Zondag laat twee gezichten zien

2024-03-10 Farmsum 3 – RZB zo 2

 

Laten we eerst maar met het slechte beginnen. Twee weken geleden waren de zondagvoetballers van Rood Zwart in Farmsum aanwezig. Het veld was redelijk bespeelbaar maar de wind stond hinderlijk over het veld en dit zorgde ervoor dat de roodzwarten slechts moeizaam aan het voetballen kwamen. Farmsum speelde het heel simpel. Ram de bal naar voren, loop er met z’n allen achteraan en schiet dan maar op doel. Het domme is dat dit simplistische spel erg veel problemen voor de achterhoede van de Bafloers gaf. De snelle spitsen van de tegenpartij waren simpelweg moeilijk af te stoppen. Zelf probeerde men wel van achteruit op te bouwen maar dit gebeurde keer op keer veel te slordig. Geen twee ballen kwamen in de voeten en dan moet je constant achteruit. Verder liet men keeper van der Veen aardig in de steek door veel te ver van het doel te gaan voetballen. Bijna alle ballen naar voren werden daarom al snel ingeleverd.

Toch waren het de Bafloers, die als eerste voor gevaar wisten te zorgen. Na een aanval werd de bal keurig op de zestien neergelegd en daarna op het doel geschoten. De poging spatte uiteen op de lat. Farmsum deed het daarop beter want na een actie via de achterlijn werd hard en strak in de korte hoek afgewerkt en stond men met 1-0 achter.

Er was nog geen man overboord, want de roodzwarten hadden duidelijk het betere van het spel, alleen de uitvallen van Farmsum leverden veel meer gevaar op dan het tikkie takka spel van de Bafloers. Nadat een uittrap van de doelman onnodig op het middenveld werd verspeeld lag het opnieuw achterin wagenwijd open en voor men het wist stond het 2-0 voor de thuisploeg.

Eigenlijk bleef het spelbeeld gedurende de gehele eerste helft hetzelfde. Ondanks het betere veldspel liepen de voetballers constant achter de feiten aan en moest doelman Egbert van der Veen meestal hard werken om zijn doel schoon te houden, niet alleen met de handen ook met de voeten.

Voor de pauze rolde ook de 3-0 binnen. Na opnieuw een rommelige opbouw werd de bal afgepakt en simpel hard voor het doel gepegeld. Menig roodzwarte zag de speler van Farmsum buitenspel staan, maar dit was in geen geval de mening van grensrechter Buma en zodoende werd de harde schuiver gepromoveerd tot goal.

Na de pauze was het dus zaak om maar liefst  drie keer te scoren om nog een redelijk resultaat te kunnen boeken. Er was afgesproken om vol op de aanval te gaan spelen en mede gedragen door de wind druk te gaan zetten. Nou, niets was minder waar. Het fluitsignaal klonk en de gehele achterhoede van de roodzwarten stond nog rustig te keuvelen over hoe heet de thee in de pauze wel niet was. Van enige druk dus geen sprake. Gelukkig herpakte men zich gaandeweg de wedstrijd wel en werd het steeds dreigender voor het doel van Farmsum.

Als je zo’n wedstrijd na een 3-0 achterstand wil winnen moet je wat geluk, inzet en wilskracht hebben. De voetballers vochten zich letterlijk en figuurlijk in de wedstrijd en kregen na een kwartier de ideale mogelijkheid om weer wat dichterbij te komen. Na een hoekschop werd een speler van roodzwart omver gelopen en dit leverde een strafschop op. Specialist Tigchelaar liet het aan Niek Beukema over om het vonnis te volstrekken, maar had dit beter niet kunnen doen. Beukema schoot hard en hoog in, maar zag zijn inzet gestopt door de doelman van de thuisploeg.

Foto Libertus Knol

Vlak daarna leek Mitch Brink te zullen scoren. Een voorzet vanaf de rechterflank kwam enigszins onverwacht bij Brink aan. Oog in oog met de keeper was de inzet opnieuw een prooi voor de doelman. Toch bleef de druk hoog op het doel van Farmsum en kwam men zelf nauwelijks nog aan voetballen toe. Het leverde de nodige frustraties op en dat zorgde ervoor dat een speler van Farmsum het nodig vond om voor de ogen van de scheids na te trappen. De man in het zwart, die overigens prima floot, bedekte dit alles met de mantel der liefde en liet de zondaar staan. Daarna werd de sfeer duidelijk grimmiger en fysiek.

Het leverde roodzwart verder in de wedstrijd een vrije trap op. De afstand van zo’n twintig meter was perfect voor Chris Bootsman, die de bal hard en zuiver in het hoekje plaatste. De 3-1 zorgde voor hernieuwde energie en de jacht op de aansluitingstreffer was geopend. Dan komt het stukje geluk om de hoek kijken.

