Zondag laat koploper ontglippen

2023-02-12

 

GVAV Rapiditas 5 – RZB zo 2

 

Voetballen is soms een raar spelletje, je weet niet altijd welke emotie je na een wedstrijd moet plaatsen: teleurstelling om het verlies, trots op een teamprestatie of gewoon berusting. Het kan alle kanten op en dat geldt zeker wanneer je in Groningen moet voetballen. Je kunt een teamfoto op de site zien, maar veel informatie geeft dit niet want er wordt zo een blik spelers opengetrokken en dan speel je tegen een compleet ander elftal. Dit geldt trouwens voor alle teams in de kelderklasse, dus ook wij zijn hierop geen uitzondering. GVAV had het elftal duidelijk versterkt ten opzichte van de laatste keer en dus hadden de roodzwarten een zware dobber aan de beweeglijke en snelle Groningers.

Het elftal van coaches Lantink en Buma zit de laatste tijd duidelijk in de lift en vooral het spel is per wedstrijd beter geworden. Dit was ook mooi op het veld te zien, want met af en toe oogstrelend voetbal waren de Bafloërs het betere team. De thuisploeg moest het vooral hebben van individuele acties om tot gevaar te komen. In de eerste helft was vooral Stephan van Sloten op dreef. De linksachter speelde zijn toch lastige tegenstander keer op keer weg door veel inzet, slim spel en goed paswerk.

Achterin bleven de roodzwarten goed overeind en ook op het middenveld was er een licht overwicht, helaas was de aansluiting en voorzetting naar de voorhoede toe meestal afwezig. Er werd veel te weinig de korte combinatie gezocht en de lange bal was meestal een simpele prooi voor de laatste man van de Groningers. De beide ploegen begonnen aftastend en de bal werd veel risicoloos rondgespeeld. Het was wachten op een foutje van de tegenstander. De eerste gelukte aanval kwam van de rechterzijde waar Peter Luurtsema zijn tegenstander te vlug af was en daarna kon opstomen naar het doel. De lage voorzet bij de tweede paal kon echter vrij gemakkelijk worden onderschept.

Ondanks het goede spel van de roodzwarten, was het natuurlijk niet foutloos en na een slordig passje werd de bal onderschept. Hierdoor waren de poppetjes even qua organisatie niet op zijn plek en de thuisploeg profiteerde prompt. Een van de betere spelers wist vanaf de linkerkant een puike dieptebal af te leveren en hierdoor kon de rechtsvoor doorstomen richting het doel. Zijn voorzet was perfect op het hoofd van de instormende linksmidden, waarna zijn kopbal langs goalie van der Veen heen strak in het doel belande.

De 1-0 was natuurlijk een behoorlijke domper voor de zondagvoetballers, toch liet men de kop niet hangen en ging men vol goede moed op zoek naar de eigen kansen. Eerst was het echter de thuisploeg dat keeper van der Veen nogmaals op de proef stelde met een schot vanaf de zestien. De goalie pikte het harde schot in twee instanties prima op. Hierna kregen de roodzwarten hun eerste grote kans. Na een klutssituatie kwam Nico Pouwels rondom de zestienmeterlijn in balbezit. Zijn harde punter belandde echter in de handen van de keeper.

Hierna volgde een periode met weinig kansen voor beide ploegen. Het spel speelde zich voornamelijk af rondom het middenveld. Af en toe was het wel erg leuk om te zien hoe de Groningers probeerden druk te zetten en hoe de Bafloërs keer op keer er via goed voetbal knap onderuit wisten te komen. De thuisploeg besefte al snel dat deze tactiek geen succes zou hebben en liet zich terugzakken op de eigen helft.

Het waren nu vooral de kleine kansjes, die het verschil moesten maken. Vlak voor rust leek de gelijkmaker in de maak. Na goed doorzetten van Mitch Brink kon de linksmidden doorstomen richting het doel. Zijn schot vanaf de zestien werd met enige moeite gepareerd door de goed keepende goalie, die ook deze keer op de juiste plek stond om een treffer te voorkomen.

Na de pauze hadden beide ploegen de nodige wisselingen doorgevoerd en zag het spelbeeld er plotseling heel anders uit. De roodzwarten stonden in de beginfase onder zware druk en wisten er voetballend nauwelijks uit te komen. Het passwerk was nu ook slordiger en daarom was het oppassen geblazen om de snelle voorhoede van de tegenstander tegen te houden. Met wat kunst en vliegwerk ging het af en toe net goed.

Na een hoekschop leek de thuisploeg toch te scoren. De bal kwam op de schouder van de meegekomen rechtsachter en ging met een boogje over de vingertoppen van doelman van der Veen heen in het doel. Hierna was er even een twijfelmoment: wel of geen hands? In hoeverre telt de schouder mee met de arm, uiteindelijk besloot de goed fluitende scheidsrechter de treffer toch af te keuren.

