Zondag vergooid eigen kansen en verliest

2023-09-17

 

RZB zo 2 – Warffum 2

 

Na een heerlijk regenbuitje voorafgaand aan de wedstrijd mochten de beide zondag hoofmachten van Baflo en Warffum met elkaar strijden om een bekerronde verder te komen. Beide ploegen zullen elkaar ook in de competitie opnieuw treffen.

De Bafloërs begonnen geconcentreerd aan de wedstrijd al moest men het initiatief in de beginfase wel aan de gasten laten. Zonder al teveel problemen stond het verdedigend echter als een huis en hoefde goalie van der Veen nauwelijks de handen uit de mouwen te steken. Vooral de voetballende kwaliteiten van de sluitpost werden getest, want de bal ging in de verdediging keurig rond.

Nadat de eerste druk van Warffum was afgeweerd kwam de thuisploeg steeds beter in zijn spel. Het leverde gelijk enkele geslaagde en dreigende aanvallen op. En toen stond het ineens 1-0. Na een mooie aanval over de rechterflank wist Harm Luurtsema zijn middenvelder Emiel Dijkstra weg te steken. De kleine middenvelder was door de linies van de tegenstander heen geslopen en kwam zomaar oog in oog met de doelman te staan. De strakke geplaatste schuiver in de verre hoek was onhoudbaar voor de goalie en verdween keurig in het zijnet van het doel.

De mannen uit Warffum waren het hierna duidelijk even kwijt en men moest lijdzaam toezien hoe de thuisploeg het initiatief overnam. De roodzwarten heersten in deze fase op het veld en het was een kwestie van tijd voordat er wederom een doelpunt zou vallen. De manschappen hadden goed naar de instructies van coach Buma geluisterd en men combineerde er lustig op los. Na opnieuw een oogstrelende combinatie werd uiteindelijk Harm Luurtsema vrijgespeeld rondom het zestienmetergebied. De lange rechts midden leek de bal in de eerste instantie nog onhandig aan te nemen, maar ook met het linkerbeentje liet hij zien dat een schot niet altijd hard moet zijn. Met een fraaie boog vloog het leer in de rechter bovenhoek binnen.

Met de 2-0 voorsprong leek alles op een gemakkelijke speeldag te lijken, maar zoals wel vaker: schijn bedriegt. Op het veld waren de Bafloërs heer en meester het team uit Warffum probeerde het wel maar behalve een verdwaald schot op de lat was men meestal machteloos. Een derde doelpunt leek eerder in de lucht te hangen en viel na ongeveer vijfendertig minuten spelen.

Na een knappe combinatie over veel schijven werd binnen het strafschopgebied Niek Lantink alleen voor de keeper gezet. De jonge vleugelspeler schoot de bal knap in de verre hoek maar helaas klonk vlak hierna het fluitsignaal wegens buitenspel. De twijfel aan de kant van de Bafloërs over deze beslissing was groot omdat er nog een speler van Warffum bij de achterlijn stond, maar de leidsman was onverbiddelijk in zijn besluit.

Sommige Bafloërs konden de beslissing moeilijk accepteren en verloren zichzelf daarna in het mekkeren op de scheids en werden daardoor ongeconcentreerd. Het kwam het spel van de thuisploeg in ieder geval niet ten goede en Warffum wist zich hierdoor weer terug te vechten in het spel. Zeker toen Martijn Buma zichzelf en zijn team een slechte dienst bewees door opzichtig een overtreding te maken na een klutssituatie. Hij mocht met een gele kaart naar de kant.

Vlak voor het rustsignaal zorgde een blunder ervoor dat de roodzwarten zich nog meer problemen op de hals haalden. Na een lange hoge bal dook rechtsachter Jorrit van Sloten onder het ronde speeltuig door waarna zijn snelle opponent zijn kans schoon zag en richting het doel kon sprinten. Het strakke gerichte schot in de korte hoek was doelman van der Veen te machtig en zo stond het volkomen tegen de verhoudingen in ineens nog maar 2-1.

Na de pauze moesten de Bafloërs nog een tijd overleven, want Buma moest nog steeds een gedeelte van zijn straf uitzitten. Het spel werd op effectieve wijze vertraagd en zodoende viel er weinig te bleven op het veld. Na de straftijd kwam de thuisploeg maar niet meer op gang en was men het initiatief in de wedstrijd kwijt. Warffum werd sterker en sterker en de Bafloërs grossierden nu in foute passes en zwak verdedigen.

Wat zich al een tijdje aandiende gebeurde dan ook. In de 70e minuut viel de verdiende gelijkmaker voor de Warffumers. Na een hoekschop werd er zeer matig verdedigd en kon de laatste man van Warffum ongehinderd van dichtbij binnen koppen.

De geelhemden roken nu bloed en bleven de druk opvoeren. Na opnieuw een knullige verdedigende actie werd een speler van Warffum binnen de beruchte lijnen gevloerd en kon scheidsrechter Schierbeek niet anders dan een strafschop geven.

De penalty werd feilloos benut en zo stonden de roodhemden, die in de eerste helft nog met een riante 2-0 voorsprong in het veld stonden ineens achter. Het spel was slordig en vluchtig en men was geen schim meer van de overheersende ploeg uit de eerste helft. Het was nu Warffum wat de klok sloeg en eigenlijk kon men slechts lijdzaam toezien hoe de gasten uiteindelijk ook een vierde treffer wisten te produceren.

Opnieuw dook een van sloten na een hoge bal onder het leer door en wederom werd dit hard afgestraft. Keeper van der Veen probeerde nog het ronde speeltuig te onderscheppen maar moest lijdzaam toezien hoe een speler van Warffum net iets eerder bij de bal was. Vanuit een moeilijke hoek werd de bal tenslotte in het lege doel geschoten.

Met de verdiende overwinning op zak gaan de Warffumers een ronde verder in het bekertoernooi en kunnen de Bafloërs zich verder storten op de competitie.

Ook is onze dank weer groot voor de vele mooie foto’s geleverd door onze staffotograaf Libertus. Thx