Zondag begint het seizoen goed

2023-10-01

RZB zo 2 – Warffum 2

Voor de tweede keer dit jaar stond de derby tussen Warffum en de Bafloërs op het programma. Na het verlies in de bekerwedstrijd ging het nu echter voor het echie om op het sportpark te Baflo. Voor beide teams stond er veel op het spel, want de ploeg uit Warffum moest winnen om de aansluiting bij de andere ploegen te behouden. Voor de Bafloërs was het de eerste wedstrijd van het seizoen en een goede start is het halve werk, zeker wanneer het om een concurrent voor de bovenste plaatsen gaat.

Het in grote getale opgekomen publiek kreeg in ieder geval een mooie wedstrijd voorgeschoteld van twee goed voetballende teams. Het was Warffum dat de eerste kans van de wedstrijd wist uit te spelen. Na knullig uitverdedigen wist de linksvoor van Warffum de bal binnen het zestienmeter gebied op te vangen. Zijn schot werd echter knap gepakt door keeper van der Veen al moest hij hiervoor wel zijn hele hebben en houden riskeren.

Hierna kwam de thuisploeg steeds wat beter in het spel. Met goed combinatievoetbal wist men de tegenstander steeds verder op de eigen helft terug te dringen en dit leverde enkele halve kansen op. Na een hoekschop leken de Bafloërs te scoren. De bal werd door Mitch Brink bij de eerste paal netjes doorgekopt waarna Niek Beukema bij de tweede paal hard kon inkoppen. Met een prachtige snoekduik ranselde de goalie van Warffum het speeltuig uit de doelmond. Toch waren er verscheidene spelers van de thuisploeg die de bal achter de beruchte lijnen hadden gezien. Helaas voor de Bafloërs was de scheidsrechter niet bij machte dit te beamen en was de grensrechter van Warffum hiertoe zeker niet bereid. Er werd dus doorgespeeld met een nul nul stand.

Het spel golfde op en neer met dan weer een periode dat de Warffumers de betere ploeg waren en even later was het weer de thuisploeg met de betere kansen. Vlak voor het rustsignaal leek dan toch de openingstreffer te vallen. Na goed doorzetten van Niek Lantink kwam de snelle rechtsvoor oog in oog met de sluitpost te staan. Zijn inzet verdween via de buik van de goalie net naast het doel.

In de absolute slotfase gooiden de gasten uit Warffum zich nog even volop in de strijd en moesten de roodzwarten ver terug op de eigen helft. Grote kansen bleven echter uit en zodoende brak de rust met een brilstand aan.

Na de theepauze werd er hier en daar gewisseld en kwamen beide ploegen met frisse moed het veld weer op voor het tweede bedrijf. Het waren opnieuw de gasten die zich voor het doel van goalie van der Veen wisten te melden. De sluitpost stond ook deze keer op de juiste plek om het schot onschadelijk te maken.

Pas in de 65e minuut was er weer enige spanning op het veld toen Warffum een vrije trap op ongeveer 25 meter afstand van het doel mocht nemen. De bal verdween via de muur over de achterlijn dus ook dat gevaar was snel geweken.

Warffum bleef de meest gevaarlijke ploeg en al vrij snel moest keeper van der Veen opnieuw aan de bak. Een ziedend schot van binnen de zestienmeterlijn verdween gelukkig recht in de handen van de goalie die steeds weer een lastige sta in de weg voor de gasten bleek.

Met nog een kwartier te spelen leken beide ploegen op weg naar een klassieke nul tegen nul uitslag. De thuisploeg speelde te slordig om tot echte kansen te komen en Warffum bleek niet in staat om tot echte uitgespeelde kansen te komen.

Coach Lantink probeerde door enkele wissels weer wat meer leven in de brouwerij te brengen en wisselde de moegestreden Christian Bootsman en Harm Luurtsema voor Bart Luurtsema en Niek Lantink. Dit had zeker het beoogde resultaat want opeens wist men weer vat te krijgen op het spel en nu ook weer voor gevaar te zorgen.

In de 82e minuut leek de thuisploeg optimaal te kunnen profiteren. De razendsnelle Jordi Bolhuis die al enkele malen met handen en voeten moest worden afgestopt worstelde zich langs de laatste man van Warffum. Vlak voor het doel haalde Bolhuis echter onbesuisd hard en hoog uit terwijl naast hem een medespeler de bal voor het intikken had gehad. Het leverde hem enkele boze blikken van zijn medespelers op.

Een minuut later revancheerde Bolhuis zich echter op sublieme wijze. Nadat hij werd aangespeeld met de rug naar het doel wist hij met een prachtige schijnbeweging zijn tegenstander het bos in te sturen. Oog in oog met de sluitpost van Warffum zocht hij knap de verre hoek op en knalde steenhard het leer binnen.

De 1-0 werd met veel gejuich begroet en met nog een kleine tien minuten te spelen voelde men dat een zekere winst voor het grijpen lag.

De tijd gleed de geelhemden door de vingers en in plaats van zelf grote kansen uit te spelen wist men enkel met lange halen naar voren voor wat druk te zorgen. De beste kansen waren in deze periode voor de thuisploeg die aan alle twijfels een eind konden maken. Helaas kreeg Wim Dijkman de bal maar niet in het doel. De eerste keer werd zijn inzet op het laatste nippertje verijdeld door de doelman. De tweede keer had het eigenlijk raak moeten zijn toen Bart Luurtsema de bal op een presenteerblaadje wist af te leveren. Deze keer was de inzet van het geplaatste schotje van Dijkman te zacht en te hoog om de sluitpost te passeren.

Na negentig minuten vond de goed fluitende scheids, de heer Remmers, het welletjes en was een zwaarbevochten zege voor de thuisploeg een feit. De Warffumers staan na twee wedstrijden nog met lege handen maar zullen ongetwijfeld aan het eind van deze competitie hoger op de ranglijst komen te staan.

Met dank aan onze razende reporter Libertus Knol voor de foto bijlage (en het juichen voor het doelpunt)