Zondag start opnieuw slecht

RZB zo 2 – Farmsum 4

Eindelijk, weer in de wei. Na de plotselinge afsluiting van het afgelopen seizoen kon er weer eens getrapt worden. Tegenstander Farmsum stond vorig jaar ook op het programma, maar dit betrof een duidelijk ander team dit jaar. Vanaf de aftrap lieten beide ploegen goed verzorgd spel zien en men was duidelijk aan elkaar gewaagd, want voor beide doelmannen viel er weinig spectaculair te doen.

Er werd vooral rondom het middenveld gevoetbald en het wachten was op een fout van een van beide teams. Na een kwartier spelen was het aftasten gedaan en sloeg Farmsum meteen vanuit de eerste de beste aanval hard toe. Zwak verdedigend werk van links midden Henrie van den berg zorgde ervoor dat Farmsum over de flank kon doorbreken. De strakke voorzet die volgde kon daarna bij de tweede paal simpel worden binnengetikt. Een koude douche voor de thuisploeg, die tot op dat moment niet slecht stond te spelen.

Na de 0-1 gingen toch meteen wat koppies naar beneden en werd het spel rommeliger. Her en der werd de bal nu onnodig verspeeld waardoor de tegenstander er vaak messcherp wist uit te komen. Van den Berg had een echte off day en zag zijn pass onderschept worden, meteen was de tegenstander op weg naar het doel. Vooral de rechtsvoor van Farmsum bleek op geen enkele manier te stuiten door de roodzwarten. Zijn directe tegenstander Stephan van Sloten moest het op snelheid afleggen en laatste man Martin Wieringa speelde hier te weinig op in, dus lag de 0-2 al snel tegen de touwen.

Ondanks de achterstand was er in het veld eigenlijk weinig te merken van onrust, de roodzwarten bleven keurig meevoetballen. Voorin kwam men echter hopeloos tekort. Nu was dit ook niet echt verwonderlijk want door het ontbreken van enkele spelers waren twee van nature verdedigende spelers door coach Buma in het voren geposteerd. Harm Luurtsema en Jorrit van Sloten deden hun uiterste best om er wat van te maken, maar waren toch duidelijk onwennig in hun nieuwe omgeving. Behalve een schotje van spits Ronald Bolhuis werd de keeper van Farmsum in de eerste helft nauwelijks beproefd.

Aan de andere kant kreeg de doelman van de roodzwarten nu steeds meer te doen. Na een hoekschop kreeg de onvatbare rechtsvoor van Farmsum de bal per ongeluk in de voeten en haalde snoeihard uit. De goalie wist het leder slechts met moeite buiten de palen te houden maar zag daarna tot zijn verdriet dat de terugspringende bal van dichtbij onhoudbaar kon worden binnengekopt.

De 0-3 achterstand was aan de ene kant geflatteerd, maar aan de andere kant had het nog erger kunnen worden. Het geloof in eigen kunnen was nu weg en verschillende mensen lieten nu verdedigend steekjes vallen. In deze fase werd een ogenschijnlijk goed doelpunt van Farmsum afgekeurd wegens buitenspel. Ondanks verwoede pogingen om er toch nog wat van te maken kon er door roodzwart geen vuist worden gemaakt.

Na een half uur spelen was het opnieuw raak voor de gasten. Na een hoge bal liep van den Berg onder de bal door en zag hij zijn opponent alleen op het doel aflopen. Middels een droge schuiver in de korte hoek stond daarna ook de 0-4 op het scorebord. Het was voor van den Berg de druppel en hij gaf de pijp aan Maarten. Het was duidelijk niet zijn dag. Nog voor het rustsignaal moest de thuisploeg nogmaals een bittere pil slikken want een geslaagde combinatie door het centrum leverde opnieuw een doelpunt op.

In de pauze kon coach Buma eigenlijk weinig anders dan zijn manschappen moed inspreken en enkele wisselingen doorvoeren in de hoop dat de tweede helft geen debacle zou worden. Dubbele cijfers aan het begin van het seizoen voorspellen namelijk niet veel goeds. Er werd besloten om gezamenlijk te gaan werken aan een betere tweede helft.

Met nieuw elan werd begonnen aan de tweede helft en het spel van de roodzwarten werkte zowaar sprankelend en verfrissend op enkele spelers. Wat in de eerste helft niet lukte liep nu wel en door elkaar goed en strak in te spelen werd de tegenstander met de rug naar het doel gedrukt. Het leverde in de beginfase nog geen echte kansen op, maar de tegenstander moest nu wel oppassen voor een tegentreffer.

Na een prima aanval mocht Ronald Bolhuis alleen op het doel aflopen, helaas zag hij zijn inzet uiteenspatten op de benen van de uitgelopen doelman.

Toch moest de thuisploeg alert blijven op de uitvallen van de tegenstander. Met enkele halve kansen bleef Farmsum gevaarlijk. Na een kleine zestig minuten was het opnieuw Bolhuis die oog in oog met de doelman het onderspit moest delven, want wederom wist de goalie zijn doel goed te verkleinen. De kansjes hoopten zich nu op, maar een doelpunt leek er niet in te zitten.

Zo rondom de zeventigste minuut viel de eretreffer toch. Spits Jeroen Wiersma liet zich meer en meer gelden en wist na een voorzet van Harm Luurtsema de bal rond de achterlijn te bemachtigen. Daar waar de doelman een voorzet verwachtte haalde de slimme voorhoedespeler ineens met buitenkant voet uit en krulde verrassend de bal in de lange hoek.

Vlak na dit doelpunt verzuimde de goed leidende Tom Dijk de thuisploeg een strafschop te geven. Nadat Wiersma door de verdediging slalomde leek hij op weg naar de goal. Met slechts de goalie voor hem kreeg hij een duidelijke drukker in de rug en moest hij zich tevredenstellen met een rollertje op het doel. Het initiatief lag in deze fase volledig bij de roodzwarten die de tegenstander nu overal op het veld veel liet lopen.

Met nog een klein kwartiertje te spelen mocht Ronald Bolhuis voor de derde keer in de wedstrijd zijn geluk proberen. Na een prima actie was hij zijn tegenstander te vlug af en kwam hij opnieuw oog in oog met de doelman, helaas voor de thuisploeg was ook deze keer de sluitpost de situatie de baas.

In de laatste tien minuten begon de vermoeidheid bij enkele spelers nu wel merkbaar te worden. Vooral verdedigend liep men op het tandvlees. In een ultieme poging om zijn tegenstander van een doelpoging af te houden maakte Stephan van Sloten een wilde sliding. De poging slaagde maar het riep wel de woede van zijn tegenstander op hem af, die zich daarna aan hem vergreep. Het zorgde voor een kort opstootje, maar scheidsrechter Dijk had alles snel onder controle en hervatte het spel met een doeltrap.

Ook laatste man Buma liet nu geregeld een steekje vallen. Na een lange bal van de keeper werd de bal door Buma zomaar ingeleverd bij de gevaarlijkste man van Farmsum. Dit presentje werd hard afgestraft en middels een prima lob over doelman van der Veen stond de eindstand van 1-6 op het bord.

Een zwak begin voor de zondagvoetballers. Toch gaf het spel hoop voor een goed vervolg, men moet echter niet tegen individuele zepers aanlopen, want dan kun je als team nog zo goed voetballen maar moet je vaak een onnodig doelpunt incasseren.