Zondag stoomt door overwinning top drie binnen

05-02-2023

RZB zo 2 – Harkstede 3

De competitie is bezig met de tweede ronde en dus staan nu de returns op het programma. Aan het begin van het seizoen mochten de roodzwarten de degens kruisen met Harkstede en deze keer stond de thuiswedstrijd op stapel. De vorige wedstrijd was in een 4-1 nederlaag geëindigd al hadden de mannen uit Harkstede toen de nodige hulp van de scheidsrechter nodig.

In de morgen was er nog regen en storm, maar gelukkig knapte het weer op en konden de spelers genieten van een zonnetje. In de eerste minuten tastten beide ploegen elkaar een beetje af en moest men ook wat wennen aan het veld. Na 8 minuten ging het toch echt los. De eerste kans was voor de bezoekers, die na een diepe bal op het doel af mochten gaan. De inzet van ver verdween echter naast het doel. In de tegenaanval waren de Bafloërs veel gevaarlijker en moest de keeper van Harkstede lijf en leden riskeren om een treffer te voorkomen.

Na deze eerste schermutselingen nam de thuisploeg het initiatief stevig in handen en volgde er eenrichtingsverkeer richting het doel van Harkstede. De bezoekers hadden het erg moeilijk om de organisatie op poten te zetten, want de Bafloërs hadden een verassend 3-5-2 systeem op poten gezet en kregen daarmee de overhand op het middenveld in handen. Ondanks het overwicht en de vele kleine kansen liepen de roodzwarten zich herhaaldelijk stuk op de uitstekend keepende goalie die menig schot bekwaam onschadelijk wist te maken.

Harkstede beperkte zich voornamelijk tot verdedigen en moest steeds vaker aan de noodrem trekken. Het leverde de thuisploeg legio vrije trappen op maar tot echt gevaarlijke momenten kwam men niet of nauwelijks. Na een kleine twintig minuten werd het de voorstopper van de bezoekers teveel en besloot hij zijn gram te halen door de sterk spelende Niek Lantink van achteren neer te halen. Het leverde hem een terechte veldverwijzing op zodat de thuisploeg nu met een man meer op het veld stonden. Hiermee was ook de sfeer gezet, want het werd nu een vervelende wedstrijd met veel commentaar op de leiding van de mannen uit Harkstede. Er dient gezegd te worden dat leidsman Remmers wat ongelukkig was in het fluiten. De mannen uit Harkstede waren echter de thuiswedstrijd plotseling vergeten en legden op alle slakken zout.

Ondanks de vervelende sfeer op het veld bleven de roodzwarten het betere van het spel houden. Na een prachtige aanval leek Peter Luurtsema tot scoren te komen. De rechts midden werd keurig alleen voor het doel gezet, maar wederom was het de doelman die lijf en leden riskeerde en op miraculeuze redding wist te brengen.

De wedstrijd verliep nu stroef en ook Martijn Buma kreeg het nu vaak aan de stok met zijn opponenten. Na wat geschop over en weer gaf de midmid het meest passende antwoord op alle aanvallen op zijn benen. Na opnieuw een prima opgezette aanval kreeg de middenvelder het op de heupen en passeerde hij binnen het strafgebied enkele tegenstanders. Met een subtiele buitenkantje voet lepelde Buma vervolgens de bal richting het doel waarna het speeltuig onhoudbaar in de verre hoek plofte. Een heerlijk doelpunt om te zien.

Na de 1-0 was het nog maar een paar minuten tot aan de rust en de roodzwarten speelden elkaar nu rustig in de voeten en koesterden de voorsprong.

In de tweede helft waren er de nodige wisselingen en kon de thuisploeg met de wind in de rug verdergaan waar het was gebleven. Toch werd het spel nu wat slordiger en ging de thuisploeg nu wat sneller over op de lange bal. Harkstede bleef door het kleine verschil geloven in een beter resultaat en wist op inzet vaak gevaarlijk te worden.

Een fout van laatste man Beukema leidde bijna de gelijkmaker in. De speler wilde in de opbouw een balletje breed geven maar zag een tegenstander over het hoofd. Gelukkig wist Beukema op snelheid zijn tegenstander onder druk te zetten, zodat het schot nog geblokt kon worden en slechts dreigend richting het doel hobbelde. Uiteindelijk kon het leer gemakkelijk worden opgepakt door goalie van der Veen. Het was eigenlijk het eerste echte wapenfeit van de bezoekers na één uur spelen.

Ondertussen hadden de roodzwarten al legio kansen onbenut gelaten. Ondanks dat de ene aanval nog mooier was dan de andere bleek er telkens een hand of een been een verdere score in de weg te staan. Vooral Bart Luurtsema was ongelukkig in de afwerking en zag keer op keer zijn inzet door de goalie gekeerd.

De beste kans was zo rond de zeventigste minuut. Via een prachtige korte combinatie werd de tegenstander zoek gespeeld en mocht Luurtsema deze keer van dichtbij op het doel schieten. Weer wist de doelman met een reflex de inzet te keren en zag hij daarna dat zijn verdediging in paniek de bal rakelings langs de eigen goal schoot. Met meer geluk dan wijsheid bleven de bezoekers op de been en moesten de roodzwarten constant blijven oppassen dat het niet tegen een verdwaalde treffer aan zou lopen.

Het werd in de slotfase nog even billen knijpen toen Peter Luurtsema zijn eerste gele kaart uit zijn loopbaan mocht ontvangen. De middenvelder werd langs de middellijn hard aangepakt en bedacht zich niet en schopte zijn opponent duidelijk zichtbaar na. De bezoekers waren echter murw gespeeld en konden geen vuist maken tegen de goed opgestelde achterhoede van de Bafloërs.

De laatste kans was voor de thuisploeg. Wederom was het Bart Luurtsema, die onhoudbaar bleek voor de bezoekers. De rappe spits was voor de zoveelste keer onderweg naar het vijandelijke doel, maar op het moment suprême speelde de jonge voorhoedespeler de bal te ver voor zich uit en verdween het speeltuig over de achterlijn. Het was het laatste wapenfeit in een leuke wedstrijd en bracht de roodzwarten zowaar op de derde plaats terecht door het onverwachte verlies van Winsum. Volgende week wacht de revanche in en tegen medekoploper GVAV Rapiditas te Groningen.