De schrik zat er bij de roodzwarten even goed in en de tegenstander moest even bekomen van de afgekeurde treffer. Ineens waren echter de rollen omgedraaid. De Bafloërs wisten elkaar na de slordige beginperiode ineens wel te vinden en toen was het ook gelijk raak. Na razendsnelle combinatie werd Wim Dijkman knap vrijgespeeld. Dijkman werd naar de buitenkant gedreven maar wist op knappe wijze de bal met het chocoladebeen strak voor te zetten op de instormende Bart Luurtsema. Luurtsema kon hierna van dichtbij hard en strak in het doel afwerken en zo stond het zowaar plotseling weer gelijk.

Erg lang konden de Bafloërs niet genieten van de gelijkmaker, want één minuut later stond de thuisploeg alweer voor. Na een diepe bal wist keeper van der Veen het leer eenvoudig op te pikken. De goalie wilde het spel snel hervatten en schoot het leer ietwat te vlug naar voren. Helaas kwam het projectiel pardoes voor de voeten van de rechtsachter, die besloot om maar eens een knal op het verlaten doel te wagen. Tot grote ontsteltenis van de roodzwarten kon men alleen maar de bal nakijken die vervolgens in het doel plofte.

De roodzwarten moesten weer in de achtervolging en men had nu wel door dat dit met snel en nauwkeurig spel kon lukken. GVAV speelde in deze fase meer en meer de lange bal, maar moest hiervoor boeten met messcherpe counters. Na een prachtige snelle aanval wist het spitsenduo van de roodzwarten elkaar prima te vinden. Bart Luurtsema stuurde deze keer Wim Dijkman op snelheid de diepte in. Dijkman aarzelde oog in oog met de uitkomende doelman geen moment en haalde hard en strak uit. De bal sloeg vervolgens als een granaat in de verre hoek in. Een prachtige goal.

Het spel kon nu alle kanten op. GVAV leek in ieder geval het initiatief kwijt en de roodzwarten probeerden nu de beslissing te forceren. Een onnodig foutje bracht de thuisploeg voor de derde keer op voorsprong. Na een diepe bal verkeek Peter Luurtsema zich op het speeltuig en kon een speler van GVAV op het doel aflopen. De speler plaatste de bal knap langs doelman van der Veen maar zag zijn inzet op de paal uiteen spatten. Helaas viel het ronde projectiel hierna pardoes voor de voeten van een mee opgekomen speler die vervolgens van dichtbij in het lege doel kon afwerken.

De Bafloërs moesten dus voor de derde keer op zoek naar de gelijkmaker. Het spel lag nu in ieder geval volledig open en zowel aan deze als gene zijde kon nog een treffer vallen. De eerste kans op de 3-3 was voor Emiel Dijkstra. Na een knappe aanval over veel schijven kwam de middenvelder rondom de elfmeter in balbezit. Zijn eerste schot werd half gesmoord en kwam opnieuw voor de voeten van Dijkstra. Ook zijn tweede poging onderging ditzelfde klagelijk lot, want deze keer was het de razendsnel uit zijn doel gekomen goalie die zich in de baan van het schot wist te werpen.

Aan de andere kant moest doelman van der Veen zo ongeveer op dezelfde wijze ingrijpen toen na een goede aanval ineens een aanvaller dichtbij het doel opdook. Ook nu was de goalie de baas en werd de poging onschadelijk gemaakt. De Bafloërs streden voor wat ze waard waren en vooral Mitch Brink en voorstopper Niek Beukema wisten middels uitvallen voor veel gevaar te zorgen. Na een vrije schop leek Beukema zelfs met een prima kopbal te scoren. Helaas is de VAR technologie nog ver te zoeken op de amateurvelden en betekende het zwaaien met de vlag dat de treffer wegens buitenspel werd geannuleerd. Al hadden de roodzwarten hier zelf hun zware bedenkingen bij.

Het laatste wapenfeit was opnieuw voor Beukema, die na een prima aanval rondom de zestienmeter wist op te duiken. Zijn poging scheerde rakelings over de kruising en zodoende kon de thuisploeg een welkome maar zwaarbevochten overwinning op hun conto bijschrijven. Soms zit het geluk je als koploper net even mee, want de roodzwarten hadden zeker gezien het wedstrijdverloop de pech dat de doelpunten wel op een erg ongelukkig moment vielen. Men heeft echter wel duidelijk laten zien dat men kan meestrijden met de top van de vijfde klasse. Volgende week wacht opnieuw een zware match, want dan mag men opnieuw uit aantreden tegen medekoploper Groninger Boys, die een week geleden GVAV met maar liefst 12-0 naar huis wisten te sturen.