Zondag pakt derde winst op rij

De zondagvoetballers zijn bezig aan een goede reeks. Na overwinningen op Zeester en Farmsum werd afgelopen zondag ook Kloosterburen aan de zegekar gebonden. De overwinningen tegen Zeester en Farmsum kwamen tot stand via individuele hoogstandjes, maar afgelopen zondag was er een teamprestatie voor nodig om de winst binnen te halen.

Vooraf had coach Buma zijn manschappen op scherp gezet, want het voetbal van de laatste maanden was niet naar zijn zin. Veel zinloos getrap naar voren, slecht passwerk en wat vooral  opviel was een gebrek aan lerend vermogen. Dan heb je als team geen coach nodig en moet je gaan nadenken hoe je jouw zondag verder wilt invullen.

Vanaf het eerste fluitsignaal stond er tegen Kloosterburen een team met de wil om te winnen, de wil om een goede pot voetbal neer te zetten en om elkaar op weg te helpen naar slimmer voetballen. Er ontwikkelde zich een mooie strijd tussen twee goed voetballende teams waarbij de sportiviteit, respect naar elkaar toe en inzet de boventoon voerde. Een gelijkspel was wellicht een terechte einduitslag geweest, maar als er een team recht had op de overwinning dan waren het wel de Bafloërs.

Kloosterburen probeerde met verzorgd voetbal vanuit de achterhoede de roodzwarten hun wil op te leggen. Men bleef echter steken rondom het middenveld, want de Bafloërs zaten er bovenop en verzetten zich met hand en tand. Ook de roodzwarten voetbalden verzorgd van achteruit en wisten veelal goed hun voorwaartsen in te spelen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de betere kansen voor de roodzwarten waren.

Na een klein kwartier spelen had men op voorsprong moeten komen toen men al combinerend de achterhoede van de Kloosterbuursters zoek speelde. Via Nico Pouwels mocht Pieter Buma alleen op het doel aflopen. Daar waar Buma meestal wel raad weet met zo’n buitenkansje, was zijn inzet deze keer uiterst zwak te noemen en belandde de bal op de voeten van de doelman terwijl het gehele doel open lag.

Keeper van der Veen had in de openingsfase nauwelijks iets te doen, behalve wat terugspeelballen hoefde de sluitpost slechts één keer in actie te komen voor een half mislukt schotje op de goal.

Aan de andere kant had de doelverdediger het behoorlijk wat drukker. Kloosterburen moest frequent terug en speelde hun doelman herhaaldelijk in omdat de weg naar voren geblokkeerd was. De aanvallen van de Bafloërs bleven komen en het leek een kwestie van tijd voordat de weg naar een doelpunt was gevonden. Helaas bleef het bij de dreiging, want de keren dat men doorbrak werd men vaak afgevlagd wegens buitenspel. Toch moest de doelverdediger enkele keren ingrijpen bij schoten van de Bafloërs. De rust werd hierdoor met een dubbele brilstand bereikt.

Dat er doelpunten in de lucht hingen was iedereen wel duidelijk, het was slechts de vraag wie als eerste ploeg het beslissende foutje zou maken. Tijdens had begeleider en mede-coach Lantink een belangrijke rol in het verdere verloop van de wedstrijd. Hij wisselde spits Marcel Meuken. Gelegenheidsspits Pieter Buma mocht zich in het kwartier na rust kapot gaan lopen, zodat Meuken daarna weer met frisse moed aan het tweede gedeelte kon beginnen. Het bleek een gouden ingreep.

Na een ogenschijnlijk onschuldig moment sloeg roodzwart toe. Een ingooi aan de zijlijn werd op de goalie teruggeworpen, maar was veel te kort. Mede doordat Buma zijn laatste beetje energie erin wist te stoppen wist hij de bal te bemachtigen. De bal werd daarna teruggelegd op de inkomende Nico Pouwels, die met een prachtige lob over de goalie heen het doel wist te vinden.

Met de 0-1 op zak moest Kloosterburen nu meer druk ontwikkelen. Men zette de Bafloërs nu vaker vast op de eigen helft, maar dit kostte wel de nodige energie. Toch leverde dit wel het gewenste resultaat op. Na een terugspeelbal wilde goalie van der Veen het voetballend oplossen, maar speelde hij het speeltuig pardoes in de voeten van een speler van Kloosterburen. De aanval die volgde werd knap uitgespeeld en werd door een droog en strak schot in de linkerbenedenhoek succesvol afgerond.

Na de gelijkmaker was Kloosterburen een tijdlang de bovenliggende partij. De Bafloërs moesten ook even van de schrik bekomen, want het was eigenlijk pas de eerste serieuze aanval van de thuisploeg welke meteen een doelpunt opleverde. Het had zelfs nog erger kunnen uitpakken voor de roodzwarten. Nadat keeper van der Veen opnieuw in de problemen werd gebracht wist een speler van Kloosterburen de bal te onderscheppen. Zijn inzet rolde richting de doellijn en leek de voorsprong voor de thuisploeg te bezegelen. Van der Veen wist met een ultieme poging de bal echter van de doellijn te vegen en voorkwam daarmee een achterstand.

Na deze billenknijper kregen de Bafloërs langzamerhand weer de controle over het spel. Kloosterburen had veel energie gestopt in het maken van de gelijkmaker en liet nu grote gaten vallen op het middenveld. Op dat moment werd spits Meuken weer ingezet en dit bleek tenslotte de ommekeer. Niet allen Meuken zorgde voor nieuwe energie in het spel van de Bafloërs, ook marathonman Pouwels kreeg nu de ruimte om zich meer en meer te profileren. Het leverde een reeks van goede kansen op.

Met nog een kwartier te spelen was het opnieuw raak. Nadat Pouwels zich knap op snelheid en souplesse door de achterste gelederen had weten te wurmen was het opnieuw een één op één situatie. Pouwels zag vanuit zijn ooghoek Meuken naast hem opduiken en gaf zijn medespeler een niet te missen kans. Meuken rondde tenslotte beheerst af en tekende daarmee opnieuw voor de voorsprong.

Hierna ging het slag op slag en kon de wedstrijd alle kanten op. Niet alleen hadden de Bafloërs keer op keer de kans om de wedstrijd te beslissen ook Kloosterburen was een paar keer erg dichtbij de gelijkmaker. De thuisploeg had echter de pech dat goalie van der Veen na zijn foutje niet meer te passeren was, met een geweldige redding op een kopbal van dichtbij redde hij voor zijn ploeg de belangrijke drie punten. De roodzwarten hebben nu de aansluiting met de middenmoot weer te pakken en kunnen omhoog kijken op de ranglijst. Als men op deze manier blijft voetballen dan kan dit nog een leuke afsluiting van het seizoen worden.