Zondag boekt eerste overwinning van het seizoen

RZB zo 2 – Zeester 2

 

Met een nagenoeg complete selectie kon deze zondag de strijd worden aangebonden met Zeester. Met maar liefst vijf wissels op de bank was er geen zorg over blessures of andere ongemakken. De resultaten van de afgelopen weken waren niet erg hoopgevend, dus zou een goed resultaat deze week wel erg welkom zijn.

Vanaf de aftrap ging roodzwart geconcentreerd te werk en liet men de bal snel en nauwkeurig rondgaan. Ondanks dat Zeester probeerde om de tegenstander vast te zetten leverde dit slechts weinig op. Zo nu en dan levert een ingestudeerde situatie zelfs resultaat op. Na een hoekschop bij de eerste paal schampte Peter Luurtsema de bal met het hoofd en verraste daarmee zijn tegenstander achter zich. Het ronde speeltuig caramboleerde via zijn lichaam pal voor de voeten van de rechtsmidden, die niet lang hoefde te aarzelen en van dichtbij hard en hoog het leer kon binnen schieten.

Met deze onverwachte meevaller werd het voetballen voor de thuisploeg nu nog gemakkelijker. Zeester probeerde wanhopig de aanval op te zoeken maar liep een beetje doelloos over het veld heen en werd daarop weggetikt. Nog binnen het kwartier viel de terechte tweede treffer op het scorebord te noteren. Na weer een leuke combinatie mocht Martijn Buma vanaf de linkerflank een voorzet loslaten. Met buitenkantje voet werd de complete Zeesterverdediging kansloos gelaten en mocht Nico Pouwels alleen op het doel afgaan. Na het omspelen van de sluitpost was het een simpel klusje om de bal tegen de touwen te jagen.

Het begin van de wedstrijd was veelbelovend te noemen. Het ontlokte zowaar bij sommige spelers wat frivoliteit uit en hierbij ging Jan Brontsema bijna in de fout. Tijdens het verdedigen besloot hij om maar eens een hakje te geven en hij verraste hierbij zijn eigen doelman. Het hakballetje kwam vervolgens bij een speler van Zeester terecht, die ogenschijnlijk simpel kon binnentikken. Gelukkig voor de Bafloers wist Brontsema op de doellijn zijn fout te herstellen zodat het bij een comfortabele 2-0 voorsprong bleef.

Het feestje werd zelfs verder opgeleukt toen Martijn Buma na een mooie combinatie alleen op het doel mocht aflopen en de doelman met een schuiver wist te passeren. Met de riante 3-0 op zak werd er jacht gezet op een ruimere score, toch lieten de roodzwarten af en toe wel een steekje vallen.

Hier komt het Martin! De doorgaans betrouwbare Pieter Buma verspeelde op knullige wijze de bal op het middenveld en gaf de tegenstander vrij baan richting het doel. Gelukkig voor de laatste man wist Stephan van Sloten het de tegenstander dusdanig moeilijk te maken dat de bal onder druk op het doel moest worden geschoten. Keeper van der Veen lag hierna in de goede hoek en wist met een knappe redding verder onheil te voorkomen.

In de euforie van de redding wist men zowaar de score naar 4-0 te tillen. De verdediging van Zeester werd nu geregeld weggetikt en men moest lijdzaam toezien hoe kans na kans op het doel golfde. De uitblinkende Martijn Buma wist na een diepe bal met een uiterste krachtsinspanning het leer te verlengen en zag daarna de bal netjes onder de doelman door in de verlaten goal rollen.

Het mooiste doelpunt van de dag viel nog voor het rustsignaal. Via een goedlopende aanval over veel schijven werd aanwinst Stan Kooistra op de linkervleugel vrijgespeeld. De jonge middenvelder kapte zijn directe tegenstander op de achterlijn uit en leverde het ronde speeltuig hierna panklaar in de voeten van spits, Jeroen Wiersma, af. De voorhoedespeler had hierna alle hoeken voor het uitzoeken en schoot de bal hard en strak binnen.

