Zondag maakt goed weekend van roodzwart compleet

2022-11-13

RZB zo 2 – GRC Groningen 4

Na de belangrijke overwinning van zaterdag 1 wilden de zondagvoetballers dolgraag meedoen in de feestvreugde, daarvoor moest dan wel gewonnen worden van GRC Groningen. De Groningers en de Bafloers zijn de laatste jaren aan elkaar gewaagd. Dus van te voren was moeilijk te voorspellen wie er uiteindelijk aan het langste eind zou trekken.

De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd en had al na 2 minuten een kans op een doelpunt. Ook hierna behield de thuisploeg het betere van het spel en wist men de tegenstander terug op de eigen helft te drukken. Juist op het moment dat er dan een goede pass naar voren moest volgen werd het een flutbal zodat het eerste kwartier voor de toeschouwers weinig spektakel opleverde.

Na een kwartier spelen kon de verslaggever een tweede goede kans voor de roodzwarten noteren. De laatste weken in vorm verkerende Bart Luurtsema wist zich knap langs twee tegenstanders te wurmen en leverde daarna een prima voorzet op Marcel Meuken af. De kleine spits draaide zich knap vrij en leek op doel te kunnen schieten. Op het laatste moment wierp een tegenstander zich nog in de baan van het schot en kon zo een doelpunt voorkomen.

Pas na twintig minuten kon de bank van de Groningers opveren, want na een vrije trap werd de bal zowaar voor het eerst op het doel van doelman van der Veen geschoten. De keeper kon het speeltuig eenvoudig oppikken. De gasten hadden nu de smaak te pakken en nog geen minuut later moest van der Veen na een half verwerkte ingooi wel even aan de bak.

Het antwoord van de roodzwarten kwam snel en effectief. Een knap genomen vrije trap van Mitch Brink kwam bij de tweede paal terecht, waarna Chris Bootsman geheel vrijstaand kon inkoppen. De 1-0 voorsprong gaf op dat moment ook wel de juiste verhoudingen in het veld weer.

De Bafloers leken even gas terug te nemen en kregen vrijwel direct de rekening gepresenteerd. Na een hoekschop werd de bal slecht verwerkt en kwam het leer opnieuw voor de voeten van een speler van Groningen terecht. Zijn uithaal mislukte klagelijk, maar kwam wonder boven wonder bij een medespeler terecht, die van dichtbij nogmaals mocht uithalen. Het ronde projectiel vloog tenslotte onhoudbaar tegen de touwen en betekende de gelijkmaker.

Het ging nu slag op slag. De Bafloers schakelden weer een tandje bij en de Groningers leken nu even op adem te willen komen. Dit kwam ook hun duur te staan, want nadat er voorin druk op de bal werd gezet moest de keeper aan de bak. Zijn zwakke uittrap werd echter onderschept door Mitch Brink, die het speeltuig gelijk wist door te sturen naar Chris Bootsman. De lepe middenvelder zag dat de doelman nog uit positie was en probeerde het maar eens met een schot van afstand. Het leer vloog over de sluitpost heen in de bovenhoek en leverde opnieuw de felbegeerde voorsprong op.

In de fase hierna was het aan beide kanten een rommelige wedstrijd, veel balverlies zorgde ervoor dat het spel wat ongecontroleerd heen en weer golfde. De Groningers hanteerden vaak de lange bal, maar zagen het speeltuig net zo vaak weer terug belanden. Vooral Stephan van Sloten kopte menige aanval direct weer terug en heerste achterin met het hoofd. Het publiek kon er niet echt warm van worden en moest zich tevreden stellen met enkele weergaloze acties, maar ook met ongelofelijk zwakke momenten.

Vlak voor het rustsignaal begonnen de Groningers langzamerhand de overhand te krijgen. Men speelde elkaar nu beter in en dit leverde gelijk enkele kansjes op. Nadat men via een knappe combinatie de achterlijn wist te halen leek de voorzet een buitenkansje op te leveren. Gelukkig voor de roodzwarten wist Stephan van Sloten het gevaar onschadelijk te maken door uiterst kalm de bal op te pikken en weg te schieten. In de tegenstoot mocht Martijn Buma alleen op het doel afgaan. Buma behield knap het overzicht, maar zijn schot verdween niet alleen langs de keeper maar ook langs de verkeerde kant van de paal.

In de resterende minuten vocht de thuisploeg als leeuwen en vooral Stan Kooistra viel op door prachtige gevechten met zijn opponent. De middenvelder kwam meestal als overwinnaar uit de strijd en zorgde er mede voor dat de pauze met een voorsprong kon worden opgezocht.

