Zondag strijdend ten onder

2022-09-18

 

RZB zo 2 – Zuidhorn zo 2

 

Afgelopen zondag stond de laatste bekerwedstrijd op het programma. Koploper Zuidhorn kwam op bezoek in het sportpark te Baflo en op papier zou je een ongelijke strijd mogen verwachten, want de mannen uit Zuidhorn hadden hun voorgaande wedstrijden met klinkende cijfers afgesloten.

Voor de Bafloërs stond er geen druk op, coach Buma ziet het hele bekerprogramma als een leuke voorbereiding voor het komende seizoen. De resultaten zijn dan ook van ondergeschikt belang. Het enige wat telt is dat er groei in het spel zit en dat men van elkaar weet hoe er gevoetbald moet worden. De oefencampagne lijkt wat dat betreft zeer geslaagd, want er is een duidelijk stijgende lijn in het voetbal te zien.

De voorbereidingen voorafgaand aan de wedstrijd waren echter rampzalig; geen toegang tot de kantine, geen mensen achter de bar en geen scheidsrechter. Het zorgde voor chaotische taferelen en een verstoorde voorbereiding van de wedstrijd. Toch begonnen de roodzwarten uitstekend aan de wedstrijd. Tegenstander Zuidhorn probeerde door een vroege pressing de thuisploeg onder druk te zetten, maar kwam van een koude kermis thuis. Men werd van het kastje naar de muur gestuurd en de verdediging tikte de bal keurig rond.

Beide ploegen hielden elkaar de eerste twintig minuten keurig in evenwicht met weinig kansen voor het doel, maar wel goed spel. Zoals een goed koploper betaamd was het vanuit het niets toch plotseling raak. Na een voorzet raakten verschillende roodzwarten in paniek en was het de bedoeling om het speeltuig zo snel mogelijk uit het strafschopgebied te jagen. Eerst raakte Emiel Dijkstra de bal half, waarna het speeltuig half afgeketst bij Stephan van Sloten eindigde. De gelegenheids rechtsback kwam er ook niet uit en maaide half over de bal heen waarna de bal vervolgens voor de voeten van de spits caramboleerde. Vrijstaand voor het doel was het daarna een koud kunstje om keeper van der Veen van dichtbij te passeren.

Na het doelpunt waren de Bafloërs ineens de weg kwijt. Het rondspelen van de bal wat in de eerste twintig minuten nog zo goed lukte was nu verdwenen en men leverde constant de bal bij de tegenstander in. Het leek erop dat men te snel naar voren wilde voetballen en daarom verloor men de controle over het spel. Zuidhorn werd sterker en sterker en kwam nu steeds vaker voor het doel van doelman van der Veen. Toch bleef echt gevaar uit omdat veel ballen over of naast het doel vlogen en als het al eens werkelijk gevaarlijk leek te worden was er telkens een been of hoofd dat redding wist te bieden. Met wat kunst en vliegwerk bleef het daarom tot aan de rust bij de kleine 0-1 achterstand.

In de pauze moest weer aardig geïmproviseerd worden om de tegenstander een kopje warme thee te kunnen aanbieden, maar het lukte met vereende krachten uiteindelijk wel. De roodzwarten konden de warme versnapering goed gebruiken, want men werd in de tweede helft meteen vastgezet op de eigen speelhelft. Zuidhorn liet er geen gras over groeien en probeerde een beslissende tweede treffer te forceren.

Ondanks de druk bleven de Bafloërs het voetballend op te lossen, al leed men wel erg veel balverlies, toch bleven grote kansen uit. Met man en macht werd er verdedigd en Zuidhorn wist geen gaten te vinden. Naarmate de tijd verstreek zochten de bezoekers hun succes in afstandsschoten, maar doelman van der Veen wist vrij eenvoudig de afgevuurde projectielen op te rapen.

Heel af en toe was er een speldenprik van de thuisploeg, maar meestal kwam men niet verder dan het zestienmetergebied van de tegenstander en hoefde de sluitpost van Zuidhorn niet in te grijpen. Het beslissende passje was veelal onnauwkeurig en werd dan een gemakkelijke prooi voor de achterhoede.

Ook in de tweede helft waren beide ploegen niet in staat om een uitgespeelde aanval op de keurige grasmat neer te leggen. Het zou daarom opnieuw uitdraaien op een gelukkig moment of een zwak ogenblik bij één van de spelers. Zuidhorn liet wederom zien dat het hierin een stapje verder is dan de roodzwarten.

Na een ogenschijnlijk gemakkelijk te verwerken voorzet knalde Jorrit van Sloten het ronde projectiel tegen de benen van een tegenstander aan. De bal stuiterde daarna richting het doel waarna de compleet verraste sluitpost van de roodzwarten slechts toeschouwer kon zijn en het leer langs zich heen in het doel zag belanden.

Met nog een kwartier te spelen was het al wel duidelijk dat de bezoekers wederom een overwinning aan hun palmares konden bijschrijven, toch gaven de roodzwarten zich nog niet helemaal gewonnen. Na een prachtige aanval werd Martijn Buma alleen op het doel van Zuidhorn afgestuurd. De goed spelende middenvelder zocht de goede hoek uit, maar zag op het laatste moment zijn inzet afketsen op de benen van de uitgelopen goalie.

Na deze grote kans doofde het spel aan beide kanten uit, als twee vermoeide boxers in hun laatste ronde zwalkte men wat rond maar tot grote kansen kwam het niet meer. Het bekeravontuur voor de roodzwarten zit er weer op, nu kan men zich volledig richten op de competitie, want komende zondag staat de eerste uitwedstrijd in en tegen Harkstede op het programma.