In de rust had coach Buma een groot probleem. Hij moest maar liefst vijf verse krachten inwisselen. Het leverde de nodige hoofdbrekens op, maar het lukte uiteindelijk wel. Toch hadden alle wisselingen een desastreus effect op het spel van de Bafloers. Het leek wel alsof men ineens niet meer kon voetballen. De bal werd constant slecht ingespeeld, spelers liepen niet meer vrij en de tegenstander kreeg nu alle ruimte om te spelen. In plaats van elkaar te coachen leek iedereen ineens op een eigen eiland te voetballen en het spelpeil zakte daardoor naar een bedenkelijk niveau.

Na een kwartier spelen wist Zeester zowaar te scoren, al werd het hierbij wel duidelijk een handje geholpen door de overigens perfect leidende man in het zwart. In een simpel duel om de bal zette Jorrit Muller zijn tegenstander met een schouderduw weg. De resoluut fluitende Jannes van Bergen wees gelijk naar de elfmeterstip. Ondanks het feit dat doelman van der Veen de goede hoek koos verdween de inzet toch in het doel.

Het was vanaf dat moment eigenlijk chaos in het veld, waarbij Zeester het heft duidelijk in handen nam. Het was aan de keeper van de Bafloers te danken dat de score aan Zoutkamper kant niet verder opliep. Slechts af en toe kwamen de roodzwarten er nog gevaarlijk uit. Zo mocht gelegenheids voorhoedespeler Jorrit van Sloten de goalie van de tegenpartij nog eens testen middels een schot. De bal leek over de sluitpost heen in het doel te zeilen, maar met een uiterste krachtsinspanning kon het leer net over de dwarsligger heen worden getikt.

Het was zo ongeveer het enige lichtpuntje in een zeer zwakke tweede helft van de thuisploeg. Men liep nu uit positie, hield zich niet aan afspraken en begon veelal de lange bal te hanteren. Zeester wist terecht te profiteren van de wanorde en scoorde opnieuw. Na een aanval werd de bal vanaf de punt van het zestienmetergebied op het doel geschoten. De half geblokte bal kwam hierna per ongeluk bij de tweede paal terecht en kon hard en strak worden binnengeschoten.

Hierna kraakte en piepte het in alle voegen van de roodzwarten en men mocht van geluk spreken dat men niet opnieuw tegen een doelpunt aanliep. De tijd liep nu in het voordeel van de mannen van Buma en keeper van der Veen groeide nu uit tot de man van de wedstrijd. Na een hoekschop kwam de bal rondom het zestienmetergebied terecht en kon hard worden ingeschoten door een speler van Zeester. Waar de bank van Zeester het al op een juichen had gezet, bleek doelman van der Veen met een prachtige redding een lastige sta in de weg. Het bleef hierdoor bij de 5-2 voorsprong en dat gaf de roodzwarten de nodige lucht voor het laatste kwartier.

Coach Buma probeerde nu zijn manschappen opnieuw aan het voetballen te krijgen en moest af en toe verbaal ingrijpen om een enkele speler tot orde te roepen. Bij Zeester begon men nu ook vermoeid te raken zodat de ruimtes op het veld groter en groter werden. In de voorlaatste minuut viel de definitieve beslissing. Rob Tigchelaar stuurde Nico Pouwels in de diepte waarna een tikkie breed volgde. De mee opgekomen Mitch Brink wist met de nodige moeite zijn tegenstander af te schudden en deponeerde het speeltuig vervolgens ijskoud in de verre hoek. De 6-2 eindstand werd in Baflo met veel gejuich ontvangen. Men kan nu weer op de ranglijst omhoog kijken en heeft de laatste plaats afgestaan aan de Zoutkampers. Volgende week zal het wel veel beter moeten wil men een kans maken in en tegen Lewenborg uit Groningen.