De tweede helft begon zoals de eerste helft geëindigd was. Geen van beide ploegen had een overwicht en de wedstrijd kon in deze fase eigenlijk alle kanten op. In de 49ste minuut leek de thuisploeg een strafschop te moeten krijgen, want de ingewisselde Wim Dijkman werd binnen de lijnen van achteren even aangetikt. Scheidsrechter Remmers zag er echter geen overtreding in.

Nog geen minuut later was het bijna aan de andere kant raak. Na een ingooi wist de spits van GRC goed door te breken en leverde hij een hard schot met de buitenkant van de voet af. Doelman van der Veen keek de bal echter tegen de paal en het speeltuig stuiterde het veld weer in. De schrik zat er nu even goed in en de thuisploeg gaf nu gas. Het leverde tot twee keer toe en prima kans op voor Niek Lantink. De jonge spits wilde het allemaal te snel doen en schoot de eerste keer wild tegen zijn eigen been aan en de tweede keer hoog over.

Met de minimale voorsprong op zak bleef het spannend en toen laatste man Rob Tigchelaar een hoge bal moest doorlaten stond er opeens een speler van GRC alleen voor het doel. Op het laatste moment kon worden ingegrepen zodat ook deze kans niets opleverde.

De roodzwarten bleven op zoek naar een doelpunt. In de 66ste minuut was daar uit het niets opeens een kans voor Chris Bootsman. De middenvelder kreeg wat gelukkig de bal rondom het strafschopgebied aangespeeld en haalde verwoestend uit. De knikker spatte buiten het bereik van de keeper op de lat uiteen en zodoende bleef het bij de benauwde 2-1 voorsprong.

Nog geen minuut later volgde de beslissing. Nadat Wim Dijkman in het strafschopgebied werd aangespeeld kwam de laatste man van GRC dusdanig onbeholpen in dat de spits naar de grond ging. Voor de goed opgestelde man in het zwart was het overduidelijk en leverde dit een penalty op. De pingel werd onberispelijk door specialist Tigchelaar binnen geschoten.

Met de 3-1 op zak was de weerstand van de Groningers gebroken. Nog even had men het spannend kunnen maken toen Stephan van Sloten op een minimaal foutje kon worden betrapt. Na de hoge diepe bal was de rechtsachter wat onhandig in zijn aanname en zodoende stuiterde het speeltuig onverwacht door. Gelukkig was de bal net buiten bereik van de spits en wist keeper van der Veen uiteindelijk zijn teennagel er tegenaan te krijgen.

Meteen hierna lag de bal wel in het net, maar ook deze keer voor de roodzwarten in het goede doel. De Bafloers konden met de voorsprong op zak naar hartenlust counteren en deden dit met overgave. Na een diepe bal mocht de razendsnelle Niek Lantink op het doel aflopen. De spits behield knap het overzicht en legde het leder breed op de mee opgekomen Martijn Buma. Oog in oog met de doelman behield de middenvelder de rust en knalde het speeltuig hard en zuiver in de linker bovenhoek.

Het ging nu snel, want de aftrap was nauwelijks genomen of de bal lag alweer in het doel. Wederom was Niek Lantink bij de aanval betrokken. De snelle rechtsvoor gaf het speeltuig hoog voor en in eerste instantie leek de bal te worden verwerkt door de achterhoede. Het leder kwam echter voor de voeten van de enige speler die je niet in het strafschopgebied niet aan de bal wil hebben en dat was Wim Dijkman. Middels een halve volley knalde de spits prachtig over de sluitpost heen in de verre hoek raak.

De Groningers waren nu figuranten in het veld geworden en lieten zich aan alle kanten weg voetballen. Alle ballen vielen nu ook goed voor de Bafloers en na een hoekschop kwam de bal met wat geluk bij de tweede paal opnieuw voor de voeten van Dijkman. De lepe spits kapte behendig zijn tegenstander uit en schoot hard op doel. Helaas voor hem stond er bij de paal nog een tegenstander die het leer wist tegen te houden. Het was echter uitstel van executie, want de bal viel nu precies voor de voeten van Chris Bootsman. Bootsman legde het leer opzij waarna Nico Pouwels de trekker mocht overhalen en van dichtbij de 6-1 tegen de touwen mocht jagen.

De honger van de thuisploeg was nog niet gestopt in de laatste minuten van de wedstrijd viel ook nog de 7-1. Nadat de bal na een ingooi wat rommelig werd rondgespeeld op de helft van de tegenstander viel het speeltuig met wat geluk voor de voeten van Wim Dijkman. De spits had al knap gezien dat er veel vrijheid aan de andere kant was en speelde ineens de bal op Chris Bootsman. De middenvelder nam het speeltuig nog even aan en schoot onberispelijk hard en zuiver in de verre hoek.

Met deze nieuwe driepunter doen de zondagvoetballers nu goed mee en kan men omhoog blijven kijken voor een beter resultaat op de ranglijst.