbeweging en zette daarmee de gehele verdediging op het verkeerde been. Hierna bleef Luurtsema kalm en beheerst en werd met de binnenkant van de voet hard en strak de verre hoek opgezocht. De keeper kon slechts toekijken hoe de bal in de uiterste hoek insloeg. Met de 2-4 voorsprong werd een warm kopje thee opgezocht.

Tijdens de pauze werden de nodige wisselingen doorgevoerd, want leider Dijkman had de beschikking over een ruime selectie deze keer. De tweede helft begon als een kopie van de eerste en opnieuw waren het de Bafloërs die veruit het beste van het spel hadden, men speelde nu echter veel slordiger en leed veel vaker balverlies. Het moegestreden NEC Delfzijl had echter nauwelijks meer de puf om hiervan te profiteren. In de beginfase was men nog enkele gevaarlijk en moest goalie van der Veen af en toe ingrijpen, maar naarmate de wedstrijd vorderde was het enkel roodzwart dat aan aanvallen toekwam.

Pas toen de roodzwarten enigszins vermoeid begonnen te raken en niet meer zelf op avontuur gingen werd er wederom gescoord. Jorean Groen speelde Wim Dijkman perfect aan waarna laatstgenoemde op het doel af mocht gaan. Dijkman was niet zelfzuchtig en legde het balletje breed op de mee opgekomen Marcel Meuken waarna de rechtsvoor alleen voor de keeper hard en strak langs de sluitpost heen in het doel schoot.

Met de 2-5 op zak was de weerstand aan de kant van de ploeg uit Delfzijl definitief gebroken. Men kwam nauwelijks nog over de middellijn en zag een spervuur aan aanvallen richting het eigen doel op zich afkomen. Een verdere score kon niet uitblijven en het was tenslotte opnieuw Meuken, die wist te scoren. Na een hoekschop werd de bal onvoldoende verwerkt en kon Meuken van dichtbij hard en gericht het ronde projectiel binnen werken.

Met de 2-6 op zak was de wedstrijd gespeeld en tegenstander NEC Delfzijl werd al snel verlost uit hun lijden door de goed leidende scheidsrechter. Met deze zege kunnen de roodzwarten weer omhoog kijken. Hopelijk kunnen de zondag en zaterdagvoetballers elkaar nog wat vaker assisteren, want afgelopen donderdag smaakt natuurlijk naar meer.