Na een prachtige solo helemaal vanuit de linksachter positie liep Stephan van Sloten op richting het doel van de tegenstander en besloot maar eens van ver een poging te wagen. De bal verdween als een streep richting het vijandelijke doel, maar helaas spatte de poging op de doelpaal uiteen en stuiterde daarna weer uit de goal.

Toch kwam de aansluitingstreffer wel. Wederom werd een prachtige strakke voorzet van Peter Luurtsema door iedereen gemist en kon opnieuw Mitch Brink bij de tweede paal ongedekt opduiken. Deze keer was de keeper niet instaat om het speeltuig te keren en stond het zowaar 3-2 met nog een klein kwartier te spelen.

KODAK Digital Still Camera

De roodzwarten zetten alles op alles maar wisten eigenlijk nauwelijks nog grote kansen tot stand te brengen en verloren uiteindelijk terecht deze wedstrijd.

 

2024-03-24 RZB zo 2 – GVAV Rapiditas 3

 

Deze wedstrijd begon vooraf met een droevig bericht, dat oud medespeler Alfred Olthof was overleden en dus begon men met één minuut stilte. De spelers kregen het wel te verduren, want ook in de kleedkamer kreeg men er eerst van langs om het slechte opvolgen van de gemaakte afspraken van de vorige keer.

Foto Libertus Knol

Roodzwart begon erg goed aan de wedstrijd, men hield vanaf de aftrap de bal een aantal minuten in de eigen gelederen zonder dat de tegenstander er aan te pas kwam. Dit was het startsein tot een geweldige wedstrijd van de thuisploeg. Met goed en slim spel kwam het bezoekende GVAV nauwelijks aan voetballen toe en moest men vooral verdedigend oppassen om niet tegen een doelpunt aan te lopen.

Nadat de bezoekers achterin onder druk werden gezet wist Harm Luurtsema zijn broer Bart op de zestien aan te spelen. Het schot van de linksvoor verdween rakelings langs de verkeerde kant van de paal. In de eerste twintig minuten was er maar één ploeg die echt aan voetballen toe kwam. GVAV was tot dan toe nog niet eenmaal in de buurt van doelman van der Veen geweest.

Pas in de 24e minuut zou dit veranderen. Na een voorzet leek de bal eenvoudig een prooi voor de achterhoede van de roodzwarten te worden. De aanname liet echter iets te wensen over en zodoende stuiterde het speeltuig rondom het zestien meter gebied voor de voeten van een speler van GVAV. Het schotje dat volgde leek een eenvoudige prooi voor doelman van der Veen te worden maar schoot pardoes onder de grijpgrage handschoenen van de keeper door in het doel. En zo sta je dan ondanks geweldig spel ineens tegen alle verhoudingen met 0-1 achter.

Toch leken de Bafloers niet echt onder de indruk van het tegendoelpunt en ging men vrolijk verder met het goede veldspel. De bal ging keurig rond en het was een lust om de spelers al combinerend over het veld heen en weer te zien lopen. Nog voor de rust had men op gelijke hoogte kunnen komen, maar een ziedend schot van Niek Beukema ging voorlangs en de vrije trap van Chris Bootsman zeilde ternauwernood over de deklat.

KODAK Digital Still Camera

Na de rust gingen de thuisploeg vrolijk door met het prima spel en zette men de tegenstander af en toe onder grote druk. Soms gaat de bal er dan via de kluts of een gelukje in, maar deze keer was vrouwe Fortuna duidelijk niet op de hand van de roodzwarten. Uit een van de spaarzame geslaagde aanvallen van de gasten werd daarentegen wel opnieuw gescoord.

Na een vrije trap werd de bal met het hoofd teruggelegd, maar leken de Bafloers alsnog voor redding te kunnen zorgen. Op de een of andere manier kwam de bal per ongeluk tegen een teruggesnelde verdediger aan en rolde het speeltuig vervolgens tergend langzaam over de doellijn in de verlaten goal.

Ondanks deze hernieuwde tegenslag bleven de Bafloers voetballen en in de 75e minuut volgde eindelijk de terechte beloning. Na een snelle aanval over de rechterflank werd de bal voorgelegd door Bart Luurtsema. In de paniek die volgde rolde de bal over en weer en kwam uiteindelijk vlak voor de doellijn voor de voeten van Mitch Brink, die het speeltuig tenslotte over de doellijn wist heen te werken.

Foto Libertus Knol

In het laatste kwartier bleven de roodzwarten constant op zoek naar de verdiende gelijkmaker maar helaas wilde het doelpunt niet vallen en moest men voor de zoveelste keer een verlies incasseren. Met het vertoonde spel van deze zondag kan men echter vooruit en zullen de punten zeker nog komen.

Rest nog te zeggen dat inval scheidsrechter Job Cleveringa een puike wedstrijd wist te fluiten.