Zondag blijkt geen cupfighter

2022-09-11

 

Beker Winsum zo 2 – RZB zo 2

 

En weer een prachtige dag om te voetballen, de zomer gaat maar door! Deze keer mochten de zondag voetballers op bezoek in Winsum laten zien dat men de laatste tijd steeds beter is gaan voetballen. De afgelopen jaren was het steevast vooraf al een gelopen strijd tussen beide ploegen, want Winsum bleek keer op keer een maatje te groot voor de roodzwarten.

In de beginfase van de wedstrijd was het de thuisploeg, die het betere van het spel had en meteen de aanval wist te zoeken. De Bafloërs stonden echter prima opgesteld en konden meestal probleemloos de aanvallen opvangen. Na een klein kwartiertje hielpen een paar kleine omwisselingen in het veld en kwamen de roodzwarten steeds beter in hun spel. Vooral Bart Luurtsema bleek een plaag voor de Winsumers en men moest af en toe naar grovere middelen grijpen om de rechtsvoor van het team in toom te kunnen houden.

Na het nodige trek- en duwwerk wist Luurtsema uiteindelijk toch af en toe door te breken. Helaas voor de voorhoedespeler stond de keeper op de juiste plaats om zijn schot uit het doel te kunnen ranselen. Het leidde wel een goede periode voor de roodzwarten in die niet veel later op voorsprong hadden moeten komen. Na een knappe aanval wist Marcel Meuken zich in een mêlee van spelers vrij te worstelen en een keurige breedtepass op de mee opgekomen Pieter Buma af te leveren. Vanaf de rand van het strafschopgebied wist Buma uit te halen, maar zijn inzet werd gestopt door de sluitpost. In deze actie werd Buma binnen het strafschopgebied hard onderuitgehaald en eigenlijk had er een strafschop moeten volgen. De scheidsrechter deed het echter af als een voordeelregel en besloot een oogje dicht te knijpen.

De beide ploegen deden niet veel voor elkaar onder en het wachten was eigenlijk op een beslissend foutje of een plotselinge bevlieging. Het was tenslotte de thuisploeg, die een gaatje wist te vinden. Na een afgeslagen aanval werd de bal knap voorgezet en kon de spits op het juiste moment zijn hoofd tegen de bal aanzetten. Het leer verdween onhoudbaar in de verre hoek.

De achterstand maakte in de roodzwarten de nodige energie vrij en men ging op jacht naar de gelijkmaker. Vooral op het middenveld namen de Bafloërs nu macht over, vooral Emiel Dijkstra vervulde zijn rol als stofzuiger met verve en schakelde zijn tegenstander volledig uit. De ene na de andere aanval golfde nu op het doel van de Winsumers af. Na een hoekschop hadden de roodzwarten de gelijkmaker moeten maken. In eerste instantie werd de corner nog afgeslagen, maar vervolgens mocht Bart Luurtsema nogmaals het leer voorzetten. Bij de eerste paal maaide Buma over de bal heen, maar daardoor kwam het ronde projectiel wel per ongeluk bij Harm Luurtsema terecht. De jonge voorstopper leek van dichtbij het karwei te kunnen afmaken, maar zag de doelman op miraculeuze wijze redding brengen. Zodoende bleef het tot aan het rustsignaal bij een 1-0 achterstand voor de manschappen van coach Buma.

Na de theepauze pikten de roodzwarten het goede spel uit de eerste helft knap op en leek het een kwestie van tijd voordat de gelijkmaker zou vallen. Het zou echter anders lopen. In de opbouw verspeelde voorstopper Luurtsema een beetje knullig de bal. Gelukkig leek het met een sisser af te lopen, want het speeltuig stuiterde voor de voeten van Willem Jan Rispens. Rispens kreeg het leer niet echt lekker onder controle en werd vervolgens via een rugby scrimmage omver geduwd. Waar menig roodzwarte een overtreding zag kneep de leidsman opnieuw een oogje dicht zodat er plotseling twee spelers alleen op doelman van der Veen mochten aflopen en scoren.

Na de 2-0 voorsprong werd het een vervelende partij. De scheidsrechter floot elk spelmoment in het voordeel van de thuisploeg en de roodzwarten hadden hun boeman gevonden en reageerden zich vooral verbaal af. Het leverde al snel een gele kaart op voor Willem Jan Rispens en dus moesten de Bafloërs het tien minuten met een man minder doen. Verrassenderwijs ontstond er nu meer ruimte op het veld voor de Bafloërs, zodat men keer op keer op het doel van de tegenstander wist te schieten. Helaas ontbeerden de schoten veelal de juiste richting. Ineens lag de bal toch in het net. Na een snelle uitbraak werd plaaggeest Bart Luurtsema, maar weer eens eropuit gestuurd en deze keer wist de snelle voorhoedespeler zich van zijn tegenstander te ontdoen. Oog in oog met de sluitpost kegelde Luurtsema de bal onder het lichaam door in het doel.

Met de verdiende aansluitingstreffer op zak gooiden de roodzwarten in een alles of niets poging de gelederen open en werd men gelijk afgestraft. Na een perfecte dieptepass wist men over de linkervleugel door te breken, ondanks hevige tegenstand kon er op het doel worden geschoten en rolde de bal akelig precies onhoudbaar in de verre hoek.

De 3-1 bleek het kantelpunt in de wedstrijd, want de roodzwarten probeerden het nog wel maar waren eigenlijk de controle over de wedstrijd kwijt. Het warme weer speelde nu ook in het nadeel van de Bafloërs, die daarvoor met de krachten hadden gesmeten. Men verzandde nu in moeilijke oplossingen en bleef mekkeren op de scheidsrechter zodat het spel langzamerhand doodbloedde.

Vlak voor tijd viel ook nog de 4-1. Na een hoge voorzet liet de roodzwart verdediging zich eenvoudig van de bal zetten en kon er van dichtbij worden binnengetikt. Al met al een wedstrijd met veel leuke momenten, maar ook veel zwakke punten. Komende zondag kunnen de roodzwarten aan de bak tegen de koploper in de bekercompetitie, die tot nu toe al hun wedstrijden probleemloos hebben gewonnen.